też Kruszkaociągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymże maśle usmaż/ i przyrumień/ ułóż potym na pułmisku grzanki/ a kruszka na wierzch/ i wiążkę pietruszki warzonej rozłoż/ nalej rosołem dobrym/ włóż masła płokanego/ a nakrii/ warz na pułmisku/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Sta Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniata.
Weźmij Cielęciny/ albo kapłona/ ociągnij/ odbierz/ zasol/ włóż pietruszki/ nalej rosołem/ włóż masła/ warz/ a gdy będziesz miał dawać/ ulej trochę rosołu/ wlej Octu winnego/ chleba trochę tartego/ białego Limonia wkraj Szafranu/ Pieprzu/ Cynamonu/ słodkości/ Gałki. Miej też Figatelle/ drobne
też Kruszkáoćiągnione/ potrząsnąwszy mąką/ w tymze máśle usmáż/ y przyrumień/ vłoż potym ná pułmisku grzanki/ á kruszká ná wierzch/ y wiążkę pietruszki wárzoney rozłoż/ náley rosołem dobrym/ włoż másłá płokánego/ á nákriy/ warz ná pułmisku/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Stá Potraw Mięśnych. LXIII. Limoniátá.
Weźmiy Cielęćiny/ álbo kápłoná/ oćiągniy/ odbierz/ zásol/ włoż pietruszki/ náley rosołem/ włoż másłá/ warz/ á gdy będźiesz miał dawáć/ vley trochę rosołu/ wley Octu winnego/ chlebá trochę tártego/ białego Limonia wkray Száfránu/ Pieprzu/ Cynámonu/ słodkośći/ Gałki. Miey też Figátelle/ drobne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Szczukę zrysuj; i we dzwona pokraj włóż w kocieł Cebule drobno; i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nakraj; zasol według smaku; a gdy dowiera miej grzyby odwarzone które drobno usiekawszy włóż w Rynkę/ wlej śmietany; masła płokanego z potrzebę/ Pieprzu/ Imbieru Kwatu przywarz; a daj na stół. XV. Limoniata żółta
Jakąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuj/ Figatelle do niej zrób (które masz zrobić jako nakładanie Ksieńca) Cebulę Pietruszki drobno nakraj włóż w kocieł zasol/ odwarz, wlej trochę Gąszczu/ Wina octu; słodkości; LImonią wkraj/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; a daj na stół/ XVI. Limoniata Szara
Szczukę zrysuy; y we dzwoná pokráy włoż w kocieł Cebule drobno; y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nakray; zasol według smáku; á gdy dowiera miey grzyby odwarzone ktore drobno vśiekawszy włoż w Rynkę/ wley śmietány; masła płokanego z potrzebę/ Pieprzu/ Imbieru Kwatu przywarz; a day ná stoł. XV. Limoniátá żołta
Iákąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuy/ Figátelle do niey zrob (ktore masz zrobić iako nakładánie Xieńcá) Cebulę Pietruszki drobno nákray włoż w kocieł zásol/ odwarz, wley trochę Gąszczu/ Winá octu; słodkośći; LImonią wkray/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; á day na stoł/ XVI. Limoniátá Szára
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 50
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Limoniata żółta
Jakąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuj/ Figatelle do niej zrób (które masz zrobić jako nakładanie Ksieńca) Cebulę Pietruszki drobno nakraj włóż w kocieł zasol/ odwarz, wlej trochę Gąszczu/ Wina octu; słodkości; LImonią wkraj/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; a daj na stół/ XVI. Limoniata Szara
Ogoloną Rybę zrysuj/ do której Figatelle żrób; włóż w kocieł/ i pietruszki; i cebule drobno nakraj; zasol; według smaku warż; wlej trochę gąszczu; Limonią wkraj; daj Wina; Octu dobrego; słodkości; Pieprzu; Cynamonu; Oliwy; przywarz; a daj na Stół. XVII,
. Limoniátá żołta
Iákąkolwiek chcesz Rybę/ ogoliwszy zrysuy/ Figátelle do niey zrob (ktore masz zrobić iako nakładánie Xieńcá) Cebulę Pietruszki drobno nákray włoż w kocieł zásol/ odwarz, wley trochę Gąszczu/ Winá octu; słodkośći; LImonią wkray/ oliwy Pieprzu; Imbieru/ przywarz; á day na stoł/ XVI. Limoniátá Szára
