, a rozpadlina raz uczyniona sama się z czasy rozprzetrzenia. 29. Czemu miód ma w sobie ciepło? Bo jest zebrany z kwiecia, z których niektóre są gorące. 30. Czemu gdy się piecze mięso nie śmierdzi jako gdy się pali? Gdy się piecze humory surowe i grube w nim będące od ognia z lekka dojrzewając, na ten kształt jako w owocu na słońcu będącym. gdy zaś się pali oraz wdym się gruby obracają jako są grubemi, i tak smród czynią. 31. Czemu mróz drogi suszy? Lód nie tylo pochodzi z zimna ale i z suchości, a tak gdy błoto zmarznie wiele pozbywa mokrości, i kiedy rozmarznie
, á rozpadliná ráz vczyniona sámá się z czásy rozprzetrzęnia. 29. Czemu miod ma w sobie ćiepło? Bo iest zebrány z kwiećia, z ktorych niektore są gorące. 30. Czemu gdy się piecze mięso nie śmierdźi iako gdy się pali? Gdy się piecze humory surowe y grube w nim będące od ogniá z lekká doyrzewáiąc, ná ten ksztáłt iáko w owocu ná słońcu będącym. gdy záś się pali oraz wdym się gruby obracáią iáko są grubemi, y ták smrod czynią. 31. Czemu mroz drogi suszy? Lod nie tylo pochodzi z źimná ále y z suchośći, á ták gdy błoto zmárznie wiele pozbywa mokrośći, y kiedy rozmárznie
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 97
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692