Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 441 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 przydaję, że Król dobrze ziczący Ojczyźnie znalazłby drogę utartą [utrzeć:ppas:sg:acc:f:perf:aff:pos] , do szczęśliwego Panowania, i do nabycia sławy, LeszczStGłos 1733
1 przydaię, źe Krol dobrze źyczący Oyczyźnie znalazłby drogę utartą [utrzeć:ppas:sg:acc:f:perf:aff:pos] , do szczęśliwego Panowánia, y do nabyćia sławy, LeszczStGłos 1733
2 oddala. Dziecięciu jeno się uródży, dawszy w usta utartego [utrzeć:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] przed skosztowaniem pokarmu, na całe go życie od bólu ChmielAteny_I 1755
2 oddála. Dziecięciu ieno się urodżi, dawszy w usta utartego [utrzeć:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] przed skosztowaniem pokarmu, na całe go życie od bolu ChmielAteny_I 1755
3 jako też na truciznę, Kamień, trądy, zażywszy utartego [utrzeć:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] . U Nerona Cesarza tak był wielki Szmarag, że ChmielAteny_I 1755
3 iako też na truciznę, Kamień, trądy, zażywszy utartego [utrzeć:ppas:sg:gen:m:perf:aff:pos] . U Nerona Cesarza tak był wielki Szmarag, że ChmielAteny_I 1755
4 . Węgierskiej Nacyj najczęstsza potrawa. Męcherz wieprzowy ususzony i utarty [utrzeć:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , spalony na popiół, i dany w napoju, ChmielAteny_III 1754
4 . Węgierskiey Nacyi nayczęstsza potrawa. Męcherz wieprzowy ususzony y utarty [utrzeć:ppas:sg:nom:m:perf:aff:pos] , spalony na popioł, y dany w napoiu, ChmielAteny_III 1754
5 pluca czyści, kaszel uśmierza, serce posila; sucha utarta [utrzeć:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] z tabaką zmieszana mózgu jest posiłkiem, flegmę wyciąga. ChmielAteny_III 1754
5 pluca czyści, kaszel usmierza, serce posila; sucha utarta [utrzeć:ppas:sg:nom:f:perf:aff:pos] z tabaką zmieszana mozgu iest posiłkiem, flegmę wyciąga. ChmielAteny_III 1754
6 się rosy pały w proch części trzy, soli miałko utartej [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] części dwie, albo miodu. To wszytko społem zmieszawszy ChmielAteny_III 1754
6 się rosy pały w proch części trzy, soli miałko utartey [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] części dwie, albo miodu. To wszytko społem zmieszáwszy ChmielAteny_III 1754
7 Żeby nie zmarzło wino, nasyp wnie soli miałko utartej [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] , ale niewiele, bo osolone upaja szkodliwie. Wino ChmielAteny_III 1754
7 Zeby nie zmarzło wino, nasyp wnie soli miałko utartey [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] , ale niewiele, bo osolone upaia szkodliwie. Wino ChmielAteny_III 1754
8 wino spokojne. Item Faenum Graecum, alias Bożę trawkę utartą [utrzeć:ppas:sg:acc:f:perf:aff:pos] z solą upaloną, zmieszawszy zadają winu. Inni łuczywo ChmielAteny_III 1754
8 wino spokoyne. Item Faenum Graecum, alias Bożę trawkę utartą [utrzeć:ppas:sg:acc:f:perf:aff:pos] z solą upaloną, zmieszawszy zadaią winu. Inni łuczywo ChmielAteny_III 1754
9 startej części naprzykład szcześć, siarki wyczyszczonej także miałko utartej [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] część jednę węgli do tego dobrze utartych część jednę Te ChmielAteny_III 1754
9 stártey części naprzykład szcześć, siarki wyczyszczoney także miałko utartey [utrzeć:ppas:sg:gen:f:perf:aff:pos] cżęść iednę węgli do tego dobrze utartych część iednę Te ChmielAteny_III 1754
10 wyczyszczonej także miałko utartej część jednę węgli do tego dobrze utartych [utrzeć:ppas:pl:gen:f:perf:aff:pos] część jednę Te wszytkę materię, wsyp w stępę, ChmielAteny_III 1754
10 wyczyszczoney także miałko utartey cżęść iednę węgli do tego dobrze utartych [utrzeć:ppas:pl:gen:f:perf:aff:pos] część iednę Te wszytkę materyę, wsyp w stępę, ChmielAteny_III 1754