Tatarczane grube, Krupki Jęczmienne, Krupki Pszenne, Krupki Jajeczne, Krupki Jęczmienne, Jagły: Makarony Włoskie Makarony proste, suche, Jabka świeże, Jabka suche, Gruszki świeże, Gruszki suche, Wiśnie świeże, Wiśnie suche, Śliwy świeże. Śliwy suche, Grzyby świeże.
Grzyby suche, Rydze świeże, Rydze słone. Pieczarki świeze, Pieczarki w maśle, Smarze świeże, lej, Kolace, etc. Potrzeby Ogródne. Kaulefiory, Karczochy, Kardy, Szparagi. Bulwy, Kaulerapa, Kapusta Włoska, Bruchul, Wino w gronach, Agrest, Selery, Sałaty różne, Szpinak, Szczaw, Popie Jajka, Chmiel, Ogórki świeże i słone,
Tátárczáne grube, Krupki Ieczmienne, Krupki Pszenne, Krupki Iáieczne, Krupki Ieczmienne, Iágły: Mákárony Włoskie Mákárony proste, suche, Iábká świeże, Iábká suche, Gruszki świeże, Gruszki suche, Wiśnie świeże, Wiśnie suche, Sliwy świeże. Sliwy suche, Grzyby świeże.
Grzyby suche, Rydze świeże, Rydze słone. Pieczarki świeze, Pieczarki w másle, Smarze świeże, ley, Kolace, etc. Potrzeby Ogrodne. Kaulefiory, Kárczochy, Kardy, Szpárági. Bulwy, Kaulerapá, Kápustá Włoska, Bruchul, Wino w gronách, Agrest, Selery, Sáłaty rożne, Szpinak, Szczaw, Popie Iayká, Chmiel, Ogorki świeże y słone,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 2
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Krupki Jęczmienne, Krupki Pszenne, Krupki Jajeczne, Krupki Jęczmienne, Jagły: Makarony Włoskie Makarony proste, suche, Jabka świeże, Jabka suche, Gruszki świeże, Gruszki suche, Wiśnie świeże, Wiśnie suche, Śliwy świeże. Śliwy suche, Grzyby świeże.
Grzyby suche, Rydze świeże, Rydze słone. Pieczarki świeze, Pieczarki w maśle, Smarze świeże, lej, Kolace, etc. Potrzeby Ogródne. Kaulefiory, Karczochy, Kardy, Szparagi. Bulwy, Kaulerapa, Kapusta Włoska, Bruchul, Wino w gronach, Agrest, Selery, Sałaty różne, Szpinak, Szczaw, Popie Jajka, Chmiel, Ogórki świeże i słone, Kapusta biała,
Krupki Ieczmienne, Krupki Pszenne, Krupki Iáieczne, Krupki Ieczmienne, Iágły: Mákárony Włoskie Mákárony proste, suche, Iábká świeże, Iábká suche, Gruszki świeże, Gruszki suche, Wiśnie świeże, Wiśnie suche, Sliwy świeże. Sliwy suche, Grzyby świeże.
Grzyby suche, Rydze świeże, Rydze słone. Pieczarki świeze, Pieczarki w másle, Smarze świeże, ley, Kolace, etc. Potrzeby Ogrodne. Kaulefiory, Kárczochy, Kardy, Szpárági. Bulwy, Kaulerapá, Kápustá Włoska, Bruchul, Wino w gronách, Agrest, Selery, Sáłaty rożne, Szpinak, Szczaw, Popie Iayká, Chmiel, Ogorki świeże y słone, Kápustá biała,
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 2
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
rozumie, uwazając to, jeżeli z upodobaniem Autora Bankietu, albo Pana własnego: Wolno jednak wymyślić, jaką chcesz, albo rozumiesz obsaczkę, ale i Limonie, Oliwki, Kapary, Cytryny, Pomorancze, Rożenki wielkie: i drobne, Kasztany, Pinolle, Dachtele, Pistacie, Brunelle, Ślimaki, Ostrigi, Szparagi, Pieczarki, Smarże, Pietruszka, Koper, Cebula, Popietajka, Kuczmirka, Ogórki, Karczochy, Kardy, Brochuł, Bulwy, Agrest, Wino. Jagody różne, Cukry różne, i Biskokty, Migdałowe różne, obsaczki z ciast i Serów różnych, i inne wszytkie generaliter do ozdoby rzeczy służące, tak ogródne, jako i
rozumie, vwazaiąc to, ieżeli z vpodobániem Authorá Bankietu, álbo Pána własnego: Wolno iednák wymyślić, iáką chcesz, álbo rozumiesz obsáczkę, ále y Limonie, Oliwki, Kápáry, Cytryny, Pomorancze, Rożenki wielkie: y drobne, Kásztány, Pinolle, Dáchtele, Pistácie, Brunelle, Slimaki, Ostrigi, Szpáragi, Pieczarki, Smarże, Pietruszká, Koper, Cebulá, Popietayká, Kuczmirká, Ogorki, Kárczochy, Kárdy, Brochuł, Bulwy, Agrest, Wino. Iágody rożne, Cukry rożne, y Biskokty, Migdałowe rozne, obsaczki z ćiast y Serow rożnych, y inne wszytkie generaliter do ozdoby rzeczy slużące, ták ogrodne, iako y
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 11
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
a cienko jako tylec noza/ a pokładaj po tym nakładaniu/ miejsce wedle miejsca/ i migdałów oparzonych/ nakraj/ a natchnij/ albo Pineli/ i takim sposobem upiecz/ jako i tamte w członki/ a zrób jaki chcesz Sapor/ zalej/ a daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, LXVI. Potrawa z Pieczarkami.
