uczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwona źrysowanemu; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; a daj na Stół. XXXIX. Z Grzybami świeżemi młodemi także uczynisz. XL. Zawijanki po Francusku.
Weźmij Ższupaków małych nieczesz/ zrób obłączki/ Cebule w talarki niemało/ i pietruszki wzdłuż nakraj/ włóż w kocieł wlej wody i soli/ odwarz/ daj wina/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynamonv. Rozenków obojga/ słodkości. Limoniej Oliwek/ przywarz/ a daj na Stół XLI. Karpie. albo Liny albo insze Ryby także gotuj
vczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwoná źrysowánemu; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; á day ná Stoł. XXXIX. Z Grzybámi świeżemi młodemi tákże vczynisz. XL. Záwiiánki po Fráncusku.
Weźmiy Szszupakow máłych nieczesz/ zrob obłączki/ Cebule w talarki niemało/ y pietruszki wzdłuż nákray/ włoż w koćieł wley wody y soli/ odwarz/ day winá/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynámonv. Rozenkow oboygá/ słodkośći. Limoniey Oliwek/ przywarz/ á day ná Stoł XLI. Kárpie. álbo Liny álbo insze Ryby tákże gotuy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
niemało/ i pietruszki wzdłuż nakraj/ włóż w kocieł wlej wody i soli/ odwarz/ daj wina/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynamonv. Rozenków obojga/ słodkości. Limoniej Oliwek/ przywarz/ a daj na Stół XLI. Karpie. albo Liny albo insze Ryby także gotuj jednak na dźwona porąb, a nie czesz, a jeżeli chcesz możesz oczeszać.
Następują teraz nowe niepospolite Potrawy Rybne cztery. I. Potaś Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kości. XLII. Potaś Rybny.
Weźmij Grzybów suchych/ spłocz pięknie/ wstaw w przestronym garncu/ włóż Pietruszki wiążankę zasol
niemało/ y pietruszki wzdłuż nákray/ włoż w koćieł wley wody y soli/ odwarz/ day winá/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynámonv. Rozenkow oboygá/ słodkośći. Limoniey Oliwek/ przywarz/ á day ná Stoł XLI. Kárpie. álbo Liny álbo insze Ryby tákże gotuy iednák ná dźwoná porąb, á nie czesz, á ieżeli chcesz możesz oczeszáć.
Nástępuią teraż nowe niepospolite Potráwy Rybne cztery. I. Potaś Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kośći. XLII. Potáś Rybny.
Weźmiy Grzybow suchych/ zpłocz pieknie/ wstaw w przestronym garncu/ włoż Pietruszki wiążánkę zásol
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682