Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 101 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 dobrego w tobie szukać dachu! Nie rozkosznych bażantów z migdałowej [migdałowy:adj:sg:gen:f:pos] pasze, Nie kandyjskich małmazyj piwa, chleba, PotSielKuk_I 1676
1 dobrego w tobie szukać dachu! Nie rozkosznych bażantów z migdałowej [migdałowy:adj:sg:gen:f:pos] pasze, Nie kandyjskich małmazyj piwa, chleba, PotSielKuk_I 1676
2 szczepione w swój pniak; albo śliwny, brzoskwiniowy, migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] . Trzeba ziemię koło niego ustawicznie wzruszać, polewać w ChmielAteny_III 1754
2 szczepione w swoy pniak; albo sliwny, brzoskwiniowy, migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] . Trzeba ziemię koło niego ustawicznie wzruszać, polewać w ChmielAteny_III 1754
3 a czarne ostatnie. Nie naszych krajów Polskich. Migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] owoc ktoby z pestki świeżo wyjoł subtelnie i słowo ChmielAteny_III 1754
3 á czarne ostatnie. Nie naszych kraiow Polskich. Migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] owoc ktoby z pestki swieżo wyioł subtelnie y słowo ChmielAteny_III 1754
4 . 4. C. 1. et 2. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] drzewa na gruntach Andes gór bardzo rosłe i gałęziste ChmielAteny_IV 1756
4 . 4. C. 1. et 2. Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:n:pos] drzewa na gruntach Andes gor bardzo rosłe y gałęziste ChmielAteny_IV 1756
5 / i krew zgęszczające/ z miąs pieczystych/ mleka migdałowego [migdałowy:adj:sg:gen:n:pos] z wodą stalowaną uczynionego/ ktochmalu/ i z pigwowym CiachPrzyp 1624
5 / y krew zgęszcżáiące/ z miąs pieczystych/ mleká migdałowego [migdałowy:adj:sg:gen:n:pos] z wodą stalowáną vczynionego/ ktochmalu/ y z pigwowym CiachPrzyp 1624
6 Malarskie. Płótno. Cukier robiony, Musztarda. Olejek Migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] , Konfekty różne, Skorupki pod kofekty, Cytryny w CzerComp 1682
6 Málárskie. Płotno. Cukier robiony, Musztárda. Oleiek Migdałowy [migdałowy:adj:sg:nom:m:pos] , Konfekty rożne, Skorupki pod kofekty, Cytryny w CzerComp 1682
7 biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty Addytament Frukty różnego CzerComp 1682
7 biały kolendrze, Cukier biały Anyżku, Mákarony Migdałowe [migdałowy:adj:pl:nom:mnanim:pos] , Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty Additáment Frukty rożnego CzerComp 1682
8 . Jagody różne, Cukry różne, i Biskokty, Migdałowe [migdałowy:adj:pl:acc:mnanim:pos] różne, obsaczki z ciast i Serów różnych, i CzerComp 1682
8 . Iágody rożne, Cukry rożne, y Biskokty, Migdałowe [migdałowy:adj:pl:acc:mnanim:pos] rozne, obsaczki z ćiast y Serow rożnych, y CzerComp 1682
9 a daj gorąco na stół/ LXIV. Potrawa z Migdałowem [migdałowy:adj:sg:inst:m:pos] Saporem. Weźmij Kapłona/ rozbierz w członki/ odbierz CzerComp 1682
9 á day gorąco stoł/ LXIV. Potráwá z Migdałowem [migdałowy:adj:sg:inst:m:pos] Sáporem. Weźmiy Kápłoná/ rozbierz w członki/ odbierz CzerComp 1682
10 masło/ rozpuść Octem winnym tak żeby było gęsto jako Migdałowa [migdałowy:adj:sg:nom:f:pos] polewka/ wlej oliwy/ i Rozmarynu/ Soli/ CzerComp 1682
10 másło/ rospuść Octem winnym tak żeby było gęsto iako Migdałowa [migdałowy:adj:sg:nom:f:pos] polewka/ wley oliwy/ y Rozmarynu/ Soli/ CzerComp 1682