gdy językowi przykro i żołądkowi ciężko. 63. Czemu barziej słodkość prżyjemna a niżeli smak inny? Który smak podobniejszy do naszej natury, ten nam milszy, my zaś jesteśmy wilgotny i ciepły, a toż ma w sobie słodkość, bo i krew nasza i mięso słodkie zaczym nam też przyjemna. 64. Czemu się w puchnących woda zbiera? Gdy żołądek strawę przygotuje wątrobie aby ją w Krew obróciła, wątroba zaś gdy będzie bardzo zimna niemogąc w krew wywarzyć obraca w wodę, członki inne nie mający krwie wodę do siebie ciągną, i wodą się napełniają, która iż jest zimna tak jako krew w dymy się obraca, ale cale zostaje i
gdy iezykowi przykro y żołądkowi ćiężko. 63. Czemu barźiey słodkość prżyiemna a niżeli smak inny? Ktory smák podobnieyszy do naszey natury, ten nam milszy, my záś iesteśmy wilgotny y ćiepły, á toż má w sobie słodkość, bo y krew nasza y mięso słodkie zaczym nám też przyiemna. 64. Czemu się w puchnących wodá zbiera? Gdy żołądek stráwę przygotuie wątrobie aby ią w Krew obroćiłá, wątroba żáś gdy będźie bardzo źimna niemogąc w krew wywárzyć obracá w wodę, członki ine nie maiący krwie wodę do śiebie ćiągną, y wodą się nápełniaią, ktora iż iest źimná tak iáko krew w dymy się obracá, ále cale zostaie y
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 232
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692