Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 40 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 przywiązali/ i ku ogniu przystawili/ jakoby miał być upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] : ali śmiech i żart w skutek się obrócił: GdacKon 1681
1 przywiązáli/ y ku ogniu przystáwili/ jákoby miał bydź upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] : áli śmiech y żárt w skutek śię obroćił: GdacKon 1681
2 : Rozumiejąc prawdziwie, że wieprzowe schaby Albo jakie misternie upieczone [upiec:ppas:pl:nom:n:perf:aff:pos] ptastwo, Siągnę z nożem do misy, ono PotFrasz1Kuk_II 1677
2 : Rozumiejąc prawdziwie, że wieprzowe schaby Albo jakie misternie upieczone [upiec:ppas:pl:nom:n:perf:aff:pos] ptastwo, Siągnę z nożem do misy, ono PotFrasz1Kuk_II 1677
3 błotnistych uformowany w chmurach, i gorącem Pioruna ususzony i upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , wypada z chmur meatem przez Piorun uczynionym, jako ChmielAteny_I 1755
3 błotnistych uformowany w chmurach, y gorącem Pioruna ususzony y upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , wypada z chmur meatem przez Piorun uczynionym, iako ChmielAteny_I 1755
4 albo wylewają, temu zapobież; utłucz białek z jaja upieczony [upiec:ppas:sg:acc:mnanim:perf:aff:pos] , wraz z rozynkami pieczonemi pod jedną miarą zmieszaj, ChmielAteny_III 1754
4 albo wylewaią, temu zapobież; utłucz białek z iaia upieczony [upiec:ppas:sg:acc:mnanim:perf:aff:pos] , wraz z rozynkami pieczonemi pod iedną miarą zmieszay, ChmielAteny_III 1754
5 wielkich pieczony, ani przepieczony. Proba, że dobrze upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , jeśli w wodę zimną kawałek wrzucony w pośród wody ChmielAteny_III 1754
5 wielkich pieczony, ani przepieczony. Proba, że dobrze upieczony [upiec:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , iezli w wodę zimną kawałek wrzucony w posrod wody ChmielAteny_III 1754
6 napoju. Drugi ten, niech kozie pluca z zie upieczone [upiec:ppas:pl:nom:n:perf:aff:pos] , piaństwa wgłowie nie uczuje, choćby był nie ChmielAteny_III 1754
6 napoiu. Drugi ten, niech kozie pluca z zie upieczone [upiec:ppas:pl:nom:n:perf:aff:pos] , piaństwa wgłowie nie uczuie, chocby był nie ChmielAteny_III 1754
7 godniejszym całe Proskurki, alias maleńkie bułeczki, do Ofiary upieczone [upiec:ppas:pl:nom:f:perf:aff:pos] , albo połamane też bułeczki, z których wierzchnie części ChmielAteny_IV 1756
7 godnieyszym całe Proskurki, alias maleńkie bułeczki, do Ofiary upieczone [upiec:ppas:pl:nom:f:perf:aff:pos] , albo połamane też bułeczki, z ktorych wierzchnie części ChmielAteny_IV 1756
8 osobliwie Ludzi Rycerskich/ których Generałowie/ Żołnierstwu swojemu całe upieczone [upiec:ppas:pl:acc:n:perf:aff:pos] wystawiali Woły/ przy rozmaitych inszych wszelakich takiemu czasowi słuzących PoczKról 1718
8 osobliwie Ludźi Rycerskich/ ktorych Generałowie/ Zołnierstwu swoiemu cáłe upieczone [upiec:ppas:pl:acc:n:perf:aff:pos] wystáwiáli Woły/ przy rozmáitych inszych wszelákich tákiemu ćzásowi słuzących PoczKról 1718
9 wsadzić naPatelli w piec/ albo na Brytwannie/ a upieczone [upiec:ppas:sg:acc:n:perf:aff:pos] kraj na grzanki/ a dawaj lubo na potrawe/ CzerComp 1682
9 wsádźić náPátelli w piec/ álbo Brytwánnie/ á vpieczone [upiec:ppas:sg:acc:n:perf:aff:pos] kray grzanki/ á daway lubo potrawe/ CzerComp 1682
10 coby jadł? on odpowiedział: Jem chleb dobrze upieczony [upiec:ppas:sg:acc:mnanim:perf:aff:pos] . Lud pospolity na bankietach dziwuje się więc przysmakom: BudnyBPow 1614
10 coby iadł? on odpowiedźiał: Iem chleb dobrze vpiecżony [upiec:ppas:sg:acc:mnanim:perf:aff:pos] . Lud pospolity bánkietách dźiwuie się więc przysmákom: BudnyBPow 1614