Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 35 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 na proch, wsyp bardzo wtęgi ocet, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , się obróci w masę jak śmietana, albo ChmielAteny_III 1754
1 na proch, wsyp bardzo wtęgi ocet, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , się obroci w masę iak smietana, albo ChmielAteny_III 1754
2 , z figi sokiem, albo wodą w której hałun moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , potym wysusz, te Pismo; kiedy ci potrzeba ChmielAteny_III 1754
2 , z figi sokiem, albo wodą w ktorey hałun moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , potym wysusz, te Pismo; kiedy ci potrzeba ChmielAteny_III 1754
3 , i drobno nożyczkami postrzyżone, niech tam tak długo moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , się rozpuści, potym zaraz przydaj Wajsztynu białego ChmielAteny_III 1754
3 , y drobno nożyczkami postrzyżone, niech tam tak długo moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] , się rozpuści, potym zaraz przyday Wáysztynu białego ChmielAteny_III 1754
4 jeźli galasu wiele jest, a wody mało, gdy moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] : gdy się galas w jednej moczy wodzie: inni ChmielAteny_III 1754
4 ieźli galasu wiele iest, a wody mało, gdy moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] : gdy się galas w iedney moczy wodźie: inni ChmielAteny_III 1754
5 dosyć/ i spędzona jest żółtość. Tym czasem póki moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] szafran. Jeżeli soku gotowego z kwaterkę nie masz/ SekrWyj 1689
5 dosyć/ i zpędzoná iest żołtość. Tym czásem poki moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] száfrán. Ieżeli soku gotowego z kwáterkę nie masz/ SekrWyj 1689
6 (albo soku cytrynowego) z pół garca/ niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] dzień/ dwa/ trzy/ co raz drewienkiem mieszając SekrWyj 1689
6 (álbo soku cytrynowego) z puł gárcá/ niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] dźień/ dwá/ trzy/ co ráz drewienkiem mieszaiąc SekrWyj 1689
7 trochę szafranu całkowitego/ w szmatecce jakiej/ niech tak moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez dzień i noc/ obaczysz że się stemperuje SekrWyj 1689
7 trochę száfranu cáłkowitego/ w szmátecce iákiey/ niech ták moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez dźień i noc/ áż obaczysz że się ztemperuie SekrWyj 1689
8 żalej Octem winnym dobrym/ i soli dostatek/ niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez godzinę. Wyjmij potym/ osusz/ weźmij mąki CzerComp 1682
8 żáley Octem winnym dobrym/ y soli dostatek/ niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez godźinę. Wyimiy potym/ osusz/ weźmiy mąki CzerComp 1682
9 Pieprzu długiego, przetłucz, nalej gorzałką dobrą, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez noc, ta gorzałką skrapiaj często worek, i CompMed 1719
9 Pieprzu długiego, przetłucz, náley gorzałką dobrą, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez noc, ta gorzałką skrapiay często worek, y CompMed 1719
10 nicią obwiąż, włóż do kwaterki wody czystej, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez kilka dni, coraz wyciskając jaje, potym przecedź CompMed 1719
10 nicią obwiąż, włoż do kwáterki wody czystey, niech moknie [moknąć:fin:sg:ter:imperf] przez kilká dni, coraz wyćiskáiąc iáie, potym przecedź CompMed 1719