/ szarą farbą. Liście zielone/ jedne rutą/ gryszpanem/ drugie które w cieniu/ indychem. Inne co jakoby na słońcu i bliku będą żółtawe/ aurypigmentem; inne pół żółte pół zielone/ poczynisz/ Indychem brzegu listków i szafirunek ich czyniąc. Ziemia/ zielona z przodku/ żółtawa dalej/ miejscami szara. Skały szaro czerwonawe Wody blejwasem biało tu i owdzie trochę błękitno (lazur z blejwasem zmieszawszy uczynisz. Obłoki także białym i błękitnym/ wysoko/ znaczno błękitne/ ku ziemi szarawo. I tak o innych rzeczach. Sam rozum i dowcip pokazuje dalej. Tym sposobem (z doświadczenia mówię) za trzy dni/ szpaler słuszny na łokci sześć
/ szárą farbą. Liśćie źielone/ iedne rutą/ gryszpánem/ drugie ktore w ćieniu/ indychem. Inne co iákoby na słońcu i bliku będą żołtawe/ auripigmentem; inne puł żołte puł zielone/ poczynisz/ Indichem brzegu listkow i száfirunek ich czyniąc. Ziemia/ źielona z przodku/ żołtáwa daley/ mieyscami szára. Skały száro czerwonawe Wody bleywásem biało tu i owdzie trochę błękitno (lazur z bleywásem zmieszáwszy uczynisz. Obłoki tákże białym i błękitnym/ wysoko/ znáczno błękitne/ ku źiemi szaráwo. I ták o innych rzeczách. Sam rozum i dowćip pokázuie dáley. Tym sposobem (z doświádczenia mowię) zá trzy dni/ szpaler słuszny ná łokći sześć
Skrót tekstu: SekrWyj
Strona: 90
Tytuł:
Sekret wyjawiony
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Drukarnia Colegii Societatis Iesu
Miejsce wydania:
Poznań
Region:
Wielkopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1689
Data wydania (nie wcześniej niż):
1689
Data wydania (nie później niż):
1689
i soli/ przez godzin sześć/ a według zwyczaju/ uwarzywszy go w occie z wodą i solą. weźmij MIodowniku tartego/ albo też przez sito przebitego/ wlij Wina/ Octu/ słodkości/ Rożenków wielkich Migdałów prażonych/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ LImonij/ przywarz/ a daj na Stół. III. Cąber szaro gotowany, albo jaka insza potrawa,
CAber według zwyczaju uciąwszy/ namocz w occie dobrym przez godzin sześć, wsypawszy w ten ocet soli/ wstaw w tymże occie/ przydawszy wody/ odwarz/ obierz/ a znowu wstaw/ niech dowre dobrze/ a zapraw: Sapor taki. Weźmij Gąszczu gęstego, wlij Octu/
y soli/ przez godźin sześć/ á według zwyczáiu/ uwárzywszy go w octćie z wodą y solą. weźmiy MIodowniku tártego/ álbo też prżez śito przebitego/ wliy Winá/ Octu/ słodkośći/ Rożenkow wielkich Migdałow práżonych/ Pieprzu/ Száfránu/ Cynámonu/ LImoniy/ przywarz/ á day ná Stoł. III. Cąber száro gotowány, álbo iáka insza potráwá,
CAber według zwyczáiu vćiąwszy/ námocz w oććie dobrym przez godźin sześć, wsypawszy w ten ocet soli/ wstaw w tymże ocćie/ przydawszy wody/ odwarz/ obierz/ á znowu wstaw/ niech dowre dobrze/ á zápraw: Sápor táki. Weźmiy Gąszczu gęstego, wliy Octu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 14
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
maśle aż będzie rumiano/ wyjmij tę sztukęw naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem/ albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być różnego rodzaju/ Zwierzyn/ tak mają być gotowane/ także i Bawoły/ i Domowe rzeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęsi/ etc. IX. Potrawa tretowana. Rozdział Pierwszy,
WEźmij materii mieśniej jakiejkolwiek/ jeżeli ptaki/ odpiecz
máśle áż będźie rumiáno/ wyimiy tę sztukęw naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem/ álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być rożnego rodzáiu/ Zwierzyn/ ták máią bydź gotowane/ tákże y Báwoły/ y Domowe rżeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęśi/ etc. IX. Potráwá tretowána. Rozdźiał Pierwszy,
WEźmiy máteryey mieśniey iakieykolwiek/ ieżeli ptaki/ odpiecz
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
odwarzysz odlej w garnek polewkę w której wrzała/ wlej gąszczu/ który rozpuść tym smakiem co Cebula wrzała/ daj Szafanu/ pieprzu/ Imbieru/ Gałki Limoniej/ jeżeli chcesz/ przywarz/ a jeżeli trzeba przysolic/ wlej tej polewki w której Rybę odwarzyłeś. Takim sposobem wszytkei Ryby odwarzaj/ oprócz Węgorza. V. Ryby szaro po Królewsku, albo w dobrej Jusze.
