Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 117 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 pałki; Niż od korda, zawijać od kańczuga w białki [białek:subst:pl:acc:m] . 332 (F). KOMPAS BEZ SŁOŃCA Gościł PotFrasz1Kuk_II 1677
1 pałki; Niż od korda, zawijać od kańczuga w białki [białek:subst:pl:acc:m] . 332 (F). KOMPAS BEZ SŁOŃCA Gościł PotFrasz1Kuk_II 1677
2 i długie, się po ziemi włóczą, a białkami [białek:subst:pl:inst:m] jednę wierzchnią połę obłożywszy z wierzchy, a pasami czarnemi BillTDiar między 1677 a 1678
2 i długie, się po ziemi włóczą, a białkami [białek:subst:pl:inst:m] jednę wierzchnią połę obłożywszy z wierzchy, a pasami czarnemi BillTDiar między 1677 a 1678
3 ognisty, rogowej maści, białemi centkami żyłami jak zrzenica białkiem [białko:subst:sg:inst:n] otoczony. Arabski czarny, białemi ukształcony paskami, według ChmielAteny_III 1754
3 ognisty, rogowey maści, białemi centkami żyłami iak zrzenica białkiem [białko:subst:sg:inst:n] otoczony. Arabski czarny, białemi ukształcony paskami, według ChmielAteny_III 1754
4 jaja ronią, albo wylewają, temu zapobież; utłucz białek [białek:subst:sg:acc:mnanim] z jaja upieczony, wraz z rozynkami pieczonemi pod jedną ChmielAteny_III 1754
4 iaia ronią, albo wylewaią, temu zapobież; utłucz białek [białek:subst:sg:acc:mnanim] z iaia upieczony, wraz z rozynkami pieczonemi pod iedną ChmielAteny_III 1754
5 klarowne, kiedy wziąwszy jaj kilka kurzych surowych, i białki [białek:subst:pl:acc:m] same w naczyniu poty kłucić się spienią, i ChmielAteny_III 1754
5 klarowne, kiedy wziąwszy iay kilka kurzych surowych, y białki [białek:subst:pl:acc:m] same w naczyniu poty kłucić się spienią, y ChmielAteny_III 1754
6 , zmieszać dobrze. Item nie którzy z męt samym białkiem [białko:subst:sg:inst:n] jajecznym z solą zmieszawszy, klarowne czynią wina. Musze ChmielAteny_III 1754
6 , zmieszać dobrze. Item nie ktorzy z męt samym białkiem [białko:subst:sg:inst:n] iaiecznym z solą zmieszawszy, klarowne czynią wina. Musze ChmielAteny_III 1754
7 jeśli by było czerwone z żółtkiem, jeśli białe tylko białki [białek:subst:pl:nom:m] , kamieni rzecznych tak długo palonych,by się ChmielAteny_III 1754
7 ieśli by było czerwone z żołtkiem, ieśli białe tylko białki [białek:subst:pl:nom:m] , kamieni rzecznych tak długo palonych, áżby się ChmielAteny_III 1754
8 zmiękczeje. Jak szkła tłuczone kleic? Rozbii dobrze białek [białko:subst:pl:gen:n] jajowy, atym zaczyń wapno niegaszone, tak sklej ChmielAteny_III 1754
8 zmiękczeie. Iak skła tłuczone kleic? Rozbii dobrze białek [białko:subst:pl:gen:n] iaiowy, atym zaczyń wapno niegaszone, tak skley ChmielAteny_III 1754
9 ona Masa na niteczce, lub włosie, dopiero owe białki [białek:subst:pl:acc:m] z jajec wlej wtenże pęcherz, z taką proporcją, ChmielAteny_III 1754
9 ona Masa na niteczce, lub włosie, dopiero owe białki [białek:subst:pl:acc:m] z iaiec wley wtenże pęcherz, z taką proporcyą, ChmielAteny_III 1754
10 proporcją, żeby owa masa żółtkowa w pośrodku była tych białków [białek:subst:pl:gen:m] , dopiero zawiązac w garnek duzy, pełny ukropu włożyć ChmielAteny_III 1754
10 proporcyą, żeby owa masa zołtkowá w posrodku była tych białkow [białek:subst:pl:gen:m] , dopiero zawiązac w garnek duzy, pełny ukropu włożyć ChmielAteny_III 1754