ku ziemi na chyliwszy) jak dorosnie swej pory ogórek oderwij go, pokaż spektatorom (sekretu niepowiadając) będą się dziwować skąd w flaszy wziął się ogórek, jak wlazł małą weń szjiką. Jak szczukę jednę niepodzieloną na dzwona, smażyć warzyć, i pięć?
Weź szczukę wielką, ogol od głowy, wsrodku zostaw łuszczkę, od ogona też trochę ogol, spraw, zatkniej na rożen srodek szczuki obwiń chustą obwiąż sznurkami, zmaczawszy tę chustę wotcie winnym osolonym: głowę i ogon potrząsnijsolą, i przyłóż do w olnego ognia, piecz, obracaj, miej ocet winny solony w rynce przy ogniu, który by wrzał, a polewaj nim często ową
ku ziemi na chyliwszy) iak dorosnie swey pory ogorek oderwiy go, pokaż spektatorom (sekretu niepowiadaiąc) będą się dziwować zkąd w flászy wziął się ogorek, iak wlazł małą weń szyiką. Iak szczukę iednę niepodzieloną na dzwona, smażyć warzyć, y pieć?
Weź szczukę wielką, ogol od głowy, wsrodku zostaw łuszczkę, od ogona też trochę ogol, spraw, zatkniey na rożen srodek szczuki obwiń chustą obwiąż sznurkami, zmaczawszy tę chustę wotcie winnym osolonym: głowę y ogon potrząsniysolą, y przyłoż do w olnego ognia, piecz, obracay, miey ocet winny solony w rynce przy ogniu, ktory by wrzał, a poleway nim często ową
Skrót tekstu: ChmielAteny_III
Strona: 520
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 3
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1754
Data wydania (nie wcześniej niż):
1754
Data wydania (nie później niż):
1754
Ksieńca
Wolno każdemu nałożyć Głowę/ Ogon/ Ksieniec/ według swojego upodobania/ którą siekaninę masz tak zrobić/ weźmij dzwono Szczupaka usiekaj drobno/ cebule upiec/ usiekaj/ chleba białęgo trochę utrzyj/ pieprzu/ jeżeli chcesz Rozenków drobnych zmieszaj to wszytko/ a nakładaj. VIII. Szczpupaka po Węgiersku.
Weźmij Szczukę/ zrysuj złuszczką/ włóż w kocieł/ wkraj Pietruszki niemało/ wstaw w Occie piwnym/ przylawszy trochę wody/ odwarz/ zasoliwszy dobrze/ a gdy masz zaprawować/ przelej wodą przed zaprawianiem/ wlej gąszczu łyżką/ octu dobrego/ Wina/ Oliwy/ Limonij/ Oliwek/ Rozenków drobnych/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Cukru/ miej
Xieńcá
Wolno káżdemu náłożyć Głowę/ Ogon/ Xieniec/ według swoiego vpodobánia/ ktorą śiekáninę masz tak zrobić/ weźmiy dzwono Szczupaká vśiekay drobno/ cebule vpiec/ vśiekay/ chleba białęgo trochę vtrzyi/ pieprzu/ ieżeli chcesz Rozenkow drobnych zmieszay to wszytko/ á nákładay. VIII. Szczpupaká po Węgiersku.
Weźmiy Szczukę/ zrysuy złuszczką/ włoż w koćieł/ wkray Pietruszki niemáło/ wstaw w Oććie piwnym/ przylawszy trochę wody/ odwarz/ zásoliwszy dobrze/ á gdy masz zápráwowáć/ przeley wodą przed zápráwiániem/ wley gąszczu łyszką/ octu dobrego/ Winá/ Oliwy/ Limoniy/ Oliwek/ Rozenkow drobnych/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Cukru/ miey
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tak zaprawisz.
Odwarzone ryby w rosole jakiekolwiek/ oczesane/ tak zapraw; wlej Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenków drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na Stół. X. Ryby sadzone, albo po Czesku.
