we dzwona porab solą i mąką potrząsniej/ smaż w czym chcesz; weźmij Sałaty obieranej i płokanej/ weźmij Serdelli płokanych/ zmięszaj z Sałatą/ wlej Octu winnego/ Oliwy/ soli/ polej Sałatę/ a połóż tę Rybę smażoną daj na Stół. XCV. Ryby smażone z Chrząnem.
Usmażywszy Ryby/ miej Chrzon wierciany/ do którego uwierć Migdałów i zmieszaj z Chrzanem/ wlej Octu winnego/ soli i kwiatu/ przywarz/ i polej rybę/ a daj na stół; możesz też nie przywarzając dać. Rozdział Drugi. XCVI. Smażone Ryby z Cebulą.
Ryby usmaż zwyczajnie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleju/ cebule nakraj
we dzwoná porab solą y mąką potrząsniey/ smaż w czym chcesz; weźmiy Sáłaty obieraney y płokaney/ weźmiy Serdelli płokanych/ zmięszay z Sałatą/ wley Octu winnego/ Oliwy/ soli/ poley Sałatę/ a położ tę Rybę smażoną day ná Stoł. XCV. Ryby smáżone z Chrząnem.
Vsmáżywszy Ryby/ miey Chrzon wierćiány/ do ktorego vwierć Migdałow y zmieszay z Chrzanem/ wley Octu winnego/ soli y kwiatu/ przywarz/ y poley rybę/ á day na stoł; możesz też nie przywarzaiąc dać. Rozdźiał Drugi. XCVI. Smáżone Ryby z Cebulą.
Ryby vsmaż zwyczáynie w czym chcesz/ Maśle/ Oliwie/ Oleiu/ cebule nákray
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 65
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
uściech żuchane/ smrodliwą parę z nich odpędza i zatłumia/ a zapach im wdzięczny daje. Sałata z liścia młodego żołądkowi.
Do sałaty z innymi zioła użytecznie wchodzi/ abowiem chęć do jedzenia wzbudza/ i żołądek do trawienia sposabia. Salsa.
Salsa bywa także z młodych jego listeczków z nacią żyta/ a z ośrzodką chleba wierciana/ a octem roztworzona/ do ryb/ ptaków/ i pieczystego. Ta smak i chęć do jedzenia osobliwą czyni. Drudzy toż liście młode napoły z czawikiem kwaśnym wiercą/ osrzodki trochę przydawszy octem roztwarzają/ i w gorączkach/ też morowych chorym dają. Zaczym nietylko chęć do jedzenia wzbudza/ ale i od zarazy
vśćiech żucháne/ smrodliwą párę z nich odpądza y zátłumia/ á zapách im wdźięczny dáie. Sáłatá z liśćia młodego żołądkowi.
Do sáłaty z innymi źioły vżytecznie wchodźi/ ábowiem chęć do iedzenia wzbudza/ y żołądek do trawienia sposabia. Sálsá.
Salsá bywa tákże z młodych iego listeczkow z náćią żytá/ á z ośrzodką chlebá wierćiána/ á octem roztworzona/ do ryb/ ptakow/ y pieczystego. Tá smák y chęć do iedzenia osobliwą czyni. Drudzy toż liśćie młode nápoły z czawikiem kwáśnym wiercą/ osrzodki trochę przydawszy octem roztwarzaią/ y w gorączkách/ też morowych chorym dáią. Záczym nietylko chęć do iedzenia wzbudza/ ále y od zarázy
Skrót tekstu: SyrZiel
Strona: 268
Tytuł:
Zielnik
Autor:
Szymon Syreński
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Tematyka:
botanika, zielarstwo
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1613
Data wydania (nie wcześniej niż):
1613
Data wydania (nie później niż):
1613
rozchodzi się: łój zasię tejże jest natury jako i mięso które przypalone śmierdzi i dla podobnej przyczyny wosk na węglach śmierdzi, w świecy gdy się pali nie śmierdzi. 52. Czemu raca w górę idzie? Nie dla ognia, bo gdyby nie była wzdłuż przewierciana, niesłaby wzgórę, ale dla tego iż w dziurze wiercianej ma powietrze ogień zaś jako rzecz lżejsza niż powietrze, niechce mieć nad sobą powietrza, i gdy chce być wyżej niż powietrze, racę niesie w górę, którą drewno przywiązane jak rudel kieruje. 53. Czemu ogień potrzebuje grubej Materyj ziemniej któraby się naprawował? Mają to koło Żywioły iż jedno gdy go ubywa bierze
rozchodzi się: łoy zásię teyże iest nátury iáko y mięso ktore przypalone śmierdźi y dla podobney przyczyny wosk ná węglách śmierdzi, w świecy gdy się pali nie smierdźi. 52. Czemu rácá w gorę idźie? Nie dla ogniá, bo gdyby nie byłá wzdłuż przewierćiana, niesłáby wzgorę, ále dla tego iż w dźiurze wierćianey ma powietrze ogień záś iáko rzecz lżeysza niż powietrze, niechce mieć nád sobą powietrza, y gdy chce bydź wyżey niż powietrze, rácę niesie w gorę, ktorą drewno przywiązane iák rudel kieruie. 53. Czemu ogień potrzebuie grubey Máterii źiemniey ktoraby się nápráwował? Máią to koło Zywioły iż iedno gdy go ubywa bierze
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 78
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
, w czym smaku niewiele. W barszczu z czosnkiem latawiec i ogony smocze, I popleciony z wężów Gorgony warkocze. Salamandra pieczona, czarna krakacica, Smolne sęki i z wapnem smażona żywica. Z Pińska więdłe piskorze w litewskiej boćwinie I ciasto, jedno przed psy, a drugie przed świnie. Motylice z pluskwami w gorczycy wierciane I świerczki z koriandrą na post przesalane. Szołdry zadów komorzych i wątróbki musze, I szerszenie w korzennej zaprawione jusze. Siekanina szczenięca, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony, Z młodych żab galareta, z gąsienic sardele I w
, w czym smaku niewiele. W barszczu z czosnkiem latawiec i ogony smocze, I popleciony z wężów Gorgony warkocze. Salamandra pieczona, czarna krakacica, Smolne sęki i z wapnem smażona żywica. Z Pińska więdłe piskorze w litewskiej boćwinie I ciasto, jedno przed psy, a drugie przed świnie. Motylice z pluskwami w gorczycy wierciane I świerczki z koryjandrą na post przesalane. Szołdry zadów komorzych i wątróbki musze, I szerszenie w korzennej zaprawione jusze. Siekanina szczenięca, kocię do sałaty I starego kożucha opiekane łaty. Psi bigos z kaparami na zimno robiony, Skok zajęczy z cebulą w oleju smażony, Z młodych żab galareta, z gąsienic sardele I w
Skrót tekstu: MorszZWybór
Strona: 267
Tytuł:
Wybór wierszy
Autor:
Zbigniew Morsztyn
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
liryka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
między 1658 a 1680
Data wydania (nie wcześniej niż):
1658
Data wydania (nie później niż):
1680
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Janusz Pelc
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Kraków
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1975