misie/ albo pułmisku w grobelkę/ Ryż ten na wierzch włóż/ i pięknie ugładz/ wsadz w piec gorący/ a gdy się pocznie rumienić/ rozbij białki patyczkami/ tak długo aż się piana uczyni/ ułóż to wiencem w koło na tej potrawie/ wsadz znowu w piec/ a gdy się upiecze/ pocukruj/ a daj ciepło. LXII. Kruszka z Grząnkami tretowanymi.
Weźmij Kruszka Cielece/ odwarz zasoliwszy/ cześć jedne tych Kruszek odwarzonych usiekaj drobno/ nakraj grzanek z białego chleba rubo/ które w pół przekrawając/ nakładaj tymi Kruszkami siekanemi/ do których przydasz żółtek z Jajec/ maczaj grzanki/ a puszczaj na gorące masło
miśie/ albo pułmisku w grobelkę/ Ryż ten ná wierzch włoż/ y pięknie vgładz/ wsadz w piec gorący/ á gdy się pocznie rumienić/ rozbiy białki pátyczkami/ ták długo áż się piáná vczyni/ vłoż to wiencem w koło ná tey potráwie/ wsadz znowu w piec/ á gdy się upiecze/ pocukruy/ á day ćiepło. LXII. Kruszká z Grząnkámi tretowánymi.
Weźmiy Kruszká Cielece/ odwarz zásoliwszy/ cześć iedne tych Kruszek odwárzonych uśiekay drobno/ nákray grzanek z białego chlebá rubo/ ktore w puł przekrawáiąc/ nákłáday tymi Kruszkámi śiekanemi/ do ktorych przydasz żołtek z Iáiec/ maczay grzanki/ á puszczay ná gorące másło
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 28
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
gęsta octem winnem rozpuść/ włóz masła/ kwiatu przywarz a daj gorąco na Stół. LXXXVI. Potrawa z Jabłkami.
Kapłona weźmij albo Gęś/ albo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Jabłek nakraj wstaw w garncu społem/ włóz masła/ rosołu/ warż przydaj Rożenków drobnych/ Cukru/ i Cynamonu/ daj pocukrowawszy na Stół. LXXXVII. Kapłon po Holendersku.
Weźmij Kapłona/ upiecz/ rozbierz w członki/ włóż w rynkę masła młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszając/ a daj gorące/ na Stół. LXXXVIII. Miskolancja.
Kapłona weźmij/ cielęcą pieczenią/ Ptaszków/ i co rozumiesz poodpiekaj na węglu/
gęsta octem winnem rospuść/ włoz masła/ kwiatu przywarz a day gorąco ná Stoł. LXXXVI. Potráwa z Iábłkámi.
Kápłoná weźmiy álbo Gęś/ álbo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Iábłek nakray wstaw w gárncu społem/ włoz masła/ rosołu/ warż przyday Rożenkow drobnych/ Cukru/ y Cynamonu/ day pocukrowawszy ná Stoł. LXXXVII. Kápłon po Holendersku.
Weźmiy Kápłoná/ vpiecz/ rozbierz w członki/ włoż w rynkę másłá młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszaiąc/ á day gorące/ ná Stoł. LXXXVIII. Miskolancya.
Kápłoná weźmiy/ cielęcą pieczenią/ Ptaszkow/ y co rozumiesz poodpiekay na węglu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 34
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ piecz u ognia/ obracaj/ a zynguj Oliwą albo olejem/ a gdy się przyrumieni pokroj na kiju na sztuki/ a zdejmij; miej Ryż warzony/ który tak zapraw/ Cukru/ Oliwy/ Cynamonu/ Pieprżu/ rożenków drobnych i wielkich/ a zmieszawszy to nałoż kiszki/ i przypiec w piecu/ daj pocukrowawszy na Stół/ Jeżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleju smażyć. Sta Potraw Rybnych LXXXIV. Kuropatwy z Ryb słonych. i Ptaki różne.
