od Komory Podstoli miasto od Stołu, albo Podstolnik: Podczaszy miasto od czaszy. Co zdami się było z Łaciny tej poformowano: Minister à thesauro, Minister à Camera, Minister à mensa Minister, à crateribus, poculis etc Miasto Podmurze mowiemy Podwórze, miasto Garcarz Gancarz; miasto Męcherz, Pęcherz, miasto Świnina Słonina; obarzanek miasto obwarzanek, i inne bez liczby corrupta verba. Trudno je poprawić, bo longousu akceptowane i w Księgi weszły Co innego w Moskwie, gdzie samą stowieńszczyzną grubą często nie polityczna mówią, ale genuine wyrażającą: bo tam trudno słowek dobierać cudzoziemskich, aby z nowemi słowami jaka novitas w rządach nie nastąpiła. A w wolnej
od Komory Podstoli miasto od Stołu, albo Podstolnik: Podczaszy miasto od czaszy. Co zdami się było z Łaciny tey poformowáno: Minister à thesauro, Minister à Camera, Minister à mensa Minister, à crateribus, poculis etc Miasto Podmurze mowiemy Podworze, miasto Garcarz Gancarz; miasto Męcherz, Pęcherz, miasto Swinina Słonina; obarzanek miásto obwarzanek, y inne bez liczby corrupta verba. Trudno ie poprawić, bo longousu akceptowane y w Księgi weszły Co innego w Moskwie, gdzie samą stowieńszczyzną grubą często nie polityczna mowią, ale genuine wyrażaiącą: bo tam trudno słowek dobierać cudzoziemskich, aby z nowemi słowami iaka novitas w rządach nie nastąpiła. A w wolney
Skrót tekstu: ChmielAteny_IV
Strona: 380
Tytuł:
Nowe Ateny, t. 4
Autor:
Benedykt Chmielowski
Miejsce wydania:
Lwów
Region:
Ziemie Ruskie
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1756
Data wydania (nie wcześniej niż):
1756
Data wydania (nie później niż):
1756
drobny farbowany piżmowany, do potrząsania konfektów. Cukier biały piżmowany, Cukier lodowaty na Migdałach.
Cukier lodowaty na cynamonie, Cukier lodowaty na Gozdzikach, Cukier lodowaty na Anyżku, Cukier biały na cynamonie, Cukier biały na Migdałach, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały na kolendrze, Cukier biały na Anyżku, Makarony Migdałowe, Obarzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żółty
Addytament Frukty różnego gatunku, i Orzechy różne, Domowe Mleczne Wety, Arkas, Śmietanki. Melonki, Sery różnego Gatunku, Gomołeczki, różne Mądrzyczki różne Kratonki. I cokolwiek być może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRUKCJA O Kuchmistrzu.
KUCHMISTRZ w Polskim języku brzmi kuchenny Nauczyciel. A jego jest
drobny fárbowány pizmowány, do potrząsánia confektow. Cukier biały pizmowány, Cukier lodowáty ná Migdałách.
Cukier lodowáty ná cynámonie, Cukier lodowáty ná Gozdzikách, Cukier lodowáty ná Anyżku, Cukier biały ná cynámonie, Cukier biały ná Migdałách, Cukier biały na Gozdzikach, Cukier biały ná kolendrze, Cukier biały ná Anyżku, Mákarony Migdałowe, Obárzanki Migdalowe Biskokt biały Biskokt żołty
Additáment Frukty rożnego gátunku, y Orzechy rożne, Domowe Mleczne Wety, Arkás, Smietánki. Melonki, Sery roznego Gátunku, Gomołeczki, rozne Mądrzyczki rożne Krátonki. Y cokolwiek bydź może mlecznych rzeczy etc. etc. INSTRVKCYA O Kuchmistrzu.
KVCHMISTRZ w Polskim ięzyku brzmi kuchenny Naućzyćiel. A iego iest
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 6
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wszytko w Moździerzu dobrze społem; weźmij Opłatków/ kładź tę materią na opłatki grubo jako palec/ a długo jako członek/ wsadź do wolnego pieca/ a gdy się przyrumieni/ wybieraj/ pookrawaj opłatki/ a ochłodziwszy dasz na Wety; a jeżeli chcesz mieć więcej/ to też więcej materii przyczynisz według proporcji. XCVIII. Obarzanki Migdałowe.
