gęsta octem winnem rozpuść/ włóz masła/ kwiatu przywarz a daj gorąco na Stół. LXXXVI. Potrawa z Jabłkami.
Kapłona weźmij albo Gęś/ albo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Jabłek nakraj wstaw w garncu społem/ włóz masła/ rosołu/ warż przydaj Rożenków drobnych/ Cukru/ i Cynamonu/ daj pocukrowawszy na Stół. LXXXVII. Kapłon po Holendersku.
Weźmij Kapłona/ upiecz/ rozbierz w członki/ włóż w rynkę masła młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszając/ a daj gorące/ na Stół. LXXXVIII. Miskolancja.
Kapłona weźmij/ cielęcą pieczenią/ Ptaszków/ i co rozumiesz poodpiekaj na węglu/
gęsta octem winnem rospuść/ włoz masła/ kwiatu przywarz a day gorąco ná Stoł. LXXXVI. Potráwa z Iábłkámi.
Kápłoná weźmiy álbo Gęś/ álbo pieczenia/ upiecz/ rozbierz/ Iábłek nakray wstaw w gárncu społem/ włoz masła/ rosołu/ warż przyday Rożenkow drobnych/ Cukru/ y Cynamonu/ day pocukrowawszy ná Stoł. LXXXVII. Kápłon po Holendersku.
Weźmiy Kápłoná/ vpiecz/ rozbierz w członki/ włoż w rynkę másłá młodego niemało/ rosołu trochę Imbieru niemało Kwiatu/ przywarz mieszaiąc/ á day gorące/ ná Stoł. LXXXVIII. Miskolancya.
Kápłoná weźmiy/ cielęcą pieczenią/ Ptaszkow/ y co rozumiesz poodpiekay na węglu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 34
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ piecz u ognia/ obracaj/ a zynguj Oliwą albo olejem/ a gdy się przyrumieni pokroj na kiju na sztuki/ a zdejmij; miej Ryż warzony/ który tak zapraw/ Cukru/ Oliwy/ Cynamonu/ Pieprżu/ rożenków drobnych i wielkich/ a zmieszawszy to nałoż kiszki/ i przypiec w piecu/ daj pocukrowawszy na Stół/ Jeżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleju smażyć. Sta Potraw Rybnych LXXXIV. Kuropatwy z Ryb słonych. i Ptaki różne.
Szczupaka słonego/ ochędoż pięknie/ Mięso od skory/ i od kości odbierz usiekaj wlej oliwy chleba tartego/ Cebule pieczoną usiekaj/ daj Pieprżu/ cynamonu Rożenków drobnych cukru mieszaj to/
/ piecz v ogniá/ obracay/ á zynguy Oliwą albo oleiem/ á gdy sie przyrumieni pokroy ná kiiu ná sztuki/ á zdeymiy; miey Ryż warzony/ ktory ták zápráw/ Cukru/ Oliwy/ Cynámonu/ Pieprżu/ rożenkow drobnych y wielkich/ á zmieszawszy to nałoż kiszki/ y przypiec w piecu/ day pocukrowawszy ná Stoł/ Ieżeli chcesz możesz w Oliwie albo Oleiu smażyć. Stá Potraw Rybnych LXXXIV. Kuropatwy z Ryb słonych. y Ptaki rożne.
Szczupaká słonego/ ochędoż pięknie/ Mięso od skory/ y od kośći odbierz vśiekay wley oliwy chleba tártego/ Cebule pieczoną vśiekay/ day Pieprżu/ cynamonu Rożenkow drobnych cukru mieszay to/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tartego białego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynamonu/ cukru/ Rożenków obojga/ i jeżeli chcesz Szafranu zmieszaj to wszytko społem i zrób kuklę wielką/ a wpuść w kocieł wody wrzącej/ a gdy uwre kraj jakie chcesz grzanki/ które mąką potrząsnawszy na górace masło albo oliwę albo olej/ puszczaj a gdy się przyrumieni/ daj pocukrowawszy a jeżeli chcesz/ daj Sapor jaki rozumiesz. LXXXVI. Z takiejże materii rób Obwarzanki, Figatelle, i takim sposobem odwarz, smaż, a dawaj. LXXXVII. Ryby macerowane pieczone.