Szczukę oczesz/ zrysuj/ jeżeli potrzeba praż/ i pomienionym sposobem tak jako i żółto odwarz daj Gąszczu jaki masz/ pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Wina/ Octu Cukru/ Limonij/ Oliwek nawyłupuj/ Rożenek w wielkich/ przywarz/ a daj na Misę. Możesz też osobno
odwárzysz odley w garnek polewkę w ktorey wrzałá/ wley gąszczu/ ktory rospuść tym smakiem co Cebula wrzałá/ day Szafanu/ pieprzu/ Imbieru/ Gałki Limoniey/ ieżeli chcesz/ przywarz/ á ieżeli trzeba przysolic/ wley tey polewki w ktorey Rybę odwárzyłeś. Tákim sposobem wszytkei Ryby odwarzay/ oprocz Węgorzá. V. Ryby száro po Krolewsku, álbo w dobrey Iusze.
Szczukę oczesz/ zrysuj/ ieżeli potrzebá praż/ y pomienionym sposobem ták iako y żołto odwarz day Gąszczu iáki masz/ pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Winá/ Octu Cukru/ Limoniy/ Oliwek nawyłupuy/ Rożenek w wielkich/ przywarz/ á day ná Misę. Możesz też osobno
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 47
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ Octu Cukru/ Limonij/ Oliwek nawyłupuj/ Rożenek w wielkich/ przywarz/ a daj na Misę. Możesz też osobno w garnku mieć Pietruszkę krajaną w kostkę i w zdłuż/ a do których Ryb potrzeba/ po odwarzeniu przykładać. Tak Okonie/ Karasie/ Czeczugi/ i co chesz gotuj. Rozdział Drugi VI. Szaro w swej Jusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowawszy odwarż daj gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią usiekaj drobno/ i wkraj w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj/ a jeżeli chcesz/ żeby była Ryba smaku wdzięcznego/ włóż Cukru kawałek. VII. Ryba szaro w Mackowej Jusze
/ Octu Cukru/ Limoniy/ Oliwek nawyłupuy/ Rożenek w wielkich/ przywarz/ á day ná Misę. Możesz też osobno w gárnku mieć Pietruszkę kráiáną w kostkę y w zdłuż/ á do ktorych Ryb potrzeba/ po odwárzeniu przykłádać. Ták Okonie/ Káráśie/ Czeczugi/ y co chesz gotuy. Rozdźiał Drugi VI. Száro w swey Iusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowáwszy odwarż day gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią vśiekay drobno/ y wkray w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day/ á ieżeli chcesz/ żeby byłá Rybá smáku wdźięcznego/ włoż Cukru káwáłek. VII. Rybá szaro w Máckowey Iusze
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Drugi VI. Szaro w swej Jusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowawszy odwarż daj gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią usiekaj drobno/ i wkraj w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj/ a jeżeli chcesz/ żeby była Ryba smaku wdzięcznego/ włóż Cukru kawałek. VII. Ryba szaro w Mackowej Jusze.
Zrysuj oczesanego Szczupaka/ albo co chcesz/ nakraj Cebule drobno w kostkę/ i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ zasol według smaku/ wstaw/ a warz/ a gdy odwarzysz/ wlej Octu piwnego/ przydaj winnego/ Limoniej usiekaj i ukraj/ oliwek oliwy/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/
Drugi VI. Száro w swey Iusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowáwszy odwarż day gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią vśiekay drobno/ y wkray w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day/ á ieżeli chcesz/ żeby byłá Rybá smáku wdźięcznego/ włoż Cukru káwáłek. VII. Rybá szaro w Máckowey Iusze.