Szczupaka słonego/ ochędoż pięknie/ Mięso od skory/ i od kości odbierz usiekaj wlej oliwy chleba tartego/ Cebule pieczoną usiekaj/ daj Pieprżu/ cynamonu Rożenków drobnych cukru mieszaj to/
/ piecz v ogniá/ obracay/ á zynguy Oliwą albo oleiem/ á gdy sie przyrumieni pokroy ná kiiu ná sztuki/ á zdeymiy; miey Ryż warzony/ ktory ták zápráw/ Cukru/ Oliwy/ Cynámonu/ Pieprżu/ rożenkow drobnych y wielkich/ á zmieszawszy to nałoż kiszki/ y przypiec w piecu/ day pocukrowawszy ná Stoł/ Ieżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleiu smażyć. Stá Potraw Rybnych LXXXIV. Kuropatwy z Ryb słonych. y Ptaki rożne.
Szczupaká słonego/ ochędoż pięknie/ Mięso od skory/ y od kośći odbierz vśiekay wley oliwy chleba tártego/ Cebule pieczoną vśiekay/ day Pieprżu/ cynamonu Rożenkow drobnych cukru mieszay to/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tartego białego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynamonu/ cukru/ Rożenków obojga/ i jeżeli chcesz Szafranu zmieszaj to wszytko społem i zrób kuklę wielką/ a wpuść w kocieł wody wrzącej/ a gdy uwre kraj jakie chcesz grzanki/ które mąką potrząsnawszy na górace masło albo oliwę albo olej/ puszczaj a gdy się przyrumieni/ daj pocukrowawszy a jeżeli chcesz/ daj Sapor jaki rozumiesz. LXXXVI. Z takiejże materii rób Obwarzanki, Figatelle, i takim sposobem odwarz, smaż, a dawaj. LXXXVII. Ryby macerowane pieczone.
Wyjmij Szczupaka świeżego/ oczesz/ pokraj/ na dzwona/ włóż w naczynie gliniane/ albo Srebrne/ albo drzewiane/ wsyp
tártego biáłego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynámonu/ cukru/ Rożenkow oboyga/ y ieżeli chcesz Szafranu zmieszay to wszytko społem y zrob kuklę wielką/ á wpuść w koćieł wody wrzącey/ a gdy vwre kray iakie chcesz grzanki/ ktore mąką potrząsnawszy ná gorace masło álbo oliwę albo oley/ puszczáy á gdy się przyrumieni/ day pocukrowawszy a iezeli chcesz/ day Sapor iaki rozumiesz. LXXXVI. Z takieyże máteryey rob Obwarzánki, Figátelle, y tákim sposobem odwarz, smaż, á daway. LXXXVII. Ryby mácerowáne pieczone.
Wyimiy Szczupaká świeżego/ oczesz/ pokray/ ná dzwoná/ włoż w naczynie gliniane/ álbo Srebrne/ álbo drzewiáne/ wsyp
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Jajca wywróć na to masło/ a znowu smaż/ a podsmażywszy daj na Stół/ ciepło a pieprzem potrząśnij. XVII. Frytata.
Miej kielemkę żelazną/ w którą włóż masła jako Orzech laskowy/ rozbij to masło po kielemce nad ogniem rozbij parę Jajec wlej na kielemkę/ piecz na węglu/ a przewroć/ a przyrumieniwszy pocukruj/ a daj prędko na talerzu. XVIII. Jajecznicza w Winem.
Masła w rynce/ rozpość/ Jajec rozbij z Winem i Cukrem/ i Cynamonem/ ubij to społem/ a wlej na gorące masło/ usmażywszy daj z Rynką/ a nie mieszaj.
XIX. Jajecznica z Śmietaną słodką. Rozbij Jajec z Śmietaną słodką
Iáycá wywroć ná to masło/ á znowu smaż/ a podsmáżywszy day ná Stoł/ ćiepło á pieprzem potrząśniy. XVII. Frytátá.
Miey kielemkę żelázną/ w ktorą włoż másłá iáko Orzech laskowy/ rozbiy to másło po kielemce nád ogniem rozbiy parę Iáiec wley ná kielemkę/ piecz ná węglu/ á przewroć/ á przyrumieniwszy pocukruy/ á day prędko ná tálerzu. XVIII. Iáieczniczá w Winem.
Másłá w rynce/ rospość/ Iáiec rozbiy z Winem y Cukrem/ y Cynámonem/ vbiy to społem/ á wley ná gorące másło/ vsmażywszy day z Rynką/ á nie mieszay.