Wyjmij Szczupaka świeżego/ oczesz/ pokraj/ na dzwona/ włóż w naczynie gliniane/ albo Srebrne/ albo drzewiane/ wsyp
tártego biáłego/ Oliwy PIeprzu/ Imbieru Cynámonu/ cukru/ Rożenkow oboyga/ y ieżeli chcesz Szafranu zmieszay to wszytko społem y zrob kuklę wielką/ á wpuść w koćieł wody wrzącey/ a gdy vwre kray iakie chcesz grzanki/ ktore mąką potrząsnawszy ná gorace masło álbo oliwę albo oley/ puszczáy á gdy się przyrumieni/ day pocukrowawszy a iezeli chcesz/ day Sapor iaki rozumiesz. LXXXVI. Z takieyże máteryey rob Obwarzánki, Figátelle, y tákim sposobem odwarz, smaż, á daway. LXXXVII. Ryby mácerowáne pieczone.
Wyimiy Szczupaká świeżego/ oczesz/ pokray/ ná dzwoná/ włoż w naczynie gliniane/ álbo Srebrne/ álbo drzewiáne/ wsyp
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 63
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
zynguj masłem rynkę albo kielemkę/ wlewaj potroszę a piecz/ cienko/ a polawszy masłem/ daj na Stół. XXIII. Naleśniki nakładane.
Takimże sposobem rozbij Jajec z Mąką i Mlekiem/ a rób naleśniki/ do których miej Rozenki drobne i wielkie płokane/ potrząśnij naleśniki Rożenkami/ i Cynamonem/ a zwijaj/ i pocukrowawszy a masłem polawszy daj na Stół. XXIV. Pasztet Francuski gorący mięśny.
Zarobisz Ciasto na Pasztet Francuski tak; Weźmij Mąki/ Masła/ i Wody gorącej/ Jajec/ Soli przydaj/ a wyrób dobrze Ciasto twardo roztocz a włóż w Patelle na to zgotowaną; Weźmij Gołembi/ Cielęciny ptaszków/ Animelli/ pięknie ochędoż/
zynguy másłem rynkę álbo kielemkę/ wleway potroszę á piecz/ ćienko/ á polawszy másłem/ day ná Stoł. XXIII. Naleśniki nákłádáne.
Tákimże sposobem rozbiy Iáiec z Mąką y Mlekiem/ á rob naleśniki/ do ktorych miey Rozenki drobne y wielkie płokáne/ potrząśniy naleśniki Rożenkámi/ y Cynámonem/ á zwiiay/ y pocukrowawszy á másłem polawszy day ná Stoł. XXIV. Pásztet Fráncuski gorący mięśny.
Zárobisz Ciásto ná Pásztet Fráncuski ták; Weźmiy Mąki/ Másłá/ y Wody gorącey/ Iáiec/ Soli przyday/ á wyrob dobrze Ciásto twárdo roztocz á włoż w Pátelle ná to zgotowáną; Weźmiy Gołembi/ Cielęćiny ptaszkow/ Animelli/ pięknie ochędoż/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 75
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
XXXV. Z tego Ciasta robić będziesz Smalcaty, pokrajawszy w kwadrat, na członek wzdłuż i wszerz, a rozki w srzodek pozawijać, pozyngować i upiecz. XXXVI. Z takiegoż Ciasta robić będziesz Pieroszki, jakikolwiek Konfekt zawijaj w Ciasto, a formuj piroszki jakie chcesz, abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół. XXXVII. Sposób robienia Ciasta Angielskiego.
Weźmij Mąki pięknej pszennej/ przesij/ Masła i Jajec zarówno/ zarób Ciasto tak/ żeby śgo snadno roztoczyć mógł/ zrób z niego co chcesz/ Pasztety/ Torty/ placki etc. XXXVIII. Sposób robienia Ciasta Włoskiego.
Mąki Pszennej piękniej przesij/ zarób samemi Jajcy
XXXV. Z tego Ciástá robić będziesz Smálcáty, pokráiáwszy w kwádrat, ná członek wzdłuż y wszerz, á rozki w srzodek pozáwiiáć, pozyngowáć y vpiecz. XXXVI. Z takiegoż Ciástá robić będźiesz Pieroszki, iákikolwiek Confekt záwiiay w Ciásto, á formuy piroszki iákie chcesz, ábo vmiesz, pozynguy żołtkámi, vpiecz á day pocukrowawszy ná stoł. XXXVII. Sposob robienia Ciástá Angielskiego.