Zrysuy oczesánego Szcżupaká/ álbo co chcesz/ nákray Cebule drobno w kostkę/ y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ zásol według smáku/ wstaw/ á warz/ á gdy odwárzysz/ wley Octu piwnego/ przyday winnego/ Limoniey vśiekay y vkray/ oliwek oliwy/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 80. z Brunellami Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały, 91. Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano, 17. Jeleni, 41. Czarno potrawa z Juszycą, 16. Czarno potrawa z powiatami, 17. Kondymenta X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczuga żółto po Węgiersku, 61. Cynadry abo wnętrzności rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulana Polewka, 73. Ciast różnych
, 80. z Brunellámi Tort, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały, 91. Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano, 17. Ieleni, 41. Czarno potráwá z Iuszycą, 16. Czarno potráwa z powiátámi, 17. Condimentá X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczugá zołto po Węgiersku, 61. Cynádry ábo wnętrznośći rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulána Polewká, 73. Ciast roznych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
R. Mięsne Potrawy Rosołów szesnaście różnych. 12. Rosół Polski. 13. Rosół Węgierski. 16. Rozenków kładzenie do Potraw, 15 Raki z Sardellami, 23. Raki z Botwiną, 24. Rakowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potrawy, Ryb różnych Memoriał 5. Ryby szaro po Królewsku, 47. Ryby szaro w swej Jusze 48. Szaro w Mackowej Jusze, tamże. Żółto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, tamże. z Grzybami suchymi. 50. Biało z Migdałami, tamże. Biało
R. Mięsne Potráwy Rosołow szesnaście roznych. 12. Rosoł Polski. 13. Rosoł Węgierski. 16. Rozenkow kładzenie do Potraw, 15 Ráki z Sárdellami, 23. Ráki z Botwiną, 24. Rákowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potráwy, Ryb roznych Memoryał 5. Ryby száro po Krolewsku, 47. Ryby száro w swey Iusze 48. Száro w Máckowey Iusze, támże. Zołto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, támże. z Grzybámi suchymi. 50. Biało z Migdałami, támże. Biało
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. 12. Rosół Polski. 13. Rosół Węgierski. 16. Rozenków kładzenie do Potraw, 15 Raki z Sardellami, 23. Raki z Botwiną, 24. Rakowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potrawy, Ryb różnych Memoriał 5. Ryby szaro po Królewsku, 47. Ryby szaro w swej Jusze 48. Szaro w Mackowej Jusze, tamże. Żółto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, tamże. z Grzybami suchymi. 50. Biało z Migdałami, tamże. Biało słodko bez Migdałów, tamżę. Ryby
. 12. Rosoł Polski. 13. Rosoł Węgierski. 16. Rozenkow kładzenie do Potraw, 15 Ráki z Sárdellami, 23. Ráki z Botwiną, 24. Rákowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potráwy, Ryb roznych Memoryał 5. Ryby száro po Krolewsku, 47. Ryby száro w swey Iusze 48. Száro w Máckowey Iusze, támże. Zołto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, támże. z Grzybámi suchymi. 50. Biało z Migdałami, támże. Biało słodko bez Migdałow, tamżę. Ryby
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
13. Rosół Węgierski. 16. Rozenków kładzenie do Potraw, 15 Raki z Sardellami, 23. Raki z Botwiną, 24. Rakowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potrawy, Ryb różnych Memoriał 5. Ryby szaro po Królewsku, 47. Ryby szaro w swej Jusze 48. Szaro w Mackowej Jusze, tamże. Żółto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, tamże. z Grzybami suchymi. 50. Biało z Migdałami, tamże. Biało słodko bez Migdałów, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kasztanami
13. Rosoł Węgierski. 16. Rozenkow kładzenie do Potraw, 15 Ráki z Sárdellami, 23. Ráki z Botwiną, 24. Rákowy Bigosek z Spikiem, 25. Ryz z potrawa, 37. Rybne Potráwy, Ryb roznych Memoryał 5. Ryby száro po Krolewsku, 47. Ryby száro w swey Iusze 48. Száro w Máckowey Iusze, támże. Zołto po Węgiersku. 49. Sadzone albo po Czesku, tamże. Ryby czarno, Ryby z masłem, tamże z Masłem po Holendersku, támże. z Grzybámi suchymi. 50. Biało z Migdałami, támże. Biało słodko bez Migdałow, tamżę. Ryby z limonią, Ryby z Kásztánámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682