Takąż Materią zrobisz/ z której Obarzanki robić będziesz/ jak wielkie będziesz chciał/ a na Opłatkach upieczesz jako i Makarony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmij Jajecznych białków świezych piętnaście/ ubij pręciem w garncu bardzo dobrze/ Mąki piękne pszennej uncją jednę/ Cukru tłuczonego sianego uncyj dwie/ ubij to dobrze społem
wszytko w Mozdźierzu dobrze społem; weźmiy Opłátkow/ kłádź tę máteryą ná opłátki grubo iako pálec/ á długo iáko członek/ wsadź do wolnego piecá/ á gdy się przyrumieni/ wybieray/ pookraway opłátki/ á ochłodźiwszy dasz na Wety; á ieżeli chcesz mieć więcey/ to też więcey materyey przyczynisz według proporcyey. XCVIII. Obárzánki Migdałowe.
Tákąż Máteryą zrobisz/ z ktorey Obárzánki robić będźiesz/ iák wielkie będźiesz chćiał/ á ná Opłatkach vpieczesz iako y Mákárony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmiy Iáiecznych białkow świezych pietnaśćie/ vbiy pręćiem w gárncu bárdzo dobrze/ Mąki piękne pszenney vncyą iednę/ Cukru tłuczonego śianego vncyi dwie/ vbiy to dobrze społem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 91
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tę materią na opłatki grubo jako palec/ a długo jako członek/ wsadź do wolnego pieca/ a gdy się przyrumieni/ wybieraj/ pookrawaj opłatki/ a ochłodziwszy dasz na Wety; a jeżeli chcesz mieć więcej/ to też więcej materii przyczynisz według proporcji. XCVIII. Obarzanki Migdałowe.
Takąż Materią zrobisz/ z której Obarzanki robić będziesz/ jak wielkie będziesz chciał/ a na Opłatkach upieczesz jako i Makarony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmij Jajecznych białków świezych piętnaście/ ubij pręciem w garncu bardzo dobrze/ Mąki piękne pszennej uncją jednę/ Cukru tłuczonego sianego uncyj dwie/ ubij to dobrze społem/ wlej w formę blaszaną/ albo z papieru zrobioną
tę máteryą ná opłátki grubo iako pálec/ á długo iáko członek/ wsadź do wolnego piecá/ á gdy się przyrumieni/ wybieray/ pookraway opłátki/ á ochłodźiwszy dasz na Wety; á ieżeli chcesz mieć więcey/ to też więcey materyey przyczynisz według proporcyey. XCVIII. Obárzánki Migdałowe.
Tákąż Máteryą zrobisz/ z ktorey Obárzánki robić będźiesz/ iák wielkie będźiesz chćiał/ á ná Opłatkach vpieczesz iako y Mákárony. XCIX. Biskokt biały.