XIX. Iáiecznicá z Smietáną słodką. Rozbiy Iáiec z Smietaną słodką
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 74
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Rynką na Stół/ możesz też Cebulki młodej zielonej/ albo pietruszki drobno ukrajać. Sta Potraw Mlecznych. XXI. Grzybek.
Rozbij Jajec z Mlekiem/ a jeżeli chcesz możesz przydać mąki trochę/ jednak lepiej bez mąki/ przydaj Rożenków drobnych Cynamonu/ wlej w rynkę na masło gorące/ a smaż/ i przewroć/ usmażywszy pocukruj/ a daj na Stół. XXII. Naleśnik.
Rozbij Jajec z Mlekiem i trochą Mąki/ zynguj masłem rynkę albo kielemkę/ wlewaj potroszę a piecz/ cienko/ a polawszy masłem/ daj na Stół. XXIII. Naleśniki nakładane.
Takimże sposobem rozbij Jajec z Mąką i Mlekiem/ a rób naleśniki/ do których
Rynką ná Stoł/ możesz też Cebulki młodey źieloney/ álbo pietruszki drobno vkráiáć. Stá Potráw Mlecznych. XXI. Grzybek.
Rozbiy Iáiec z Mlekiem/ á ieżeli chcesz możesz przydáć mąki trochę/ iednák lepiey bez mąki/ przyday Rożenkow drobnych Cynámonu/ wley w rynkę ná masło gorące/ á smaż/ y przewroć/ vsmáżywszy pocukruy/ á day ná Stoł. XXII. Naleśnik.
Rozbiy Iáiec z Mlekiem y trochą Mąki/ zynguy másłem rynkę álbo kielemkę/ wleway potroszę á piecz/ ćienko/ á polawszy másłem/ day ná Stoł. XXIII. Naleśniki nákłádáne.
Tákimże sposobem rozbiy Iáiec z Mąką y Mlekiem/ á rob naleśniki/ do ktorych
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
zynguj masłem rynkę albo kielemkę/ wlewaj potroszę a piecz/ cienko/ a polawszy masłem/ daj na Stół. XXIII. Naleśniki nakładane.
Takimże sposobem rozbij Jajec z Mąką i Mlekiem/ a rób naleśniki/ do których miej Rozenki drobne i wielkie płokane/ potrząśnij naleśniki Rożenkami/ i Cynamonem/ a zwijaj/ i pocukrowawszy a masłem polawszy daj na Stół. XXIV. Pasztet Francuski gorący mięśny.
Zarobisz Ciasto na Pasztet Francuski tak; Weźmij Mąki/ Masła/ i Wody gorącej/ Jajec/ Soli przydaj/ a wyrób dobrze Ciasto twardo roztocz a włóż w Patelle na to zgotowaną; Weźmij Gołembi/ Cielęciny ptaszków/ Animelli/ pięknie ochędoż/
zynguy másłem rynkę álbo kielemkę/ wleway potroszę á piecz/ ćienko/ á polawszy másłem/ day ná Stoł. XXIII. Naleśniki nákłádáne.
Tákimże sposobem rozbiy Iáiec z Mąką y Mlekiem/ á rob naleśniki/ do ktorych miey Rozenki drobne y wielkie płokáne/ potrząśniy naleśniki Rożenkámi/ y Cynámonem/ á zwiiay/ y pocukrowawszy á másłem polawszy day ná Stoł. XXIV. Pásztet Fráncuski gorący mięśny.
Zárobisz Ciásto ná Pásztet Fráncuski ták; Weźmiy Mąki/ Másłá/ y Wody gorącey/ Iáiec/ Soli przyday/ á wyrob dobrze Ciásto twárdo roztocz á włoż w Pátelle ná to zgotowáną; Weźmiy Gołembi/ Cielęćiny ptaszkow/ Animelli/ pięknie ochędoż/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
XXXV. Z tego Ciasta robić będziesz Smalcaty, pokrajawszy w kwadrat, na członek wzdłuż i wszerz, a rozki w srzodek pozawijać, pozyngować i upiecz. XXXVI. Z takiegoż Ciasta robić będziesz Pieroszki, jakikolwiek Konfekt zawijaj w Ciasto, a formuj piroszki jakie chcesz, abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół. XXXVII. Sposób robienia Ciasta Angielskiego.