Zrysuj Rybę/ jaką masz/ albo chcesz/ z łuszczką/ włóz w kocieł/ Cebule niemało wtalarki nakraj. i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ wlej piwa/ zasol/ a warz/ a gdy się Ryba wysadzać będzie/ wlej Octu dobrego/ Oliwy/ albo masła/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ jeżeli chcesz i kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz a
ták zápráwisz.
Odwárzone ryby w rosole iákiekolwiek/ oczesáne/ ták zápráw; wley Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenkow drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Száfránu/ przywarz á day ná Stoł. X. Ryby sádzone, álbo po Czesku.
Zrysuy Rybę/ iáką mász/ álbo chcesz/ z łuszczką/ włoz w koćieł/ Cebule niemało wtálárki nakray. y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ wley piwa/ zasol/ a warz/ á gdy się Rybá wysadzać będźie/ wley Octu dobrego/ Oliwy/ albo masłá/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ ieżeli chcesz y kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz á
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 49
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ smaż; a gdy przesmażysz/ wlej wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynamonu/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Limonią usiekaj/ przywarz/ a daj; głowę z tego Karpia usmaż/ i mleczu kawałki odtretuj/ a zmieszaj z Bigoskiem/ i daj na Stół. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie dobrym zasoliwszy/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/ przywarz/ a daj na stół. XLVIII. Szczupak z Musztardą.
Zrysuj Szczupaka/ a z łuszczką odwarz w rosole z Octu i
/ smaż; á gdy przesmáżysz/ wley wina/ Octu winnego/ Pieprzu/ Cynámonu/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Limonią vśiekay/ przywarz/ a day; głowe z tego Karpia vsmaż/ y mleczu kawałki odtretuy/ a zmieszay z Bigoskiem/ y day ná Stoł. XLVII. Bigosek Holenderski.
Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie dobrym zásoliwszy/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/ przywarz/ á day ná stoł. XLVIII. Szczupak z Musztárdą.
Zrysuy Szczupaká/ á z łuszczką odwarz w rosole z Octu y
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Bigosek Holenderski.
Szczupaka ż prawionego z łuszczką uwarz w Occie dobrym zasoliwszy/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/ przywarz/ a daj na stół. XLVIII. Szczupak z Musztardą.
Zrysuj Szczupaka/ a z łuszczką odwarz w rosole z Octu i wody/ odwarzywszy/ zdejmij łuszczkę/ weźmij gorczyce czarnej tłuczonej/ albo Musztardy/ wlej w rynkę Octu winnego/ Masła albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ a polej Szczupaka. Sta Potraw Rybnych XLIX. Dorsz i Pomuchlę tak gotuj.
Możesz i z Masłem po Holendersku jako wyżej. L
Bigosek Holenderski.
Szczupaká ż práwionego z łuszczką vwarz w Oććie dobrym zásoliwszy/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/ przywarz/ á day ná stoł. XLVIII. Szczupak z Musztárdą.
Zrysuy Szczupaká/ á z łuszczką odwarz w rosole z Octu y wody/ odwárzywszy/ zdeymiy łuszczkę/ weźmiy gorczyce czarney tłuczoney/ albo Musztardy/ wley w rynkę Octu winnego/ Másłá albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ á poley Szczupaká. Stá Potraw Rybnych XLIX. Dorsz y Pomuchlę ták gotuy.
Możesz y z Másłem po Holendersku iáko wyżey. L
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ uwarzywszy zdejmij luszczkę/ porąb/ pieczonej Cebule usiekaj/ włóż w rynkę/ wlej trochę wody/ masła płokanego/ Imbieru/ Kwiatu/ Octu winnego/ przywarz/ a daj na stół. XLVIII. Szczupak z Musztardą.
Zrysuj Szczupaka/ a z łuszczką odwarz w rosole z Octu i wody/ odwarzywszy/ zdejmij łuszczkę/ weźmij gorczyce czarnej tłuczonej/ albo Musztardy/ wlej w rynkę Octu winnego/ Masła albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ a polej Szczupaka. Sta Potraw Rybnych XLIX. Dorsz i Pomuchlę tak gotuj.
