[...] erty świeże i suche Głowacze, Węgorze świeże, i suche. Rzeczne ryby różne, Słone ryby, Wyzina świeża, Wyzina słona. Wyzina wędzona; Śledzie, Kawiar Wenecki, Kawiar Turecki.
Śledzie Dunajskie, Śledzie wędzone, Perki, Flądry, Platajki, Szczuki Główne, Szczuki pod Główne, Szczuki łokietne, Szczupaki pułmiskowe Obłączki Karpie Dunajskie Karpie Ćwiki Karpie pułmiskowe. Okonie, Karasie, Leszcze, Liny, Stokwisz, Porsz. Pomuchle, Amernice. Ostrygi, Żółwie, Ślimaki, Raki. Wety cukrowe. Paszty Genueńskie, Paszty Francuskie. MEMORIAŁ
Konfekty w soku Francuskim to jest: Pigwy w soku, Wiśnie w soku, Porzeczki w soku,
[...] erty świeże y suche Głowacze, Węgorze świeże, y suche. Rzeczne ryby rozne, Słone ryby, Wyźiná świeża, Wyzina słona. Wyzina wędzona; Sledźie, Káwiar Wenecki, Káwiar Turecki.
Sledźie Dunáyskie, Sledźie wędzone, Perki, Flądry, Platayki, Sczuki Głowne, Sczuki pod Głowne, Sczuki łokietne, Sczupaki pułmiskowe Obłączki Kárpie Dunayskie Kárpie Cwiki Kárpie pułmiskowe. Okonie, Kárásie, Leszcze, Liny, Stokwisz, Porsz. Pomuchle, Amernice. Ostrygi, Zołwie, Slimaki, Ráki. Wety cukrowe. Pászty Genueńskie, Pászty Francuskie. MEMORYAŁ
Confekty w soku Francuskim to iest: Pigwy w soku, Wiśnie w soku, Porzeczki w soku,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 5
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ we dzwona źrysowanemu; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; a daj na Stół. XXXIX. Z Grzybami świeżemi młodemi także uczynisz. XL. Zawijanki po Francusku.
Weźmij Ższupaków małych nieczesz/ zrób obłączki/ Cebule w talarki niemało/ i pietruszki wzdłuż nakraj/ włóż w kocieł wlej wody i soli/ odwarz/ daj wina/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynamonv. Rozenków obojga/ słodkości. Limoniej Oliwek/ przywarz/ a daj na Stół XLI. Karpie. albo Liny albo insze Ryby także gotuj jednak na dźwona
/ we dzwoná źrysowánemu; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; á day ná Stoł. XXXIX. Z Grzybámi świeżemi młodemi tákże vczynisz. XL. Záwiiánki po Fráncusku.
Weźmiy Szszupakow máłych nieczesz/ zrob obłączki/ Cebule w talarki niemało/ y pietruszki wzdłuż nákray/ włoż w koćieł wley wody y soli/ odwarz/ day winá/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynámonv. Rozenkow oboygá/ słodkośći. Limoniey Oliwek/ przywarz/ á day ná Stoł XLI. Kárpie. álbo Liny álbo insze Ryby tákże gotuy iednák ná dźwoná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę na to zgotowaną/ a puszczaj na gorące masło. XLI. Sposób robienia Ciasta Bielskiego.
Na Ciasto Bielskie tak jako i na Puszkowe zarobisz/ które obłączkiem nie wielkim jako ucho u klucza/ na masło gorące puszczać będziesz/ żeby okrągłe jako jabłuszka było Ciasto. XLII. Sposób robienia Ciasta Formianego różnego.
Wezmij Mąki Pszennej pięknej/ rozrób Mlekiem a przydaj Jajec/ a tak ubij żeby namniejszej okruszyny mąki nie było/ tak rzadko jako na opłatki/ zarabiają/ a
. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę ná to zgotowáną/ á puszczay ná gorące masło. XLI. Sposob robienia Ciástá Bielskiego.
Ná Ciásto Bielskie ták iáko y ná Puszkowe zárobisz/ ktore obłączkiem nie wielkim iáko vcho v kluczá/ ná másło gorące puszczáć będźiesz/ żeby okrągłe iako iabłuszká było Ciásto. XLII. Sposob robienia Ciástá Formiánego rożnego.
Wezmiy Mąki Pszenney piękney/ rozrob Mlekiem á przyday Iáiec/ á tak vbiy żeby namnieyszey okruszyny mąki nie było/ ták rzádko iáko ná opłátki/ zárabiáią/ á
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 80
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682