Ogoloną Rybę zrysuj/ do ktorey Figátelle żrob; włoż w koćieł/ y pietruszki; y cebule drobno nakray; zásol; według smaku warż; wley trochę gąszczu; Limonią wkray; day Winá; Octu dobrego; słodkośći; Pieprzu; Cynamonu; Oliwy; przywarz; a day ná Stoł. XVII,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 50
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
słonych, 63. Kasanat abo Rosół Polski; 69. Mleczne Potrawy. Kaparowa Polewka, 72. z Karpiowych mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania
słonych, 63. Kassánat ábo Rosoł Polski; 69. Mleczne Potráwy. Kápárowá Polewká, 72. z Kárpiowych mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
mleczów polewka, 73. Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna,
mleczow polewká, 73. Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Konfektowy Tort. 81. Kasza pieczona, 84. Kręcone Ciasto na post, 87. Kontuza dla Chorych, 90. L. Mięśne Potrawy. Limonia z Potrawą, 25. Limoniata, 29. Rybne Potrawy. Losoś żółto po Królewsku, 46, Losos z Juszycą czarno, 47. Limoniata żółta, 50. Limoniata szara, tamże. Liny po Francusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwaśną, 60. Lejkowego Ciasta robienia sposób. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoriał Generalny Przygotowania Bankiet. 1. Mięśne Potrawy. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy.
Konfektowy Tort. 81. Kászá pieczona, 84. Kręcone Ciásto ná post, 87. Kontuzá dla Chorych, 90. L. Mięśne Potráwy. Limonia z Potráwą, 25. Limoniátá, 29. Rybne Potráwy. Losoś zołto po Krolewsku, 46, Losos z Iuszycą czarno, 47. Limoniátá żołta, 50. Limoniáta szára, támże. Liny po Fráncusku, 54. Leszcze pieczone z Kapustą kwáśną, 60. Leykowego Ciástá robienia sposob. fołio: 80. ALFABETYCZNY.
M. Memoryał Generálny Przygotowania Bánkiet. 1. Mięśne Potráwy. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 100
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
ładnie moderuje nogi. Już menuety zaczynają pląsać, Tańce Angielskie, potym Sarabandy, Kapriole też umieją wytrząsać, Wnet się wpraszają do Szatańskiej Bandy, Metr ich piekielny wszelkich sztuk wyćwiczył, Jak zagrał, tak im, i tańcować ziczył. Tańcem zagrzani skosztują orżady, Smaczneć to rzeczy, wątrobę ochłodzą,
Po chwili znowu piją Limonady, W miejsca osobne z swymi pary wchodzą, Skromność za drzwiami zostawią dla warty, By się nie wścisnął z nimi wstyd uparty. Tu Galeria długa i przestrona, W której po ścianach Obrazy kosztowne, Lucyper zasiadł do gry Faraona, Na Stołach stoją w butlach Wina główne, On sam bank trzymał, złotem rzucał suto
ładnie moderuie nogi. Już menuety záczynaią pląsać, Tańce Angielskie, potym Sarabandy, Kapryole też umieią wytrząsać, Wnet się wpraszaią do Szatańskiey Bandy, Metr ich piekielny wszelkich sztuk wyćwiczył, Ják zágrał, ták im, y tańcować źyczył. Tańcem zágrzani skosztuią orżady, Smaczneć to rzeczy, wątrobę ochłodzą,
Pó chwili znowu piią Limonady, W mieysca osobne z swymi pary wchodzą, Skromność zá drzwiami zostawią dla warty, By się nie wścisnął z nimi wstyd uparty. Tu Galerya długa y przestrona, W ktorey po ścianach Obrazy kosztowne, Lucyper zasiadł do gry Faraona, Ná Stołach stoią w butlach Wina głowne, On sam bank trzymał, złotem rzucał suto
Skrót tekstu: DrużZbiór
Strona: 190
Tytuł:
Zbiór rytmów
Autor:
Elżbieta Drużbacka
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
utwory synkretyczne
Gatunek:
pieśni, poematy epickie, satyry, żywoty świętych
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1752
Data wydania (nie wcześniej niż):
1752
Data wydania (nie później niż):
1752