szklane naczynie/ a chowaj długo; Możesz też Cytrynę świężą wycisnąć na talerz/ jeżeli chcesz. ROZDZIAŁ III. Gotowania Sta Potraw Mlecznych, Pasztetów, Tortów, i Ciast.
W Tym Roździale wystawuje do twego Pańskiego Stołu/ Trzecie Sto Potraw w którym masz polewki różne/ Jajecznice Pasztety /Ciasta/ z różnemi nazwiskami/ Blamani/ Galarety/ Bianki Mleka różne/ i w Addytamencie dziesięć Sposobów robienia Kiszek/ kiełbas różnych salsessonów/ i Przezacny Sekret. I. A naprzód Barszcz Królewski.
Barszczu weźmij z żytnych otrąb prostego rzadkiego/ włóż Rybę suchą/ to jest/ szczupaka albo certę/ łososia suchego/ karpia Dunajskiego/ wyziny wędzonej/ abo świeżej
skláne naczynie/ á choway długo; Mozesz też Cytrynę świężą wyćisnąć na talerz/ ieżeli chcesz. ROZDZIAŁ III. Gotowánia Stá Potraw Mlecznych, Pasztetow, Tortow, y Ciast.
W Tym Roźdźiale wystáwuie do twego Páńskiego Stołu/ Trzećie Sto Potraw w ktorym masz polewki rożne/ Iaiecznice Pasztety /Ciásta/ z rożnemi nazwiskami/ Blamáni/ Gálarety/ Bianki Mleká rożne/ y w Additamenćie dzieśięć Sposobow robienia Kiszek/ kiełbas rożnych salsessonow/ y Przezacny Sekret. I. A naprzod Barszcz Krolewski.
Barszczu weźmiy z żytnych otrąb prostego rzadkiego/ włoż Rybę suchą/ to iest/ szczupaká álbo certę/ łosośia suchego/ karpiá Dunayskiego/ wyźiny wędzoney/ ábo świeżey
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 71
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
biały/ na to zgotowany; a cedź na misę/ a gdy klarowną odbierzesz/ przydawaj w tę polewkę/ Torneselu/ jakiego chcesz koloru/ co raz inszego/ który w tejże polewce namoczysz/ a przez worek przeprawisz/ każdy kolor osobno odbierając/ a gdy stężeje; okładać będziesz tą farbowaną klarowną. XC. Blamas.
Gdy Blamas będziesz chciał mieć; takimże sposobem zrobisz: polewkę weźmij Migdałów ochędożonych/ które bardzo dobrze utłuczesz w Moździerzu i uwiercisz w donicy/ i rozpuścisz tą polewką/ którą w przód przeprawisz przez gęstą Sertę/ a potym przez worek lać będziesz na misę/ wprzód jednak tę polewkę zaprawisz według smaku/ Cytryn świeżych
biały/ ná to zgotowany; a cedź na misę/ á gdy klárowną odbierzesz/ przydaway w tę polewkę/ Torneselu/ iakiego chcesz koloru/ co raz inszego/ ktory w teyże polewce namoczysz/ á przez worek przeprawisz/ każdy kolor osobno odbieraiąc/ á gdy stężeie; okłádáć będźiesz tą fárbowáną klárowną. XC. Blámás.
Gdy Blámás będźiesz chćiał mieć; tákimże sposobem zrobisz: polewkę weźmiy Migdałow ochędożonych/ ktore bárdzo dobrze vtłuczesz w Mozdźierzu y vwierćisz w donicy/ y rozpuśćisz tą polewką/ ktorą w przod przepráwisz przeż gęstą Sertę/ á potym przez worek lać będźiesz ná misę/ wprzod iednák tę polewkę zápráwisz według smáku/ Cytryn świeżych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 88
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
to zgotowany; a cedź na misę/ a gdy klarowną odbierzesz/ przydawaj w tę polewkę/ Torneselu/ jakiego chcesz koloru/ co raz inszego/ który w tejże polewce namoczysz/ a przez worek przeprawisz/ każdy kolor osobno odbierając/ a gdy stężeje; okładać będziesz tą farbowaną klarowną. XC. Blamas.
Gdy Blamas będziesz chciał mieć; takimże sposobem zrobisz: polewkę weźmij Migdałów ochędożonych/ które bardzo dobrze utłuczesz w Moździerzu i uwiercisz w donicy/ i rozpuścisz tą polewką/ którą w przód przeprawisz przez gęstą Sertę/ a potym przez worek lać będziesz na misę/ wprzód jednak tę polewkę zaprawisz według smaku/ Cytryn świeżych/ Wina/
to zgotowany; a cedź na misę/ á gdy klárowną odbierzesz/ przydaway w tę polewkę/ Torneselu/ iakiego chcesz koloru/ co raz inszego/ ktory w teyże polewce namoczysz/ á przez worek przeprawisz/ każdy kolor osobno odbieraiąc/ á gdy stężeie; okłádáć będźiesz tą fárbowáną klárowną. XC. Blámás.