Weźmij Gołembi/ albo kurcząt/ ociągnij na węglu/ pokraj w ćwierci/ weźmij pieczarki/ powtykaj na Szpilki/ ociągniej w masłe/ wkroj drobno Cebule i pietruszki/ włóż to społem w rynkę weź masła płokanego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nakryj/ warz/ a gdy dowre/ daj
á ćienko iáko tylec noza/ á pokładay po tym nákładániu/ mieysce wedle mieysca/ y migdałow opárzonych/ nakray/ á nátchniy/ albo Pineli/ y tákim sposobem vpiecz/ iáko y támte w członki/ á zrob iáki chcesz Sapor/ zaley/ á day gorąco ná Stoł. Rozdźiał Pierwszy, LXVI. Potráwá z Pieczarkámi.
Weźmiy Gołęmbi/ albo kurcząt/ oćiągniy na węglu/ pokray w ćwierći/ weźmiy pieczarki/ powtykay ná Szpilki/ ociągniey w másłe/ wkroy drobno Cebule y pietruszki/ włoż to społem w rynkę weź masła płokánego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nákryi/ warz/ á gdy dowre/ dáy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
migdałów oparzonych/ nakraj/ a natchnij/ albo Pineli/ i takim sposobem upiecz/ jako i tamte w członki/ a zrób jaki chcesz Sapor/ zalej/ a daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, LXVI. Potrawa z Pieczarkami.
Weźmij Gołembi/ albo kurcząt/ ociągnij na węglu/ pokraj w ćwierci/ weźmij pieczarki/ powtykaj na Szpilki/ ociągniej w masłe/ wkroj drobno Cebule i pietruszki/ włóż to społem w rynkę weź masła płokanego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nakryj/ warz/ a gdy dowre/ daj gorąco na stół. LXVII. Potrawa z młodymi grzybami świeżemi takaż, LXVIII. Potrawa
migdałow opárzonych/ nakray/ á nátchniy/ albo Pineli/ y tákim sposobem vpiecz/ iáko y támte w członki/ á zrob iáki chcesz Sapor/ zaley/ á day gorąco ná Stoł. Rozdźiał Pierwszy, LXVI. Potráwá z Pieczarkámi.
Weźmiy Gołęmbi/ albo kurcząt/ oćiągniy na węglu/ pokray w ćwierći/ weźmiy pieczarki/ powtykay ná Szpilki/ ociągniey w másłe/ wkroy drobno Cebule y pietruszki/ włoż to społem w rynkę weź masła płokánego/ soli/ pieprzu/ gałki/ rosołu trochę, nákryi/ warz/ á gdy dowre/ dáy gorąco ná stoł. LXVII. Potráwá z młodymi grzybámi świeżęmi tákaż, LXVIII. Potráwá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
możesz w przód uwarzyć/ albo upiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokraj/ w talarki/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ a we dzwona skraj/ włóż w rynkę i Tertusole włóż/ wlej wina/ Oliwy/ albo masła/ PIeprżu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkami Ryby,
Pieczarki trochę odwarz/ osusz/ włóż na szpilki posol/ potrząśnij mąką/ a ociągnij w maśle: Toż uczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwona źrysowanemu; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz;
możesz w przod vwárzyć/ álbo vpiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokray/ w tálarki/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ á we dzwoná zkray/ włoż w rynkę y Tertusole włoż/ wley winá/ Oliwy/ albo másła/ PIeprżu/ kwiátu/ przywarz/ á dáy ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkámi Ryby,
Pieczárki trochę odwarz/ osusz/ włoż ná szpilki posol/ potrząśniy mąką/ á oćiągniy w máśle: Toż vczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwoná źrysowánemu; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz;
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
uwarzyć/ albo upiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokraj/ w talarki/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ a we dzwona skraj/ włóż w rynkę i Tertusole włóż/ wlej wina/ Oliwy/ albo masła/ PIeprżu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkami Ryby,
Pieczarki trochę odwarz/ osusz/ włóż na szpilki posol/ potrząśnij mąką/ a ociągnij w maśle: Toż uczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwona źrysowanemu; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; a daj na
vwárzyć/ álbo vpiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokray/ w tálarki/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ á we dzwoná zkray/ włoż w rynkę y Tertusole włoż/ wley winá/ Oliwy/ albo másła/ PIeprżu/ kwiátu/ przywarz/ á dáy ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkámi Ryby,
