z zoltkami Jajecznymi.
Uwarz Jajec twardo/ wybierz żółtki/ przeciśniej na misę przez Sito/ albo Serwetę; weźmij żółtków parę/ rozbij zmasłem/ i Cukru włóż/ a wlej do mleka/ i mieszaj/ a gdy przywre/ wlej na te przegnięcione żółtki/ Cynamonem potrząśniej/ a daj na Stół. LXXIV. Melchmus.
Weźmij słodkiego mleka/ przystaw do ognia/ w kielemce albo rynce/ włóż masła trochę i Cukru/ rozbij żółtków parę z trochą mąki/ a gdy mleko zwiera/ lej te żółtki rozbite na mleko cienko puszczając/ i mieszaj/ a gdy pocznie gęstnieć/ daj na pułmisek potrząsnąwszy Cynamonem/ i Cukrem. LXXV.
z zoltkámi Iáiecznymi.
Vwarz Iaiec twárdo/ wybierz zołtki/ przećiśniey ná misę przez Sito/ álbo Serwetę; weźmiy zołtkow parę/ rozbiy zmásłem/ y Cukru włoż/ á wley do mleká/ y mieszay/ á gdy przywre/ wley ná te przegnięćione zołtki/ Cynámonem potrząśniey/ á day ná Stoł. LXXIV. Melchmus.
Weźmiy słodkiego mleka/ przystaw do ogniá/ w kielemce álbo rynce/ włoż másłá trochę y Cukru/ rozbiy żołtkow parę z trochą mąki/ á gdy mleko zwierá/ ley te żołtki rozbite ná mleko ćienko puszczaiąc/ y mieszay/ á gdy pocznie gęstnieć/ day ná pułmisek potrząsnąwszy Cynámonem/ y Cukrem. LXXV.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 85
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe, 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potrawą, 32. Najnogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nakładane, tamże. Niemiecki Pasztet, 76. O. Ogródnych Potrzeb Memoriał
Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe, 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie względem Potraw Mięśnych, 18. Napomnienie względem Potraw Mlecznych, 92. Naleśniki z Mieśną Potráwą, 32. Naynogi czarno świeze, 57. Naleśniki, 75.
Naleśniki nákłádáne, támże. Niemiecki Pásztet, 76. O. Ogrodnych Potrzeb Memoryał
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682