kosztownie. Był nam barzo rad. Pokazał nam wielką chęć. A co napirwej dawano? Jajeczną polewkę/ kury z żółtej juchy. Dobre świeże ryby. A potym co? Rozmaitą zwierzynę warzoną i pieczoną/ misę tak pełno nakładzioną że ją chłop ledwie uniósł. Pieczenią wołową/ cielęcą/ skopową/ jagnięcą/ wieprzową/ jesiotrową. Zająca pieczonego i szpikowanego. Udziec od sarny. Jarząbków/ kuropatw/ i drobnych ptaszków dostatek. A trzecia potrawa która była? Ostatnia potrawa była pasteta/ schab/ (szynka) mięso z rosołu (solone) ozor wołowy/ głowizna wieprzowa/ i kiełbasy z gorczycą. A coście pili? Białe/ czarne
kosztownie. Był nam bárzo rad. Pokazał nam wielką chęć. A co napirwey dáwano? Iájecżną polewkę/ kury z żołtey juchy. Dobre świeże ryby. A potym co? Rozmáitą zwierzynę wárzoną y piecżoną/ misę ták pełno nákłádźioną że ją chłop ledwie uniosł. Piecżenią wołową/ ćielęcą/ skopową/ jágnięcą/ wieprzową/ jeśiotrową. Zájącá piecżonego y szpikowánego. Vdźiec od sárny. Iárząbkow/ kuropatw/ y drobnych ptaszkow dostátek. A trzećia potráwá ktora byłá? Ostátnia potráwá byłá pástetá/ schab/ (szynka) mięso z rosołu (solone) ozor wołowy/ głowizná wieprzowa/ y kiełbásy z gorcżycą. A cośćie pili? Białe/ cżarne
Skrót tekstu: VolcDial
Strona: 49
Tytuł:
Viertzig dialogi
Autor:
Nicolaus Volckmar
Miejsce wydania:
Toruń
Region:
Pomorze i Prusy
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
rozmówki do nauki języka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1612
Data wydania (nie wcześniej niż):
1612
Data wydania (nie później niż):
1612