Możesz i z Masłem po Holendersku jako wyżej. L. Karp. z Grząnkami z masłem.
Weźmij Karpia oczesz/ skorę
/ vwárzywszy zdeymiy luszczkę/ porąb/ pieczoney Cebule vśiekay/ włoż w rynkę/ wley trochę wody/ masłá płokánego/ Imbieru/ Kwiátu/ Octu winnego/ przywarz/ á day ná stoł. XLVIII. Szczupak z Musztárdą.
Zrysuy Szczupaká/ á z łuszczką odwarz w rosole z Octu y wody/ odwárzywszy/ zdeymiy łuszczkę/ weźmiy gorczyce czarney tłuczoney/ albo Musztardy/ wley w rynkę Octu winnego/ Másłá albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ á poley Szczupaká. Stá Potraw Rybnych XLIX. Dorsz y Pomuchlę ták gotuy.
Możesz y z Másłem po Holendersku iáko wyżey. L. Kárp. z Grząnkámi z másłem.
Weźmiy Kárpiá oczesz/ skorę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 56
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
osobno odwarzywszy/ pokrajesz jako będziesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Jajkami także zrobisz. LXV. Z Sparagami także zrobisz.
I z Kardami zrobisz/ które ochędozone w przód odwarzysz pokrajane w członki. LXVI. Szczupak z kwaśną kapustą.
Kapustę kwaśną dobrą usiekasz drobno/ Szczupaka zrysowanego z łuszczką pokraj we dzwona/ odwarz w rosole/ i Kapustę osobno odwarz/ odlej rosół ten w którym szczupak wrzał/ włóż kapustę/ wlej wina/ Octu/ Rozenków drobnych/ Oliwy/ albo Masła/ pieprzu/ Cynamonu/ słodkości/ przywarz/ a daj na stół. Tak możesz i Piskorze gotować/ Rozdział Drugi.
osobno odwarzywszy/ pokráiesz iako będźiesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Iaykámi tákże zrobisz. LXV. Z Spárágámi tákże zrobisz.
I z Kárdámi zrobisz/ ktore ochędozone w przod odwárzysz pokraiane w członki. LXVI. Szczupák z kwáśną kápustą.
Kápustę kwáśną dobrą vśiekasz drobno/ Szczupaká zrysowánego z łuszczką pokray we dzwona/ odwarz w rosole/ y Kápustę osobno odwarz/ odley rosoł ten w ktorym szczupak wrzał/ włoż kapustę/ wley winá/ Octu/ Rozenkow drobnych/ Oliwy/ albo Masła/ pieprzu/ Cynámonu/ słodkośći/ przywarz/ á day ná stoł. Tak możesz y Piskorze gotowac/ Rozdźiał Drugi.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 59
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ przywarz/ a daj na stół. LXIX Na zimno Ryby.
Oczesane Ryby w soli i w wodzie odwarz/ wyłóż na pułmisek/ cebule w kosteczkę nakraj drobno/ potrząśnij/ polej Octem dobrym/ i Oliwą a daj na zimno. LXX. Na zimno Ryby z Pietruszką zieloną, albo Koprem
Sprawioną Rybę z łuszczką odwarz; w occie i soli; wyłóż na pułmisek zdejmij łuszczkę polej Octem i Oliwą; i pieprzem; zieloną pietruszką abo koprem potrząśnij; a daj na zimno na stół. LXXI. Ryba na zimno z Sałatą.
Sprawioną Rybę z łuszczką w occie i soli odwarz; wyłóż na pułmisek; zdejmij łuszczkę; Sałatę
/ przywarz/ á day ná stoł. LXIX Ná źimno Ryby.
