Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 19 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ć do czupryny. Przyszło do tego, przypłacił duszonej [dusić:ppas:sg:dat:f:imperf:aff:pos] Opój pieczeni z okazji onej. Patrzaj no dalej, DembowPunktBar_II 1749
1 ć do czupryny. Przyszło do tego, przypłacił duszonej [dusić:ppas:sg:dat:f:imperf:aff:pos] Opój pieczeni z okazyji onej. Patrzaj no dalej, DembowPunktBar_II 1749
2 , z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy ZbierDrużBar_II 1675
2 , z pieprzem, z cebulą krążane cholewy, Niedopyrze duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] i sowie frykasy, Krecie sadło spuszczone pięknie do okrasy ZbierDrużBar_II 1675
3 , i wpadł w sieci, widząc drugich od Ptasznika duszonych [dusić:ppas:pl:gen:m:imperf:aff:pos] , zawołał: Cave à malo Consertio; czym się ChmielAteny_I 1755
3 , y wpadł w sieci, widząc drugich od Ptasznika duszonych [dusić:ppas:pl:gen:m:imperf:aff:pos] , zawołał: Cave à malo Consertio; czym się ChmielAteny_I 1755
4 jak tchórzom zwyczaj jest wojować, Bżdżąc od strachu z duszonej [dusić:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] kury tryjumfować. Uchowajcie sromoty tej na Polskę, nieba ZarzLudzRzecz 1734
4 jak tchórzom zwyczaj jest wojować, Bżdżąc od strachu z duszonej [dusić:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] kury tryjumfować. Uchowajcie sromoty tej na Polskę, nieba ZarzLudzRzecz 1734
5 Stół. Rozdział Pierwszy, XVII. Sztufado, abo Duszona [dusić:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] Potrawa. WEźmij Kapłona/ albo Cieleciny rozbierz w drobne CzerComp 1682
5 Stoł. Rozdźiał Pierwszy, XVII. Sztuffádo, abo Duszoná [dusić:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] Potráwá. WEźmiy Kápłoná/ álbo Cieleciny rozbierz w drobne CzerComp 1682
6 tretowanemi także. LXXI. Zwierzyny w Sztuflacie, albo duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] . Najosobliwszy to jest sposób gotowania Zwierzyn różnych, około CzerComp 1682
6 tretowánemi tákże. LXXI. Zwierzyny w Sztuflácie, álbo duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] . Nayosobliwszy to iest sposob gotowánia Zwierzyn roznych, około CzerComp 1682
7 na stół. Sta Potraw Mięśnych. LXXII. Ptaszki duszone [dusić:ppas:pl:nom:manim2:imperf:aff:pos] . Weźmij ptaszki drobne/ albo jakiekolwiek chcesz/ ochędozywszy CzerComp 1682
7 stoł. Stá Potraw Mięśnych. LXXII. Ptaszki duszone [dusić:ppas:pl:nom:manim2:imperf:aff:pos] . Weźmiy ptaszki drobne/ álbo iákiekolwiek chcesz/ ochędozywszy CzerComp 1682
8 tamże. D. Domowych potrzeb memoriał. 2. Duszona [dusić:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] Potrawa, 20. Dachtele z potrawą, 21. CzerComp 1682
8 támże. D. Domowych potrzeb memoryáł. 2. Duszoná [dusić:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] Potráwá, 20. Dáchtele z potráwą, 21. CzerComp 1682
9 Potrawa, 20. Dachtele z potrawą, 21. Duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] Ptaszki, 31. Dorsz i Pomuele, 57. CzerComp 1682
9 Potráwá, 20. Dáchtele z potráwą, 21. Duszone [dusić:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] Ptaszki, 31. Dorsz y Pomuele, 57. CzerComp 1682
10 z grzybami, tamże. z słoniną, tamże. Duszoną [dusić:ppas:sg:inst:f:imperf:aff:pos] , 20. z Pistaciami, tamże. z Pinellami CzerComp 1682
10 z grzybámi, támże. z słoniną, támże. Duszoną [dusić:ppas:sg:inst:f:imperf:aff:pos] , 20. z Pistáciámi, támże. z Pinellámi CzerComp 1682