daj na stół. XLVIII. Szczupak z Musztardą.
Zrysuj Szczupaka/ a z łuszczką odwarz w rosole z Octu i wody/ odwarzywszy/ zdejmij łuszczkę/ weźmij gorczyce czarnej tłuczonej/ albo Musztardy/ wlej w rynkę Octu winnego/ Masła albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ a polej Szczupaka. Sta Potraw Rybnych XLIX. Dorsz i Pomuchlę tak gotuj.
Możesz i z Masłem po Holendersku jako wyżej. L. Karp. z Grząnkami z masłem.
Weźmij Karpia oczesz/ skorę zdejmij/ uziekaj drobno/ cebule upiecz/ usiekaj/ zmieszaj to społem/ głowę od tego Karpia odwarz w rosole/ włóż bigosek w rynkę/ wlej masła/ albo
day ná stoł. XLVIII. Szczupak z Musztárdą.
Zrysuy Szczupaká/ á z łuszczką odwarz w rosole z Octu y wody/ odwárzywszy/ zdeymiy łuszczkę/ weźmiy gorczyce czarney tłuczoney/ albo Musztardy/ wley w rynkę Octu winnego/ Másłá albo Oliwy/ przywarz osoliwszy/ á poley Szczupaká. Stá Potraw Rybnych XLIX. Dorsz y Pomuchlę ták gotuy.
Możesz y z Másłem po Holendersku iáko wyżey. L. Kárp. z Grząnkámi z másłem.
Weźmiy Kárpiá oczesz/ skorę zdeymiy/ uźiekay drobno/ cebule vpiecz/ vsiekay/ zmieszay to społem/ głowę od tego Karpiá odwarz w rosole/ włoż bigosek w rynkę/ wley masła/ albo
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 57
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Ciast różnych Maślnych robienia sposób. 78. 79. 80. Ciast różnych Postnych robienia sposób, 86. 87. z Cielęcych Mleczów Tort, 83. z Cielęciny Tort, tamże. D. Domowych potrzeb memoriał. 2. Duszona Potrawa, 20. Dachtele z potrawą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz i Pomuele, 57. z masłem po Holendersku, tamże. z Dachtellami Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potrawy. Figatelli robienia sposób, 16. Figatelle drobne z Potrawą, 21. Frykasa zabielana, 20. Frykasa nie zabielana, tamże. Mleczne Potrawy. Frytata, 34. Francuski Pasztet gorący,
. Ciast roznych Máślnych robienia sposob. 78. 79. 80. Ciast roznych Postnych robienia sposob, 86. 87. z Cielęcych Mleczow Tort, 83. z Cielęćiny Tort, támże. D. Domowych potrzeb memoryáł. 2. Duszoná Potráwá, 20. Dáchtele z potráwą, 21. Duszone Ptaszki, 31. Dorsz y Pomuele, 57. z másłem po Holendersku, támże. z Dáchtellámi Tort, 82. ALFABETYCZNY.
F. Mięśne Potráwy. Figátelli robienia sposob, 16. Figátelle drobne z Potráwą, 21. Frykássa zábielána, 20. Frykássá nie zábielána, támże. Mleczne Potrawy. Frytátá, 34. Fráncuski Pásztet gorący,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682