Weźmij Mąki pięknej pszennej/ przesij/ Masła i Jajec zarówno/ zarób Ciasto tak/ żeby śgo snadno roztoczyć mógł/ zrób z niego co chcesz/ Pasztety/ Torty/ placki etc. XXXVIII. Sposób robienia Ciasta Włoskiego.
Mąki Pszennej piękniej przesij/ zarób samemi Jajcy
XXXV. Z tego Ciástá robić będziesz Smálcáty, pokráiáwszy w kwádrat, ná członek wzdłuż y wszerz, á rozki w srzodek pozáwiiáć, pozyngowáć y vpiecz. XXXVI. Z takiegoż Ciástá robić będźiesz Pieroszki, iákikolwiek Confekt záwiiay w Ciásto, á formuy piroszki iákie chcesz, ábo vmiesz, pozynguy żołtkámi, vpiecz á day pocukrowawszy ná stoł. XXXVII. Sposob robienia Ciástá Angielskiego.
Weźmiy Mąki piękney pszenney/ prześiy/ Másłá y Iáiec zárowno/ zárob Ciásto ták/ żeby śgo snádno roztoczyć mogł/ zrob z niego co chcesz/ Pásztety/ Torty/ plácki etc. XXXVIII. Sposob robienia Ciástá Włoskiego.
Mąki Pszenney piękniey prześiy/ zárob sámemi Iáycy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 79
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Sposób robienia Ciasta Rakuskiego.
Weźmij Mąki pszennej pięknej/ przesij/ zarób Jajcy także i Mlekiem/ żeby się za łyżką ciągnęło/ a wyrób dobrze/ wlej masła tretowanego w Patelle/ włóż to Ciasto/ a wsadz z Patellą do pieca/ a gdy upieczesz/ pokraj wzdłuż/ puszczaj na gorące masło/ a usmażywszy pocukruj/ a daj. XL. Sposób robienia Ciasta Puszkowego. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę na to zgotowaną/ a puszczaj na gorące masło. XLI. Sposób robienia Ciasta Bielskiego.
Na
Sposob robienia Ciástá Rákuskiego.
Weźmiy Mąki pszenney piękney/ prześiy/ zárob Iáycy tákże y Mlekiem/ żeby się zá łyżką ćiągnęło/ a wyrob dobrze/ wley masłá tretowánego w Pátelle/ włoż to Ciásto/ á wsadz z Pátellą do piecá/ á gdy vpieczesz/ pokray wzdłuż/ puszczay ná gorące másło/ á vsmażywszy pocukruy/ á day. XL. Sposob robienia Ciástá Puszkowego. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę ná to zgotowáną/ á puszczay ná gorące masło. XLI. Sposob robienia Ciástá Bielskiego.
Ná
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 79
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
masło gorące lać będziesz. XLV. Sposób robienia Ulipków.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej/ przesij/ rozrób mlekiem/ tak jako na opłatki zarabiają/ przydawszy do tego Cukru według potrzeby/ lej łyżką na żelaza na to zgotowane/ a piecz jako opłatki/ a gdy się dopieka zwijaj na okrągłe drewienka/ albo wałeczki/ a pocukrowawszy dasz/ albo z pianą. Sta Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpański.
Oparzonych Migdałów natłucz w Moździerzu jako najlepiej/ przydaj Cukru/ zmieszaj społem/ utłucz znowu/ zrób z tej materii spód na opłatkach/ a nakladaj Tort różnymi Konfektami/ jakie masz/ a z tejże Massy zrób Kopertę jako najpiękniejszą umiesz/
másło gorące lać będźiesz. XLV. Sposob robienia Vlipkow.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney/ prześiy/ rozrob mlekiem/ ták iáko ná opłátki zárabiáią/ przydawszy do tego Cukru według potrzeby/ ley łyżką ná żeláza ná to zgotowáne/ á piecz iáko opłátki/ á gdy się dopieka zwiiay ná okrągłe drewienká/ álbo wałeczki/ á pocukrowawszy dasz/ álbo z piáną. Stá Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpánski.
Opárzonych Migdałow nátłucz w Mozdźierzu iáko naylepiey/ przyday Cukru/ zmieszay społem/ vtłucz znowu/ zrob z tey máteryey spod ná opłátkach/ á nákláday Tort rożnymi Confektami/ iakie masz/ á z teyże Mássy zrob Kopertę iáko naypięknieyszą vmiesz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 81
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682