Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 452 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 brachę I rozbebłaną pijał sałamachę. Zażył w Kownie warzonego [warzyć:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] miodu, Wiesz, że dodaje po przepiciu chłodu Pachniący MorszAUtwKuk 1654
1 brachę I rozbebłaną pijał sałamachę. Zażył w Kownie warzonego [warzyć:ppas:sg:gen:m:imperf:aff:pos] miodu, Wiesz, że dodaje po przepiciu chłodu Pachniący MorszAUtwKuk 1654
2 a ona ściele mi ciasnochę I na ten obiad nie warzony [warzyć:ppas:sg:acc:mnanim:imperf:aff:pos] prosi, Co go i w domu, i na MorszAUtwKuk 1654
2 a ona ściele mi ciasnochę I na ten obiad nie warzony [warzyć:ppas:sg:acc:mnanim:imperf:aff:pos] prosi, Co go i w domu, i na MorszAUtwKuk 1654
3 Że kawałek słoniny, w jarzynie poty Od niedziele warzony [warzyć:ppas:sg:nom:m:imperf:aff:pos] , na mnie właśnie czekał A było to we PotFrasz4Kuk_I 1669
3 Że kawałek słoniny, w jarzynie poty Od niedziele warzony [warzyć:ppas:sg:nom:m:imperf:aff:pos] , na mnie właśnie czekał A było to we PotFrasz4Kuk_I 1669
4 , kasze, grochy, mleka; Jesz u stołu warzone [warzyć:ppas:sg:acc:n:imperf:aff:pos] i co się dopieka; Żółta, czarna i szara PotFrasz4Kuk_I 1669
4 , kasze, grochy, mleka; Jesz u stołu warzone [warzyć:ppas:sg:acc:n:imperf:aff:pos] i co się dopieka; Żółta, czarna i szara PotFrasz4Kuk_I 1669
5 W Gruszkach/ bez wina połkniesz trucizny iściznę. Gruszki warzone [warzyć:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] / trutym ludziom pomagają/ Truciznie zaś surowe ciężkiej porównają OlszSzkoła 1640
5 W Gruszkách/ bez winá połkniesz trućizny iśćiznę. Gruszki wárzone [warzyć:ppas:pl:nom:f:imperf:aff:pos] / trutym ludźiom pomagáią/ Trućiznie záś surowe ćięszkiey porownáią OlszSzkoła 1640
6 . Taż wygania z człowieka niepobrzebna wodę/ Nie warzoną [warzyć:ppas:sg:acc:f:imperf:aff:pos] w żołądku/ w zębach czyni szkodę. O Wnętrznościach OlszSzkoła 1640
6 .ż wygánia z człowieká niepobrzebna wodę/ Nie wárzoną [warzyć:ppas:sg:acc:f:imperf:aff:pos] w żołądku/ w zębách czyni szkodę. O Wnętrznośćiách OlszSzkoła 1640
7 / I wygodą dowcipnej na czas subtelności. A gdy warzonej [warzyć:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] sokiem pawiwent polejesz/ Od Plech ostrokąsących wnocy zbezpieczniejesz OlszSzkoła 1640
7 / Y wygodą dowćipney czás subtelnośći. A gdy wárzoney [warzyć:ppas:sg:gen:f:imperf:aff:pos] sokiem páwiwent poleiesz/ Od Plech ostrokąsących wnocy zbespiecznieiesz OlszSzkoła 1640
8 samego w sobie nie roztworzonego zażywaj. Pieczystego więcej niż warzonego [warzyć:ppas:sg:gen:n:imperf:aff:pos] jedz/ Jarzyn mniej kasz na stół stawiać. Abowiem OlszSzkoła 1640
8 sámego w sobie nie rostworzonego záżyway. Piecżystego więcey niz wárzonego [warzyć:ppas:sg:gen:n:imperf:aff:pos] iedz/ Iárzyn mniey kasz na stoł stáwiác. Abowiem OlszSzkoła 1640
9 Grubizny w potrawach chroń się Smażone rzeczy/ i Jarzyny warzone [warzyć:ppas:pl:acc:f:imperf:aff:pos] / zdrowiu plagują. Pij więcej/ bo tego ciało OlszSzkoła 1640
9 Grubizny w potráwach chroń sie Smáżone rzecży/ y Iárzyny wárzone [warzyć:ppas:pl:acc:f:imperf:aff:pos] / zdrowiu pláguią. Piy więcey/ bo tego ćiáło OlszSzkoła 1640
10 , gdyby czas był, miały moje córki Twarde z warzonych [warzyć:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] jajec poobdzierać skórki. A zatym w śmiech KorczFrasz 1699
10 , gdyby czas był, miały moje córki Twarde z warzonych [warzyć:ppas:pl:gen:f:imperf:aff:pos] jajec poobdzierać skórki. A zatym w śmiech KorczFrasz 1699