Weźmiy Iáiecznych białkow świezych pietnaśćie/ vbiy pręćiem w gárncu bárdzo dobrze/ Mąki piękne pszenney vncyą iednę/ Cukru tłuczonego śianego vncyi dwie/ vbiy to dobrze społem/ wley w formę blászáną/ álbo z pápieru zrobioną
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 91
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
gęsto jako kasza wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca wolnego/ a gdy upieczesz/ pocukruj a daj na Stół. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie racz być tego rozumienia/ że w trzecim Rozdziale/ kiedyć wystawuję trzecie sto potraw/ włożyłem też Galarety/ Kontuze/ Blamasie/ Arkas/ Obarzanki migdałowe/ Makarony etc. żebym to dla niedostatku potraw albo sposobów uczynić miał/ a tymi liczbę kończył. Jest bowiem tysiąc sposobów jeszcze gotowania różnych potraw/ a jeden z drugiego roście/ co sam uznasz/ jeżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypatrzysz/ a jako z jednego sposobu dziesięć może uformować dobry/ a pilny
gęsto iako kásza wyley ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá wolnego/ á gdy vpieczesz/ pocukruy á day na Stoł. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie rácz bydź tego rozumienia/ że w trzećim Rozdźiale/ kiedyć wystáwuię trzećie sto potraw/ włożyłem też Gálárety/ Kontuze/ Blámáśie/ Arkas/ Obárzánki migdałowe/ Mákárony etc. żebym to dla niedostátku potraw albo sposobow vczynić miał/ á tymi liczbę konczył. Iest bowiem tyśiąc sposobow ieszcze gotowánia rożnych potraw/ á ieden z drugieg^o^ rośćie/ co sam vznasz/ ieżeli się sam temu Kunsztowi dobrze przypátrzysz/ á iáko z iedneg^o^ sposobu dźieśięć może vformowáć dobry/ á pilny
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 92
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Migdałowy Sapor z Potrawą, 29. Miscolancja, 34. Marynata Mięśna, 41. Mięśne Potrawy. Macerowane Ryby. 63. 64. Marynata z Cosnkiem, 68. Marynata inaczej, tamże. Mleczne Potrawy. Migdałowa Polewka, 73. Migdał: na zimno Polewka, tamże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obarzanki, 91. Mleczna polewka, 73. Mleko Hiszpańskie, 84. Mleko Gdańskie, 85. Mleko z Żółtkami Jajeczn: tamże. Mleko krajane, tamże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makarony Migdałowe, 91. Mosztada, 95. N. Napomnienie względem Potraw Mięśnych,
. Migdałowy Sapor z Potráwą, 29. Miscoláncya, 34. Márynátá Mięśna, 41. Mięśne Potráwy. Mácerowáne Ryby. 63. 64. Márynátá z Cosnkiem, 68. Márynátá ináczey, támże. Mleczne Potráwy. Migdałowa Polewká, 73. Migdał: ná źimno Polewká, támże. Migdałowy Tort, 81. Migdałowe Obárzánki, 91. Mleczna polewká, 73. Mleko Hiszpánskie, 84. Mleko Gdanskie, 85. Mleko z Zołtkámi Iáieczn: támże. Mleko kráiáne, támże. Mleczny Tort, 83. Musowy Tort, 84. Melchmus, 85. Makárony Migdałowe, 91. Mosztádá, 95. N. Nápomnienie względem Potraw Mięśnych,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Ogródnych Potrzeb Memoriał, 2. Oficjalistów Memoriał, 4. Mięśne Potrawy. Ozdoba Potraw, 10. Obsypowanie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sardelami, 18. Rybne Potrawy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potrawy. Optipate albo Paszteki drobne, 77. Opłatczane Ciasto na post. 86. Obarzanki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptaków różnych Memoriał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potrawy, Potrawa żółto po Królewsku, 15. Potrawa czarno z Juszycą, 16. Potrawa czarno z Powidłami, 17. Potrawa Tretowana, tamże. Potrawa z Kasztanami, 19. z Grzybową polewką, tamże
Ogrodnych Potrzeb Memoryał, 2. Officiálistow Memoryał, 4. Mięśne Potráwy. Ozdobá Potraw, 10. Obsypowánie Chlebem Potraw, 11. Ozory z Sárdelámi, 18. Rybne Potráwy. Ozorki Karpiowe, 67. Ostrygi, 70. Mleczne Potráwy. Optipate álbo Pászteki drobne, 77. Opłátczáne Ciásto ná post. 86. Obarzánki Migdałowe, 91. Obermus, 92. P. Ptakow roznych Memoryał, 1. Przestroga, 67. Mięśne Potráwy, Potráwá zołto po Krolewsku, 15. Potráwá czarno z Iuszycą, 16. Potrawa czárno z Powidłámi, 17. Potráwá Tretowána, támże. Potráwá z Kásztánámi, 19. z Grzybową polewką, támże
