Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 65 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 , której było na wozów sześć tysięcy, częścią z leguminami [legumina:subst:pl:inst:f] , częścią z towarami bogatemi, częścią z pieniędzmi: ZawiszaPam między 1715 a 1717
1 , któréj było na wozów sześć tysięcy, częścią z leguminami [legumina:subst:pl:inst:f] , częścią z towarami bogatemi, częścią z pieniędzmi: ZawiszaPam między 1715 a 1717
2 K[...] kiedy Król przytomny w obozie na wszelkie handle, leguminy [legumina:subst:pl:acc:f] etc. taksy stanowić powinni. Hetmani cokolwiek z Artykułów ŁubHist 1763
2 K[...] kiedy Król przytomny w oboźie na wszelkie handle, leguminy [legumina:subst:pl:acc:f] etc. taxy stanowić powinni. Hetmani cokolwiek z Artykułów ŁubHist 1763
3 nie mięsem, lecz korzeniem, fruktem, zbożem, leguminą [legumina:subst:sg:inst:f] , do wielkiej przychodzą sytości, i gust przynoszą jedzącemu ChmielAteny_I 1755
3 nie mięsem, lecz korzeniem, fruktem, zbożem, leguminą [legumina:subst:sg:inst:f] , do wielkiey przychodzą sytości, y gust przynoszą iedzącemu ChmielAteny_I 1755
4 Mięsie dla człeka, niż w korżonkach i ziołach, leguminach [legumina:subst:pl:loc:f] . Łatwiej substancyj mięśnej, w substancją mięśną Człeka zamienić ChmielAteny_I 1755
4 Mięsie dla człeka, niż w korżonkach y ziołach, leguminach [legumina:subst:pl:loc:f] . Łatwiey substancyi mięśney, w substancyą mięśną Człeka zamienić ChmielAteny_I 1755
5 zakonników na miasteczku stojących, dla ludzi ich chleby, leguminy [legumina:subst:pl:acc:f] , piwa, oleje, śledzie, a dla koni MatDiar między 1754 a 1765
5 zakonników na miasteczku stojących, dla ludzi ich chleby, leguminy [legumina:subst:pl:acc:f] , piwa, oleje, śledzie, a dla koni MatDiar między 1754 a 1765
6 żelaznych mają być konserwowane klatkach. Jedzą chleb i wszelką leguminę [legumina:subst:sg:acc:f] , cukier, biszkokty. W krajach tych, gdzie ChmielAteny_III 1754
6 żelaznych maią bydź konserwowane klatkach. Iedzą chleb y wszelką leguminę [legumina:subst:sg:acc:f] , cukier, biszkokty. W kraiach tych, gdzie ChmielAteny_III 1754
7 pobite przynosili, albo główki. Szpiżarnia na konserwacją wszelkich legumin [legumina:subst:pl:gen:f] , ma być na miejscu czystym nie gnojnym nie wilgotnym ChmielAteny_III 1754
7 pobite przynosili, albo głowki. Szpiżarnia na konserwacyą wszelkich legumin [legumina:subst:pl:gen:f] , ma bydź na mieyscu czystym nie gnoynym nie wilgotnym ChmielAteny_III 1754
8 suchych legarach, i wysokich, aby ziemią nie prześmiardły leguminy [legumina:subst:pl:nom:f] . Mąki wszelkie. mają być w Marcu mielone, ChmielAteny_III 1754
8 suchych legarach, y wysokich, aby ziemią nie przesmiardły leguminy [legumina:subst:pl:nom:f] . Mąki wszelkie. maią bydź w Marcu mielone, ChmielAteny_III 1754
9 duże faski, albo dziszki z wiekami, dla różnych legumin [legumina:subst:pl:gen:f] (nie z sosnini, bo legumina fetorem żywicznym przejdzie ChmielAteny_III 1754
9 duże faski, albo dziszki z wiekami, dla rożnych legumin [legumina:subst:pl:gen:f] (nie z sosnini, bo legumina fetorem żywicznym przeydzie ChmielAteny_III 1754
10 , dla różnych legumin (nie z sosnini, bo legumina [legumina:subst:sg:nom:f] fetorem żywicznym przejdzie) stojące nie na gołej ziemi, ChmielAteny_III 1754
10 , dla rożnych legumin (nie z sosnini, bo legumina [legumina:subst:sg:nom:f] fetorem żywicznym przeydzie) stoiące nie na gołey ziemi, ChmielAteny_III 1754