Oczesáne Ryby w soli y w wodzie odwarz/ wyłoż ná pułmisek/ cebule w kosteczkę nakray drobno/ potrząśniy/ poley Octem dobrym/ y Oliwą a day ná zimno. LXX. Ná źimno Ryby z Pietruszką źieloną, álbo Koprem
Spráwioną Rybę z łuszczką odwarz; w oććie y soli; wyłoż ná pułmisek zdeymiy łvszczkę poley Octem y Oliwą; y pieprzem; źieloną pietruszką ábo koprem potrząśniy; á day ná źimno ná stoł. LXXI. Rybá ná źimno z Sáłatą.
Spráwioną Rybę z łuszczką w oććie y soli odwarz; wyłoż ná pułmisek; zdeymiy łuszczkę; Sałatę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 60
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Oczesane Ryby w soli i w wodzie odwarz/ wyłóż na pułmisek/ cebule w kosteczkę nakraj drobno/ potrząśnij/ polej Octem dobrym/ i Oliwą a daj na zimno. LXX. Na zimno Ryby z Pietruszką zieloną, albo Koprem
Sprawioną Rybę z łuszczką odwarz; w occie i soli; wyłóż na pułmisek zdejmij łuszczkę polej Octem i Oliwą; i pieprzem; zieloną pietruszką abo koprem potrząśnij; a daj na zimno na stół. LXXI. Ryba na zimno z Sałatą.
Sprawioną Rybę z łuszczką w occie i soli odwarz; wyłóż na pułmisek; zdejmij łuszczkę; Sałatę zapraw; obłoż Sałatą a daj na Stół. LXXII. Z
Oczesáne Ryby w soli y w wodzie odwarz/ wyłoż ná pułmisek/ cebule w kosteczkę nakray drobno/ potrząśniy/ poley Octem dobrym/ y Oliwą a day ná zimno. LXX. Ná źimno Ryby z Pietruszką źieloną, álbo Koprem
Spráwioną Rybę z łuszczką odwarz; w oććie y soli; wyłoż ná pułmisek zdeymiy łvszczkę poley Octem y Oliwą; y pieprzem; źieloną pietruszką ábo koprem potrząśniy; á day ná źimno ná stoł. LXXI. Rybá ná źimno z Sáłatą.
Spráwioną Rybę z łuszczką w oććie y soli odwarz; wyłoż ná pułmisek; zdeymiy łuszczkę; Sałatę zápraw; obłoż Sałatą a day na Stoł. LXXII. Z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 60
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
LXX. Na zimno Ryby z Pietruszką zieloną, albo Koprem
Sprawioną Rybę z łuszczką odwarz; w occie i soli; wyłóż na pułmisek zdejmij łuszczkę polej Octem i Oliwą; i pieprzem; zieloną pietruszką abo koprem potrząśnij; a daj na zimno na stół. LXXI. Ryba na zimno z Sałatą.
Sprawioną Rybę z łuszczką w occie i soli odwarz; wyłóż na pułmisek; zdejmij łuszczkę; Sałatę zapraw; obłoż Sałatą a daj na Stół. LXXII. Z Chrząnem Ryby.
Sprawioną Rybę z łuszczką w rosole odwarz/ wyłóż na misę/ zdejmij łuszczki; ćwierć chrząnu i Migdałów zmieszaj społem rozpuść Octem dobrym/ jeżeli chcesz przywarz/
LXX. Ná źimno Ryby z Pietruszką źieloną, álbo Koprem
Spráwioną Rybę z łuszczką odwarz; w oććie y soli; wyłoż ná pułmisek zdeymiy łvszczkę poley Octem y Oliwą; y pieprzem; źieloną pietruszką ábo koprem potrząśniy; á day ná źimno ná stoł. LXXI. Rybá ná źimno z Sáłatą.
Spráwioną Rybę z łuszczką w oććie y soli odwarz; wyłoż ná pułmisek; zdeymiy łuszczkę; Sałatę zápraw; obłoż Sałatą a day na Stoł. LXXII. Z Chrząnem Ryby.
Spráwioną Rybę z łuszczką w rosole odwarz/ wyłoż ná misę/ zdeymiy łuszczki; ćwierć chrząnu y Migdałow zmieszay społem rospuść Octem dobrym/ ieżeli chcesz przywarz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 60
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682