Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 51 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 dotrzymywaniu Instructij, przez corrupcje psowana: jako głosom wolnym gotowane [gotować:ppas:pl:acc:f:imperf:aff:pos] laquei, jakie wzruszenie Praw i Wolności. Jako na LubJMan 1666
1 dotrzymywániu Instructiy, przez corrupcye psowána: iáko głosom wolnym gotowáne [gotować:ppas:pl:acc:f:imperf:aff:pos] laquei, iákie wzruszenie Praw y Wolnośći. Iáko LubJMan 1666
2 sama nie bije Choć z-Magnesu Forteca. Darmo gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] Długo spiże, i nowe Kosze posypane, Fijanki, TwarSWoj 1681
2 sámá nie biie Choć z-Mágnesu Fortecá. Dármo gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] Długo spiże, i nowe Kosze posypane, Fiianki, TwarSWoj 1681
3 może? Kto zaś onego przyszłego błogosławieństwa/ i z gotowanych [gotować:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] wybranym Pańskim radości i rozkoszy uczestnikiem się nie stanie/ SmotLam 1610
3 może? Kto záś onego przyszłego błogosłáwieństwá/ y z gotowánych [gotować:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] wybránym Páńskim rádośći y roskoszy vcżestnikiem się nie stánie/ SmotLam 1610
4 sobie, niby na Wielkanoc, jajko święcone, twardo gotowane [gotować:ppas:sg:acc:n:imperf:aff:pos] , obłupione podać i zawoławszy tylko nas dwojga: siostry MatDiar między 1754 a 1765
4 sobie, niby na Wielkanoc, jajko święcone, twardo gotowane [gotować:ppas:sg:acc:n:imperf:aff:pos] , obłupione podać i zawoławszy tylko nas dwojga: siostry MatDiar między 1754 a 1765
5 gałęziom. Owoc śliwczany żołądek odmiękcza, dlatego z senesem gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] bywają na konstypację. Suszone na rożenkach kminem i anyżem ChmielAteny_III 1754
5 gałęziom. Owoc sliwczany żołądek odmiękcza, dlatego z senesem gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] bywaią na konstypacyę. Suszone na rożenkach kminem y anyżem ChmielAteny_III 1754
6 ku strawieniu, mięczą ciało i męcherz, pieczone lub gotowane [gotować:ppas:pl:nom:n:imperf:aff:pos] , womit utrzymują: według Galena sławnego starego medyka, ChmielAteny_III 1754
6 ku strawieniu, mięczą ciało y męcherz, pieczone lub gotowane [gotować:ppas:pl:nom:n:imperf:aff:pos] , womit utrzymuią: według Galena sławnego starego medyka, ChmielAteny_III 1754
7 nasienie przed sianiem mocząc w wodzie, wktórej rzeczne raki gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] były: a jeszcze lepiej, ktoby raki nieżywe ChmielAteny_III 1754
7 nasienie przed sianiem mocząc w wodzie, wktorey rzeczne raki gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] były: á ieszcze lepiey, ktoby raki nieżywe ChmielAteny_III 1754
8 być odpędzone, jako nie potrzebna muzyka, grochu włoskiego gotowanego [gotować:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] zmieszawszy z arszenikiem, byle znowu ztą trucizną w potrawy ChmielAteny_III 1754
8 bydź odpędzone, iako nie potrzebna muzyka, grochu włoskiego gotowanego [gotować:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] zmiesżawszy z arszenikiem, byle znowu ztą trucizną w potrawy ChmielAteny_III 1754
9 długo. Snu zaś smacznego przyczyną będą fiałki, sałata gotowana [gotować:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] , syrop z roży suchej, szafran, melissa, ChmielAteny_III 1754
9 długo. Snu zas smacznego przyczyną będą fiałki, sałata gotowana [gotować:ppas:sg:nom:f:imperf:aff:pos] , syrop z roży suchey, szafran, melissa, ChmielAteny_III 1754
10 zrastają się według Hirurgów. Aby raki były czerwone? Gotowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] , czerwone będą bez sekretu; ale żywe, aby ChmielAteny_III 1754
10 zrastaią się według Hirurgow. Aby raki były czerwone? Gòtowane [gotować:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] , czerwone będą bez sekretu; ale żywe, aby ChmielAteny_III 1754