Gdy Blámás będźiesz chćiał mieć; tákimże sposobem zrobisz: polewkę weźmiy Migdałow ochędożonych/ ktore bárdzo dobrze vtłuczesz w Mozdźierzu y vwierćisz w donicy/ y rozpuśćisz tą polewką/ ktorą w przod przepráwisz przeż gęstą Sertę/ á potym przez worek lać będźiesz ná misę/ wprzod iednák tę polewkę zápráwisz według smáku/ Cytryn świeżych/ Wina/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 88
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
i uwiercisz w donicy/ i rozpuścisz tą polewką/ którą w przód przeprawisz przez gęstą Sertę/ a potym przez worek lać będziesz na misę/ wprzód jednak tę polewkę zaprawisz według smaku/ Cytryn świeżych/ Wina/ Cynamonu całkiem/ Goździkiów/ Pisma/ i z tym przywarzywszy rozpuścisz Migdały. Sta Potraw Mlecznych. XCI. Blamas na post.
Weźmij Szczupaka pułmisowego/ i Lina/ ochędoż pięknie/ wymocz/ wstaw w garncu pięknym/ w wodzie/ warz dobrze nakrywszy/ aż do kości odpadnie/ trochę zasoliwszy/ gdy uwre/ odlej polewkę osobno w piękne naczynie/ żeby się podstała/ którą przecedź przez gęstą Serwetę/ przylej Wina/ Cytryn wyciśnij
y vwierćisz w donicy/ y rozpuśćisz tą polewką/ ktorą w przod przepráwisz przeż gęstą Sertę/ á potym przez worek lać będźiesz ná misę/ wprzod iednák tę polewkę zápráwisz według smáku/ Cytryn świeżych/ Wina/ Cynámonu całkiem/ Goźdźikiow/ Pismá/ y z tym przywárzywszy rospuścisz Migdały. Stá Potraw Mlecznych. XCI. Blámás ná post.
Weźmiy Szczupaká pułmisowego/ y Liná/ ochędoż pięknie/ wymocz/ wstaw w gárncu pięknym/ w wodźie/ warz dobrze nakrywszy/ aż do kośći odpádnie/ trochę zásoliwszy/ gdy vwre/ odley polewkę osobno w piękne naczynie/ żeby się podstała/ ktorą przecedź przez gęstą Serwetę/ przyley Winá/ Cytryn wyćiśniy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 89
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ rozpuść Winem/ gęsto jako kasza wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca wolnego/ a gdy upieczesz/ pocukruj a daj na Stół. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie racz być tego rozumienia/ że w trzecim Rozdziale/ kiedyć wystawuję trzecie sto potraw/ włożyłem też Galarety/ Kontuze/ Blamasie/ Arkas/ Obarzanki migdałowe/ Makarony etc. żebym to dla niedostatku potraw albo sposobów uczynić miał/ a tymi liczbę kończył. Jest bowiem tysiąc sposobów jeszcze gotowania różnych potraw/ a jeden z drugiego roście/ co sam uznasz/ jeżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypatrzysz/ a jako z jednego sposobu dziesięć może uformować
/ rospuść Winem/ gęsto iako kásza wyley ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá wolnego/ á gdy vpieczesz/ pocukruy á day na Stoł. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie rácz bydź tego rozumienia/ że w trzećim Rozdźiale/ kiedyć wystáwuię trzećie sto potraw/ włożyłem też Gálárety/ Kontuze/ Blámáśie/ Arkas/ Obárzánki migdałowe/ Mákárony etc. żebym to dla niedostátku potraw albo sposobow vczynić miał/ á tymi liczbę konczył. Iest bowiem tyśiąc sposobow ieszcze gotowánia rożnych potraw/ á ieden z drugieg^o^ rośćie/ co sam vznasz/ ieżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypátrzysz/ á iáko z iedneg^o^ sposobu dźieśięć może vformowáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 92
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
z Ryb pieczonych, tamże. Mleczne Potrawy. Barszcz Królewski, 71. Barszcz prosty, tamże. Barszcz z Śledziem, 72. Barszcz Cytrynowy, tamże. Bielskiego Ciasta robienia sposób, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały, 91. Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano, 17. Jeleni, 41. Czarno potrawa z Juszycą, 16. Czarno potrawa z powiatami, 17
z Ryb pieczonych, támże. Mleczne Potrawy. Barszcz Krolewski, 71. Barszcz prosty, támże. Barszcz z Sledźiem, 72. Barszcz Cytrynowy, támże. Bielskiego Ciastá robienia sposob, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały, 91. Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano, 17. Ieleni, 41. Czarno potráwá z Iuszycą, 16. Czarno potráwa z powiátámi, 17
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682