Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 8 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 wina albo tam lagru i mętu jego, za kawałek szpikowanej [szpikować:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] u stołu pańskiego wątroby, za frantowski i obłudny ukłon MałpaCzłow 1715
1 wina albo tam lagru i mętu jego, za kawałek szpikowanej [szpikować:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] u stołu pańskiego wątroby, za frantowski i obłudny ukłon MałpaCzłow 1715
2 aby wina nie tykało, albo cytrynę, lub pomarańcze szpikowaną [szpikować:ppas:sg:inst:f:imperf:aff:pos] gwoździkami. Albo bobków ugotuj z winem, wpuść w ChmielAteny_III 1754
2 áby wina nie tykało, albo cytrynę, lub pomarańcze szpikowaną [szpikować:ppas:sg:inst:f:imperf:aff:pos] gwozdzikami. Albo bobkow ugotuy z winem, wpuść w ChmielAteny_III 1754
3 Botwiny. XLI. Potrawa z Rakami tretowanemi z Suropieckami szpikowanemi [szpikować:ppas:pl:inst:m:imperf:aff:pos] . WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Golembi/ CzerComp 1682
3 Botwiny. XLI. Potráwá z Rákámi tretowánemi z Suropieckámi szpikowánemi [szpikować:ppas:pl:inst:m:imperf:aff:pos] . WEźmiy Kápłoná/ álbo Cielęciny/ álbo Golęmbi/ CzerComp 1682
4 . Potem sprawili stypę, położono na stół całego Judasza szpikowanego [szpikować:ppas:sg:acc:manim1:imperf:aff:pos] i z nadzieniem, tam diabłowicom lej-przelej przez zdrowie było ZimBLutKontr 1623
4 . Potem sprawili stypę, położono na stół całego Judasza szpikowanego [szpikować:ppas:sg:acc:manim1:imperf:aff:pos] i z nadzieniem, tam diabłowicom lej-przelej przez zdrowie było ZimBLutKontr 1623
5 noszenie. Zardzewiały karabin z polewą cisawą; Koński chwost szpikowany [szpikować:ppas:sg:nom:m:imperf:aff:pos] z tatarską przyprawą. Powroz dobrze duszony z chrzanem przyprawiony ZbierDrużWir_I między 1675 a 1719
5 noszenie. Zardzewiały karabin z polewą cisawą; Koński chwost szpikowany [szpikować:ppas:sg:nom:m:imperf:aff:pos] z tatarską przyprawą. Powroz dobrze duszony z chrzanem przyprawiony ZbierDrużWir_I między 1675 a 1719
6 będą goździkami z dębu natykane, A komorzą słoniną dobrze szpikowane [szpikować:ppas:pl:nom:mnanim:imperf:aff:pos] . Żydowskie zaś birety z wiarą do pieczenia, Dzieża ZbierDrużWir_I między 1675 a 1719
6 będą goździkami z dębu natykane, A komorzą słoniną dobrze szpikowane [szpikować:ppas:pl:nom:mnanim:imperf:aff:pos] . Żydowskie zaś birety z wiarą do pieczenia, Dzieża ZbierDrużWir_I między 1675 a 1719
7 / jagnięcą/ wieprzową/ jesiotrową. Zająca pieczonego i szpikowanego [szpikować:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] . Udziec od sarny. Jarząbków/ kuropatw/ i VolcDial 1612
7 / jágnięcą/ wieprzową/ jeśiotrową. Zájącá piecżonego y szpikowánego [szpikować:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] . Vdźiec od sárny. Iárząbkow/ kuropatw/ y VolcDial 1612
8 NIEPOSPOLITY Były wilcze pasztety i kiełbasy lisie, Para żab szpikowanych [szpikować:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] na głębokiej misie, Źwierzciadło do rosołu, z chrzanem MorszZWybór między 1658 a 1680
8 NIEPOSPOLITY Były wilcze pasztety i kiełbasy lisie, Para żab szpikowanych [szpikować:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] na głębokiej misie, Źwierzciadło do rosołu, z chrzanem MorszZWybór między 1658 a 1680