pięknej/ rozrób Mlekiem a przydaj Jajec/ a tak ubij żeby namniejszej okruszyny mąki nie było/ tak rzadko jako na opłatki/ zarabiają/ a rozpaliwszy w maśle gorącym/ pięknie ochędożoną formę/ maczaj w Cieście/ a kładź w rozpalone masło; a jeżeli chcesz przydaj Szafranu/ będzie odmienno. XLII. Sposób robienia Ciasta Lejkowego.
Takimże sposobem na Lejkowe Ciasto zarobisz/ a w lejek lać będziesz na rozpalone masło/ a jeżeli Lejka nie masz garnuszek przewiercisz/ a lej przez garnuszek/ dziurką przewiercianą na masło gorące. XLIV. Groch z Ciasta.
Takimże sposobem zarobisz na Groch z Ciasta/ a przez Zufan/ to jest/ łyżkę
piękney/ rozrob Mlekiem á przyday Iáiec/ á tak vbiy żeby namnieyszey okruszyny mąki nie było/ ták rzádko iáko ná opłátki/ zárabiáią/ á rozpaliwszy w máśle gorącym/ pięknie ochędożoną formę/ máczay w Cieśćie/ á kłádź w rozpalone másło; á ieżeli chcesz przyday Száfranu/ będźie odmienno. XLII. Sposob robienia Ciástá Leykowego.
Tákimże sposobem ná Leykowe Ciásto zárobisz/ á w leiek lać będźiesz ná rospalone másło/ á ieżeli Leyká nie mász garnuszek przewierćisz/ á ley przez garnuszek/ dźiurką przewierćiáną ná masło gorące. XLIV. Groch z Ciástá.
Tákimże sposobem zárobisz ná Groch z Ciástá/ á przez Zufan/ to iest/ łyżkę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 80
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Jajec/ a tak ubij żeby namniejszej okruszyny mąki nie było/ tak rzadko jako na opłatki/ zarabiają/ a rozpaliwszy w maśle gorącym/ pięknie ochędożoną formę/ maczaj w Cieście/ a kładź w rozpalone masło; a jeżeli chcesz przydaj Szafranu/ będzie odmienno. XLII. Sposób robienia Ciasta Lejkowego.
Takimże sposobem na Lejkowe Ciasto zarobisz/ a w lejek lać będziesz na rozpalone masło/ a jeżeli Lejka nie masz garnuszek przewiercisz/ a lej przez garnuszek/ dziurką przewiercianą na masło gorące. XLIV. Groch z Ciasta.
Takimże sposobem zarobisz na Groch z Ciasta/ a przez Zufan/ to jest/ łyżkę żelazną/ na to umyślnie zgotowaną
Iáiec/ á tak vbiy żeby namnieyszey okruszyny mąki nie było/ ták rzádko iáko ná opłátki/ zárabiáią/ á rozpaliwszy w máśle gorącym/ pięknie ochędożoną formę/ máczay w Cieśćie/ á kłádź w rozpalone másło; á ieżeli chcesz przyday Száfranu/ będźie odmienno. XLII. Sposob robienia Ciástá Leykowego.
Tákimże sposobem ná Leykowe Ciásto zárobisz/ á w leiek lać będźiesz ná rospalone másło/ á ieżeli Leyká nie mász garnuszek przewierćisz/ á ley przez garnuszek/ dźiurką przewierćiáną ná masło gorące. XLIV. Groch z Ciástá.
Tákimże sposobem zárobisz ná Groch z Ciástá/ á przez Zufan/ to iest/ łyżkę żelázną/ ná to vmyślnie zgotowáną
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 80
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne
Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682