Stół tymże chlebem potrząsnąwszy. XVI. Arum Smalc.
Miej dwie kielemce małe żelażne/ przetretuj masło/ a wlej w jedne masła tretowanego/ wypuść całkiem z białkami Jajec cztery albo pięć/ w naczynie osobne i posol trochę/ a pieprzu daj/ wlej to na gorące masło/ a gdy się od spodu podsmaży/ odlej masło/ w drugą kielemkę/ i te Jajca wywróć na to masło/ a znowu smaż/ a podsmażywszy daj na Stół/ ciepło a pieprzem potrząśnij. XVII. Frytata.
Miej kielemkę żelazną/ w którą włóż masła jako Orzech laskowy/ rozbij to masło po kielemce nad ogniem rozbij parę Jajec wlej na kielemkę
Stoł tymże chlebem potrząsnąwszy. XVI. Arum Smalc.
Miey dwie kielemce máłe żeláżne/ przetretuy másło/ á wley w iedne másłá tretowánego/ wypuść całkiem z białkámi Iáiec cztery albo pięć/ w naczynie osobne y posol trochę/ á pieprzu day/ wley to ná gorące masło/ á gdy się od spodu podsmáży/ odley masło/ w drugą kielemkę/ y te Iáycá wywroć ná to masło/ á znowu smaż/ a podsmáżywszy day ná Stoł/ ćiepło á pieprzem potrząśniy. XVII. Frytátá.
Miey kielemkę żelázną/ w ktorą włoż másłá iáko Orzech laskowy/ rozbiy to másło po kielemce nád ogniem rozbiy parę Iáiec wley ná kielemkę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 74
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wlej w jedne masła tretowanego/ wypuść całkiem z białkami Jajec cztery albo pięć/ w naczynie osobne i posol trochę/ a pieprzu daj/ wlej to na gorące masło/ a gdy się od spodu podsmaży/ odlej masło/ w drugą kielemkę/ i te Jajca wywróć na to masło/ a znowu smaż/ a podsmażywszy daj na Stół/ ciepło a pieprzem potrząśnij. XVII. Frytata.
Miej kielemkę żelazną/ w którą włóż masła jako Orzech laskowy/ rozbij to masło po kielemce nad ogniem rozbij parę Jajec wlej na kielemkę/ piecz na węglu/ a przewroć/ a przyrumieniwszy pocukruj/ a daj prędko na talerzu. XVIII. Jajecznicza w
wley w iedne másłá tretowánego/ wypuść całkiem z białkámi Iáiec cztery albo pięć/ w naczynie osobne y posol trochę/ á pieprzu day/ wley to ná gorące masło/ á gdy się od spodu podsmáży/ odley masło/ w drugą kielemkę/ y te Iáycá wywroć ná to masło/ á znowu smaż/ a podsmáżywszy day ná Stoł/ ćiepło á pieprzem potrząśniy. XVII. Frytátá.
Miey kielemkę żelázną/ w ktorą włoż másłá iáko Orzech laskowy/ rozbiy to másło po kielemce nád ogniem rozbiy parę Iáiec wley ná kielemkę/ piecz ná węglu/ á przewroć/ á przyrumieniwszy pocukruy/ á day prędko ná tálerzu. XVIII. Iáieczniczá w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 74
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682