Weźmiy Mąki piękney pszenney/ prześiy/ Másłá y Iáiec zárowno/ zárob Ciásto ták/ żeby śgo snádno roztoczyć mogł/ zrob z niego co chcesz/ Pásztety/ Torty/ plácki etc. XXXVIII. Sposob robienia Ciástá Włoskiego.
Mąki Pszenney piękniey prześiy/ zárob sámemi Iáycy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 79
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
masło gorące lać będziesz. XLV. Sposób robienia Ulipków.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej/ przesij/ rozrób mlekiem/ tak jako na opłatki zarabiają/ przydawszy do tego Cukru według potrzeby/ lej łyżką na żelaza na to zgotowane/ a piecz jako opłatki/ a gdy się dopieka zwijaj na okrągłe drewienka/ albo wałeczki/ a pocukrowawszy dasz/ albo z pianą. Sta Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpański.
Oparzonych Migdałów natłucz w Moździerzu jako najlepiej/ przydaj Cukru/ zmieszaj społem/ utłucz znowu/ zrób z tej materii spód na opłatkach/ a nakladaj Tort różnymi Konfektami/ jakie masz/ a z tejże Massy zrób Kopertę jako najpiękniejszą umiesz/
másło gorące lać będźiesz. XLV. Sposob robienia Vlipkow.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney/ prześiy/ rozrob mlekiem/ ták iáko ná opłátki zárabiáią/ przydawszy do tego Cukru według potrzeby/ ley łyżką ná żeláza ná to zgotowáne/ á piecz iáko opłátki/ á gdy się dopieka zwiiay ná okrągłe drewienká/ álbo wałeczki/ á pocukrowawszy dasz/ álbo z piáną. Stá Potraw Mlecznych. XLVI. Tort Hiszpánski.
Opárzonych Migdałow nátłucz w Mozdźierzu iáko naylepiey/ przyday Cukru/ zmieszay społem/ vtłucz znowu/ zrob z tey máteryey spod ná opłátkach/ á nákláday Tort rożnymi Confektami/ iakie masz/ á z teyże Mássy zrob Kopertę iáko naypięknieyszą vmiesz/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 81
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
tegoż Ciasta/ pozynguj/ a piecz. LI. Tort Jabłczany w Cieście Francuskim.
Ciasto Francuskie zrób/ według opisanego sposobu/ Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj/ włóż w rynkę/ przydawszy Masła/ Cukru/ Rożenków obojga/ Cynamonu/ a przesmazywszy to społem nakładaj Tort/ i Kopertę daj piękną/ upiecz/ a daj pocukrowawszy na Stół. LII. Tort z Gruszkami także. LIII. Tort Poziomkami także. LIV. Tort z Wiśniami także. LV. Tort z Figami także. LVI. Tort z Bronellami także. LVII. Tort z Dachtellami także. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX. Tort Brzoskwiniowy także. Sta Potraw Mlecznych.
tegoż Ciástá/ pozynguy/ á piecz. LI. Tort Iábłczány w Cieśćie Fráncuskim.
Ciásto Fráncuskie zrob/ według opisánego sposobu/ Iábłek ochędożywszy pięknie nákráy/ włoż w rynkę/ przydawszy Másłá/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ Cynámonu/ á przesmázywszy to społem nákłáday Tort/ y Kopertę day piękną/ vpiecz/ á day pocukrowawszy ná Stoł. LII. Tort z Gruszkámi tákże. LIII. Tort Poźiomkámi tákże. LIV. Tort z Wiśniámi tákże. LV. Tort z Figámi tákże. LVI. Tort z Bronellami tákże. LVII. Tort z Dáchtellámi tákże. LVIII. Tort Agrestowy także. LIX. Tort Brzoskwiniowy tákże. Stá Potraw Mlecznych.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 82
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Ciasta Francuskiego albo Włoskiego/ albo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczów Cielęcych.
Weźmij Animelli niemało/ to jest mleczka z Cieląt/ ociągnij trochę/ usiekaj/ przydaj Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenków drobnych/ Cukru/ Cynamonu/ masła płokanego/ nałoż Tort/ z jakiegokolwiek Ciasta/ a daj piękną kopertę/ a pocukrowawszy/ upiecz i daj na Stół. LXV. Tort Cielęciny.
Weźmij mięsistej Cielęciny/ odwarz/ usiekaj drobno/ i łoju trochę kruchego usiekaj drobno/ Cytryny w Cukrze nakraj w kostkę/ Rożenków obojga/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszaj to wszytko społem a nałoż Tort/ jakiego chcesz Ciasta/ a pocukrowawszy
Ciástá Fráncuskiego álbo Włoskiego/ álbo Angielskiego. LXIV. Tort z Mleczow Cielęcych.
