Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 20 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 Pszenne, Krupki Jajeczne, Krupki Jęczmienne, Jagły: Makarony [makaron:subst:pl:nom:m] Włoskie Makarony proste, suche, Jabka świeże, Jabka CzerComp 1682
1 Pszenne, Krupki Iáieczne, Krupki Ieczmienne, Iágły: Mákárony [makaron:subst:pl:nom:m] Włoskie Mákárony proste, suche, Iábká świeże, Iábká CzerComp 1682
2 Krupki Jajeczne, Krupki Jęczmienne, Jagły: Makarony Włoskie Makarony [makaron:subst:pl:nom:m] proste, suche, Jabka świeże, Jabka suche, CzerComp 1682
2 Krupki Iáieczne, Krupki Ieczmienne, Iágły: Mákárony Włoskie Mákárony [makaron:subst:pl:nom:m] proste, suche, Iábká świeże, Iábká suche, CzerComp 1682
3 , Oliwki, Sok Cytrynowy, Pomorancze, Serdelle, Makarony [makaron:subst:pl:nom:m] Włoskie Oliwa Ocet winny, Tartifole. Ostrigi. Amidam CzerComp 1682
3 , Oliwki, Sok Cytrynowy, Pomoráncze, Serdelle, Mákárony [makaron:subst:pl:nom:m] Włoskie Oliwá Ocet winny, Tartiffole. Ostrigi. Amidam CzerComp 1682
4 Cukier biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony [makaron:subst:pl:nom:m] Migdałowe, Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty Addytament Frukty CzerComp 1682
4 Cukier biały kolendrze, Cukier biały Anyżku, Mákarony [makaron:subst:pl:nom:m] Migdałowe, Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty Additáment Frukty CzerComp 1682
5 . Rosół z Kiełbasami Kapłoniemi. 7. Rosół z Makaronami [makaron:subst:pl:inst:m] różnemi Włoskimi i Polskimi 8. Rosół z Grochem tretowanym CzerComp 1682
5 . Rosoł z Kiełbasámi Kápłoniemi. 7. Rosoł z Makáronami [makaron:subst:pl:inst:m] rożnemi Włoskimi y Polskimi 8. Rosoł z Grochem tretowánym CzerComp 1682
6 Sta Potraw Rybnych XLIII. Karb z Spinakiem. Weźmij Makaronów [makaron:subst:pl:gen:m] Włoskich w wezły odwarz/ Weźmij Spinaku uwarz CzerComp 1682
6 Stá Potraw Rybnych XLIII. Kárb z Spinakiem. Weźmiy Makáronow [makaron:subst:pl:gen:m] Włoskich w wezły odwarz/ Weźmiy Spinaku vwarz CzerComp 1682
7 tego Karpia na misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony [makaron:subst:pl:acc:m] włóż na wierzch Spinak rozpuść Winem do którego przydaj Cukru CzerComp 1682
7 tego Karpiá misę śrebrną z albo rynkę niemałą; Makarony [makaron:subst:pl:acc:m] włoż wierzch Spinak rospuść Winem do ktorego przyday Cukru CzerComp 1682
8 też i Szafranu do mleka przydać jeżeli chcesz. XCVII Makarony [makaron:subst:pl:nom:m] Migdałowe. Oparzonych Migdałów utłucz w Moździerzu funt jeden/ CzerComp 1682
8 też y Száfránu do mleká przydać ieżeli chcesz. XCVII Mákárony [makaron:subst:pl:nom:m] Migdałowe. Opárzonych Migdałow vtłucz w Mozdźierzu funt ieden/ CzerComp 1682
9 wielkie będziesz chciał/ a na Opłatkach upieczesz jako i Makarony [makaron:subst:pl:acc:m] . XCIX. Biskokt biały. Weźmij Jajecznych białków świezych CzerComp 1682
9 wielkie będźiesz chćiał/ á Opłatkach vpieczesz iako y Mákárony [makaron:subst:pl:acc:m] . XCIX. Biskokt biały. Weźmiy Iáiecznych białkow świezych CzerComp 1682
10 / Kontuze/ Blamasie/ Arkas/ Obarzanki migdałowe/ Makarony [makaron:subst:pl:acc:m] etc. żebym to dla niedostatku potraw albo sposobów CzerComp 1682
10 / Kontuze/ Blámáśie/ Arkas/ Obárzánki migdałowe/ Mákárony [makaron:subst:pl:acc:m] etc. żebym to dla niedostátku potraw albo sposobow CzerComp 1682