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 101
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
się z niektórymi kupcami z Londonu. Ci mu ztem Talarów wygodzili, obiecując, dla niego wszystko uczynić: spodziewamy się tymi pieniędzmi od naszego dozorcy czasem sobie cień wolności okupić, ponieważ pieniędzmi, choćby też użalić się nie mogli, najsnadniej do zmiłowania dadzą się pociągnąć. Powróciwszy, przyniósł mi flaszę wina, i kilka obarzanków. Rozumiesz, snadź, mówił do mnie, dobywając z kieszeni flasze, żem już u moich ziomków pił wino. Bynajmniej mój kochany Hrabio, nie byłbym się z tej radości obrał, abym pierwszego kieliszka w posiedzeniu z tobą wypić nie miał, nie pośmakowałem i kropli. Lecz teraz pójdź, nie
śię z niektorymi kupcami z Londonu. Ci mu stem Talarow wygodzili, obiecuiąc, dla niego wszystko uczynić: spodziewamy śię tymi pieniędzmi od naszego dozorcy czasem sobie ćień wolnośći okupić, ponieważ pieniędzmi, choćby też użalić się nie mogli, naysnadniey do zmiłowania dadzą śię pociągnąć. Powroćiwszy, przyniosł mi flaszę wina, i kilka obarzankow. Rozumiesz, snadź, mowił do mnie, dobywaiąc z kieszeni flasze, żem iuż u moich źiomkow pił wino. Bynaymniey moy kochany Hrabio, nie byłbym się z tey radośći obrał, abym pierwszego kieliszka w pośiedzeniu z tobą wypic nie miał, nie posmakowałem i kropli. Lecz teraz poydź, nie
Skrót tekstu: GelPrzyp
Strona: 90
Tytuł:
Przypadki szwedzkiej hrabiny G***
Autor:
Christian Fürchtegott Gellert
Tłumacz:
Anonim
Drukarnia:
Jan Chrystian Kleyb
Miejsce wydania:
Lipsk
Region:
zagranica
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
epika
Gatunek:
romanse
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1755
Data wydania (nie wcześniej niż):
1755
Data wydania (nie później niż):
1755
, tak się dobrze opatrzyli, na żywności samej tylko im schodzi i schodzić będzie im dalej. Gdyż im P. Kamieniecki wszystkę żywność, której skład był w Drohobużu, popalił, a miało im być na wszystko więcej niż na pół roka. Dóm jeden był cały samych podków dla rajtarów, drugi miodu, a trzeci obarzanków z masłem i z jajcy dla Niemców, co wszystko im byli zwykli dawać w pieniądzach, acz nie pożyli tego specjaliku. Dla niepłacenia żołnierzowi, powoli chorągwie zwijają; P. Starosta Brzeziński, P. Czysz i inszy zwinęli. Moskwa przysłała trzeciego dnia prosić o trupy, ażeby ich więźniów szanowali, i żebyśmy się
, tak się dobrze opatrzyli, na żywności samej tylko im schodzi i schodzić będzie im dalej. Gdyż im P. Kamieniecki wszystkę żywność, której skład był w Drohobużu, popalił, a miało im bydź na wszystko więcej niż na pół roka. Dóm jeden był cały samych podków dla rajtarów, drugi miodu, a trzeci obarzanków z masłem i z jajcy dla Niemców, co wszystko im byli zwykli dawać w pieniądzach, acz nie pożyli tego specyaliku. Dla niepłacenia żołnierzowi, powoli chorągwie zwijają; P. Starosta Brzeziński, P. Czysz i inszy zwinęli. Moskwa przysłała trzeciego dnia prosić o trupy, ażeby ich więźniów szanowali, i żebyśmy się
Skrót tekstu: DiarSmolKoniec
Strona: 439
Tytuł:
Sprawy dzieł rycerskich wojska i diariusz z obozu spod Smoleńska
Autor:
Anonim
Miejsce wydania:
nieznane
Region:
nieznany
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Gatunek:
kroniki
Tematyka:
historia, wojskowość
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1633
Data wydania (nie wcześniej niż):
1633
Data wydania (nie później niż):
1633
Tekst uwspółcześniony:
tak
Tytuł antologii:
Pamiętniki o Koniecpolskich. Przyczynek do dziejów polskich XVII wieku
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Stanisław Przyłęcki
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Lwów
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Leon Rzewuski
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1842