Tort Mleczny.
Zrób spód na Tort/ z twardego prasnego Ciasta i odsusz/ weźmij mleka/ Jajec/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ wlej na ten Tort/ daj kopertę w kratkę z Francuskiego Ciasta/ ale i przez koperty możesz dać. Pasztet takiż możesz zrobić. Rozdział Trzeci. LXVII. Tort Masowy.
Jajec weźmij parę/ rozbij z trochą mąki/ wstaw mleka w patelli albo rynce/ włożywszy w nij trochę masła i Cukru/ i Cynamonu/ a gdy pocznie zwierać/ lej Jajka z mąką rozbitą/ cienko puszczając barzo/ warz a mieszaj/ a gdy uwre/ ochłodzisz rozbij żółtków Jajecznych kilka/ zrób Tort w
Tort Mleczny.
Zrob spod ná Tort/ z twárdego prásnego Ciástá y odsusz/ weźmiy mleka/ Iáiec/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ wley ná ten Tort/ day kopertę w kratkę z Fráncuskiego Ciástá/ ále y przez koperty możesz dáć. Pásztet tákiż możesz zrobić. Rozdźiał Trzeći. LXVII. Tort Masowy.
Iáiec weźmiy parę/ rozbiy z trochą mąki/ wstaw mleká w pátelli albo rynce/ włożywszy w niy trochę másłá y Cukru/ y Cynámonu/ á gdy pocznie zwieráć/ ley Iayká z mąką rozbitą/ ćienko puszczáiąc bárzo/ warz á mieszay/ á gdy vwre/ ochłodźisz rozbiy żołtkow Iáiecznych kilká/ zrob Tort w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 84
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682