Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 8 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 gdy dokuczył, Wieloryby Morskie na słońcu uwędzone, lub przypieczone [przypiec:ppas:pl:nom:f:perf:aff:pos] , były mu nie zupełnym jego jedzeniem, ale jednym ChmielAteny_I 1755
1 gdy dokucżył, Wieloryby Morskie na słońcu uwędzone, lub przypieczone [przypiec:ppas:pl:nom:f:perf:aff:pos] , były mu nie zupełnym iego iedzeniem, ale iednym ChmielAteny_I 1755
2 w miejscu obszernym, tam prowadzą WIELBŁĄDÓW, które gorącem przypieczone [przypiec:ppas:pl:acc:f:perf:aff:pos] mając nogi, je podnoszą, interim na jakich Muzycznych ChmielAteny_I 1755
2 w mieyscu obszernym, tam prowadzą WIELBŁĄDOW, ktore gorącem przypieczone [przypiec:ppas:pl:acc:f:perf:aff:pos] maiąc nogi, ie podnoszą, interim na iakich Muzycznych ChmielAteny_I 1755
3 rzącego zdrowe. Lepsze jeszcze z jabłka oparzonego albo przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:n:perf:aff:pos] , srodek wyrzucić, (albo z sorowego) w ChmielAteny_III 1754
3 rzącego zdrowe. Lepsze ieszcze z iabłka oparzonego albo przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:n:perf:aff:pos] , srodek wyrzucić, (albo z sorowego) w ChmielAteny_III 1754
4 z wodą zakłuciwszy jedzą, oprócz mięsa końskiego na węglach przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] , albo pod kulbaką sparzonego. Wielki to już u ChmielAteny_IV 1756
4 z wodą zakłuciwszy iedzą, oprocz mięsa końskiego na węglach przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] , albo pod kulbaką zparzonego. Wielki to iuż u ChmielAteny_IV 1756
5 mów Kuchmistrzowi żeby dowarzył honoru, część na roście niech przypieczona [przypiec:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] będzie i ambicja dobrze usiekana w Pasztecie. T. AndPiekBoh 1695
5 mow Kuchmistrzowi żeby dowárzył honoru, część rośćie niech przypieczona [przypiec:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] będźie y ámbitia dobrze vśiekána w Pásztećie. T. AndPiekBoh 1695
6 Bób w occie warzony, Migdały przypiekane, gałka Muszkatowa przypieczona [przypiec:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] , Szyszki olszowe, Tormentilla, wężownik, żywokost, PromMed 1716
6 Bob w octćie wárzony, Migdały przypiekáne, gałká Muszkátowa przypieczoná [przypiec:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] , Szyszki olszowe, Tormentilla, wężownik, żywokost, PromMed 1716
7 , wysusz, utrzyj na proszek, przydaj gardziela Kurzego przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] i i utartego, pęcherza Wieprzowego też przypieczonego i utartego PromMed 1716
7 , wysusz, utrzyi proszek, przyday gárdźielá Kurzego przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] y y utártego, pęcherzá Wieprzowego też przypieczonego y utártego PromMed 1716
8 gardziela Kurzego przypieczonego i i utartego, pęcherza Wieprzowego też przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] i utartego, obojga op trosze, żołędzi utłuczonej pół PromMed 1716
8 gárdźielá Kurzego przypieczonego y y utártego, pęcherzá Wieprzowego też przypieczonego [przypiec:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] y utártego, oboygá op trosze, żołędźi utłuczoney puł PromMed 1716