Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 17 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 z karczochem, Białe grzanki, jakimsi przysypane prochem, Parmezanu [parmezan:subst:sg:gen:m] jak papier i orzechów garstka. Wziąwszy potem kieliszek, PotFrasz1Kuk_II 1677
1 z karczochem, Białe grzanki, jakimsi przysypane prochem, Parmezanu [parmezan:subst:sg:gen:m] jak papier i orzechów garstka. Wziąwszy potem kieliszek, PotFrasz1Kuk_II 1677
2 niemały. Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: Parmazyn [parmazyn:subst:sg:nom:m] tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo KorczFrasz 1699
2 niemały. Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: Parmazyn [parmazyn:subst:sg:nom:m] tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo KorczFrasz 1699
3 ! on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie [parmezan:subst:sg:loc:m] , Przytchnął od oka:Patrz! cię przez KorczFrasz 1699
3 ! on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie [parmezan:subst:sg:loc:m] , Przytchnął od oka:Patrz! cię przez KorczFrasz 1699
4 którzy in planitie viae syry, ut apud nos vocant parmazany [parmazan:subst:pl:nom:m] wielkie, zebrawszy się, po ziemi taczali; który BillTDiar między 1677 a 1678
4 którzy in planitie viae syry, ut apud nos vocant parmazany [parmazan:subst:pl:nom:m] wielkie, zebrawszy się, po ziemi taczali; który BillTDiar między 1677 a 1678
5 , Pompeja nova, nad rzeką Addą, sławne w Parmezany [parmezan:subst:pl:acc:m] , farfury, ozory cielęce. Tu w Katedrze Jest ChmielAteny_IV 1756
5 , Pompeia nova, nad rzeką Addą, sławne w Parmezany [parmezan:subst:pl:acc:m] , farfury, ozory cielęce. Tu w Kátedrze Iest ChmielAteny_IV 1756
6 , i nabiału obfitość dla pastwisk wyśmienitych: stąd tu Parmazyny [parmazyn:subst:pl:nom:m] Syry. Morwowego dostatek drzewa, azatym jedwabiu. Czyni ChmielAteny_IV 1756
6 , y nabiáłu obfitość dla pastwisk wyśmienitych: ztąd tu Pármazyny [parmazyn:subst:pl:nom:m] Syry. Morwowego dostatek drzewa, azatym iedwabiu. Czyni ChmielAteny_IV 1756
7 tartej miej osobno jeżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ albo Parmazyn [parmazyn:subst:sg:acc:m] / maczaj grzanki w maśle/ bigoskiem i Parmazynem przetrąsaj CzerComp 1682
7 tartey miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ albo Parmazyn [parmazyn:subst:sg:acc:m] / máczay grzanki w masle/ bigoskiem y Pármazynem przetrąsay CzerComp 1682
8 albo Parmazyn/ maczaj grzanki w maśle/ bigoskiem i Parmazynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] przetrąsaj/ a układaj na srebnym pułmisku/ głową weśrodek CzerComp 1682
8 albo Parmazyn/ máczay grzanki w masle/ bigoskiem y Pármazynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] przetrąsay/ á vkładay srebnym pułmisku/ głową weśrodek CzerComp 1682
9 / a daj; jeżeli chcesz/ możesz Serem albo Parmazynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] potrząsnąć. LXI. Z Karczochami Ryby. Z surowego CzerComp 1682
9 / a day; ieżeli chcesz/ możesz Serem álbo Pármázynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] potrząsnąć. LXI. Z Kárczochámi Ryby. Z surowego CzerComp 1682
10 / a usmażywszy daj gorąco. VI. Kiełbasy z Parmazynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] , albo Serem Holenderskim, albo Serem prostym. Mięsa CzerComp 1682
10 / á vsmáżywszy day gorąco. VI. Kiełbásy z Pármázynem [parmazyn:subst:sg:inst:m] , álbo Serem Holenderskim, álbo Serem prostym. Mięsá CzerComp 1682