Weźmiy Animelli niemáło/ to iest mleczká z Cieląt/ oćiągniy trochę/ vśiekay/ przyday Cytryny w Cukrże w kostkę/ Rożenkow drobnych/ Cukru/ Cynámonu/ masłá płokanego/ náłoż Tort/ z iákiegokolwiek Ciástá/ á day piękną kopertę/ á pocukrowawszy/ vpiecz y day ná Stoł. LXV. Tort Cielęćiny.
Weźmiy mięśistey Cielęćiny/ odwarz/ vśiekay drobno/ y łoiu trochę kruchego vśiekay drobno/ Cytryny w Cukrze nákray w kostkę/ Rożenkow oboygá/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszay to wszytko społem á nałoż Tort/ iákieg^o^ chcesz Ciástá/ á pocukrowawszy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 83
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
pocukrowawszy/ upiecz i daj na Stół. LXV. Tort Cielęciny.
Weźmij mięsistej Cielęciny/ odwarz/ usiekaj drobno/ i łoju trochę kruchego usiekaj drobno/ Cytryny w Cukrze nakraj w kostkę/ Rożenków obojga/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszaj to wszytko społem a nałoż Tort/ jakiego chcesz Ciasta/ a pocukrowawszy/ wsadź do pieca/ a daj ciepło na Stół. LXVI. Tort Mleczny.
Zrób spód na Tort/ z twardego prasnego Ciasta i odsusz/ weźmij mleka/ Jajec/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ wlej na ten Tort/ daj kopertę w kratkę z Francuskiego Ciasta/ ale i przez koperty możesz dać
pocukrowawszy/ vpiecz y day ná Stoł. LXV. Tort Cielęćiny.
Weźmiy mięśistey Cielęćiny/ odwarz/ vśiekay drobno/ y łoiu trochę kruchego vśiekay drobno/ Cytryny w Cukrze nákray w kostkę/ Rożenkow oboygá/ Cukru/ Cynamonu/ Pinelli/ Pieprzu/ zmieszay to wszytko społem á nałoż Tort/ iákieg^o^ chcesz Ciástá/ á pocukrowawszy/ wsadź do piecá/ á day ćiepło ná Stoł. LXVI. Tort Mleczny.
Zrob spod ná Tort/ z twárdego prásnego Ciástá y odsusz/ weźmiy mleka/ Iáiec/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ wley ná ten Tort/ day kopertę w kratkę z Fráncuskiego Ciástá/ ále y przez koperty możesz dáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 83
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ a dawszy nań kopertę/ pocukruj/ a piecz/ a daj na Stół. LXIX. Tort Jajeczny z Winem.
Zrób na Tort z Winem Spód z Ciasta przaśnego/ weźmij Jajec/ Wina/ Masła/ Cukru/ Cynamonu/ ubij to społem/ a nalej Tort/ możesz niesklepić/ a dać upiekszy/ pocukrowawszy na Stół. LXX. Kasza pieczona.
Uwarz Ryżu w Mleku/ albo słodkiej Śmietanie/ włóż w Rynke/ daj Masła dobrego/ Jajec kilka rozbij/ wlej/ Rożenków płokanych obojga/ Cynamonu/ wsadź do pieca/ a gdy upieczesz/ daj z Rynką na Stół. LXXI. Mleko Hiszpańskie.
Weźmij mleka słodkiego kwart
/ á dawszy nań kopertę/ pocukruy/ á piecz/ á day na Stoł. LXIX. Tort Iáieczny z Winem.
Zrob ná Tort z Winem Spod z Ciástá przásnego/ weźmiy Iáiec/ Winá/ Másła/ Cukru/ Cynámonu/ vbiy to społem/ á náley Tort/ możesz niesklepić/ á dáć vpiekszy/ pocukrowawszy ná Stoł. LXX. Kászá pieczona.
Vwarz Ryżu w Mleku/ álbo słodkiey Smietánie/ włoż w Rynke/ day Masła dobrego/ Iáiec kilká rozbiy/ wley/ Rożenkow płokánych oboygá/ Cynámonu/ wsadź do piecá/ á gdy vpieczesz/ day z Rynką ná Stoł. LXXI. Mleko Hiszpánskie.
Weźmiy mleká słodkiego kwart
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 84
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682