ziemię czyni drogę rzecze nowej albo jeziorowi, które z innego miejsca na to przychodzi i one napełnia. 3. Z czego się miód rodzi? Jako drzewo ma swój sok, tak i liście mają i kwiaty, który na wierzch wychodzi, ten na pewnych kwiatach pszczoły zbierają i znoszą do hula gdzie się wystawa i niejako dojrzewa. 4. Czemu miód żółty? Likwor który ciepło ma w sobie żółty jest byle był gęsty, a taki jest miód: zaczym też i żółty jest. 5. Czemu lipiec biały? Im gorętszy miód tym barziej żółty: lipiec tedy iż mało ma ciepła jest bielszy nad drugie miody. 6. Czemu miód łacno
źiemię czyni drogę rzecze nowey albo ieźiorowi, ktore z innego mieyscá ná to przychodzi y one nápełnia. 3. Z czego się miod rodźi? Iáko drzewo ma swoy sok, ták y liśćie máią y kwiáty, ktory ná wierzch wychodzi, ten ná pewnych kwiátách pszczoły zbieráią y znoszą do hulá gdzie się wystawa y nieiáko doyrzewa. 4. Czemu miod żołty? Likwor ktory ćiepło ma w sobie żołty iest byle był gęsty, á táki iest miod: záczym też y żołty iest. 5. Czemu lipiec biały? Im gorętszy miod tym bárźiey żołty: lipiec tedy iż máło ma ćiepłá iest bielszy nád drugie miody. 6. Czemu miod łácno
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 47
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
wilgotność ciepło miarkuje, to jest póki wilgotne są kości i żyły, a zatym dają się rozpychać: ale skoro wilgotność się zmniejszy a przemagając ciepło z twardzi żyły i kości, przystaje wzrost. 69. Czemu jaje gdy uwre, gęste jest, gdy z ciepła należy wycienczać? Jaje jest jakoby niedojrzałe mięso i ciepłem dojrzewa, dla tego kokosz je ciepłem zagrzewając obraca w ptaka gdy tedy ciepła woda obejmie jaje, nie mogąc go cale w mięso obrócić bo na to trzeba i czasu i ciepła pewnego, tedy mu przy mniej jednę własność mięsną daje, to jest, twardość i gęstość. 70. Czemu w kościach szpik a nie krew?
wilgotność ćiepło miárkuie, to iest poki wilgotne są kośći y żyły, á zatym dáią się rospychać: ale skoro wilgotność się zmnieyszy á przemágáiąc ćiepło z twárdźi żyły y kośći, przystáie wzrost. 69. Czemu iáie gdy uwre, gęste iest, gdy z ćiepłá należy wyćienczać? Iáie iest iákoby niedoyrzałe mięso y ćiepłem doyrzewa, dla tego kokosz ie ćiepłem zagrzewaiąc obraca w ptaká gdy tedy ćiepłá wodá obeymie iáie, nie mogąc go cale w mięso obroćić bo na to trzebá y czasu y ciepła pewnego, tedy mu przy mniey iednę włásność mięsną dáie, to iest, twardość y gęstość. 70. Czemu w kośćiach szpik á nie krew?
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 171
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692