Pieczárki trochę odwarz/ osusz/ włoż ná szpilki posol/ potrząśniy mąką/ á oćiągniy w máśle: Toż vczynisz Szczupakowi ogolonemu/ we dzwoná źrysowánemu; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; á day ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
gorącej/ Jajec/ Soli przydaj/ a wyrób dobrze Ciasto twardo roztocz a włóż w Patelle na to zgotowaną; Weźmij Gołembi/ Cielęciny ptaszków/ Animelli/ pięknie ochędoż/ surowo nałoż pasztet/ a na spód łoju kruchego wołowego drobno usiekawszy wsyp/ przydaj pieprzu/ Goździków/ Gałki Soli/ Karczochów/ albo Kaulefiorów/ albo Pieczarek/ a ociągnąwszy włóż w Pasztet/ i zasklep tymże ciastem sformowawszy jako najkształtniej sklepienie/ ciastem Francuskim otoczone/ wsadz a piecz/ a gdy się podpieka Pasztet/ Weźmij pieczenią Wołową miękką/ piecz bez soli a gdy dopiekasz/ wypuść z niej polewkę/ i rosołu dobrego przymieszaj/ zabiel żółtkami Jajecznemi/ przywarz mieszając
gorącey/ Iáiec/ Soli przyday/ á wyrob dobrze Ciásto twárdo roztocz á włoż w Pátelle ná to zgotowáną; Weźmiy Gołembi/ Cielęćiny ptaszkow/ Animelli/ pięknie ochędoż/ surowo náłoż pásztet/ á ná spod łoiu kruchego wołowego drobno vśiekawszy wsyp/ przyday pieprzu/ Goźdźikow/ Gałki Soli/ Kárczochow/ álbo Kaulefiorow/ álbo Pieczárek/ á oćiągnąwszy włoż w Pásztet/ y zásklep tymże ćiástem zformowawszy iáko naykształtniey sklepienie/ ciástem Fráncuskim otoczone/ wsadz á piecz/ á gdy się podpieka Pásztet/ Weźmiy pieczenią Wołową miękką/ piecz bez soli á gdy dopiekasz/ wypuść z niey polewkę/ y rosołu dobrego przymieszay/ zabiel żołtkami Iáiecznemi/ przywarz mieszáiąc
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, tamże. z Szparagami, tamże. z Popiemi Jajkami, tamże. z Kapustą Włoską, tamże. z Szczawiem, tamże. z Sałatą krajaną, tamże. z Pistaciami, tamże. z Agrestem zabielanym, tamże. z Grząnkami odpiekanemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczarkami. 30. z Grzybami świeżemi. tamże. z Smarżami świeżemi, tamże. z Jabłkami tretowanemi, tamże z Jabłkami po prostu, 34. z Gruszkami tretowanemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkami, tamże. Osobliwa, tamże. z Naleśnikami, 32. Potrawa z Kaparami, 32. z
, támże. z Szpárágámi, támże. z Popiemi Iaykami, tamże. z Kápustą Włoską, támże. z Szczawiem, támże. z Sałatą kráiáną, támże. z Pistaciámi, támże. z Agrestem zábielánym, tamże. z Grząnkámi odpiekánemi, 27. z Ryzem, tamże. z Migdałowym Saporem, 39. z Pieczárkami. 30. z Grzybámi świeżemi. támże. z Smarżami świeżemi, támże. z Iábłkámi tretowánemi, támże z Iábłkámi po prostu, 34. z Gruszkámi tretowánemi, 30. po Węgiersku, 31.
z Perłowemi Krupkámi, támże. Osobliwa, támże. z Naleśnikámi, 32. Potrawá z Kápárámi, 32. z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Agrestem, tamże. z Rakami, z Botwinią, tamże. z Rakami, z Agrestem. tamże. z Rakami Tretowanemi, tamże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sardellami, z Rakami tamże.
z Sardelami, z Figami tamże. z Sardelami samemi, tamże. Ryby z Tertusolami, tamże. Ryby z Pieczarkami, 54. z Grzybami świeżemi, tamże. Ryby Tretowane, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Jabłkami tretowanemi, tamże. z Gruszkami tretowanemi, tamże. z Selerami z Kapustą Włoską: tamże. z Kaulofiorami, 59. z Karczochami, z Bulwami, tamże. z Kaulorepą, z Popie: Jajkami
Agrestem, támże. z Rákámi, z Botwinią, támże. z Rákami, z Agrestem. támże. z Rákami Tretowánemi, támże z Rakowym Bigoskiem, 53. Ryby z Sárdellámi, z Rakámi támże.
z Sárdelámi, z Figámi támże. z Sardelami sámemi, tamże. Ryby z Tertusolámi, támże. Ryby z Pieczarkámi, 54. z Grzybami świeżemi, támże. Ryby Tretowáne, 57. z Grzybowa Polewką, 58. z Iábłkami tretowánemi, támże. z Gruszkámi tretowánemi, támże. z Selerámi z Kápustą Włoską: tamże. z Kaulofiorami, 59. z Karczochámi, z Bulwámi, támże. z Kaulorepą, z Popie: Iaykámi
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682