Kardami także, XLIX. Potrawa z Kaulefiorami także. L. Potrawa z Szparagami także. LI. Potrawa z Popimi Jajkami także. LII. Potrawa z Kapustą Włoską także,
I ż inszemi wszytkiemi ogródnemi rzeczami tak masz gotować? z Ogórkami/ których nie odwarzać/ ale ochędożyć skórkę/ poprzekrawać na dwoje/ i siekaniną ponakładać/ tak jako Figatelle/ z Sałatą także/ którą tąż materią możesz nałożyć jeżeli chcesz. LIII. Potrawa z Szczawiem.
Weźmij Kapłona albo Cielęciny/ albo Kurcząt/ albo Gołembie rozbierz surowo; nakraj Szczawiu/ włóż masła i trochę rosołu/ nakraj/ warz/ daj Pieprzu/ Kwiatu/ przywarzywszy daj na Stół.
Kárdámi tákże, XLIX. Potráwa z Kaulefiorámi tákże. L. Potráwá z Szpárágámi tákże. LI. Potráwá z Popimi Iaykámi tákże. LII. Potráwá z Kápustą Włoską tákże,
Y ż inszemi wszytkiemi ogrodnemi rzeczámi ták masz gotowáć? z Ogorkami/ ktorych nie odwarzáć/ ale ochędożyć skorkę/ poprzekrawać na dwoie/ y śiekániną ponákładáć/ tak iáko Figátelle/ z Sałatą także/ ktorą tąż materyą możesz nałożyć ieżeli chcesz. LIII. Potráwá z Szczawiem.
Weźmiy Kápłoná álbo Cielęćiny/ álbo Kurcząt/ álbo Gołembie rozbierz surowo; nákray Szczawiu/ włoż masłá y trochę rosołu/ nakray/ warz/ day Pieprzu/ Kwiatu/ przywarzywszy day ná Stoł.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 26
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
jako Kapłoni rosół/ nakryj a warz dobrze. Materią na Misę.
Weźmij Kurpatw/ albo Jastrząbków: albo Gołembi/ albo Kapłona/ jeżeli chcesz oskub/ a nie parz ani maczaj/ bo tak lepiej/ ale na węglu ociągnij/ a jeżeli chcesz w rosole/ odbierz pięknie/ i wstaw w rosole; możesz też ponakładać jeżeli chcesz/ włóż pietruszki wiążankę/ warz powoli/ Weźmij potym pieczenią Wołową/ albo Baranią/ nakraj/ Suropieczków/ weźmij Słoniny dobrej tłustej/ nakraj także Suropieczków cienko a szeroko/ albo Sadła świeżego/ a na ostatek masła/ wstaw na ogień pospołu z Suropieczkami/ smaż aż się usmaży i przyrumieni/ potrząśniej potym trochę
iáko Kápłoni rosoł/ nakryi á warz dobrze. Máteryą ná Misę.
Weźmiy Kurpatw/ álbo Iástrząbkow: álbo Gołęmbi/ álbo Kápłona/ ieżeli chcesz oskub/ á nie párz áni maczay/ bo tak lepiey/ ale ná węglu oćiągniy/ á ieżeli chcesz w rosole/ odbierz pieknie/ y wstaw w rosole; możesz też ponakładać ieżeli chcesz/ włoż pietruszki wiążánkę/ warz powoli/ Weźmiy potym pieczenią Wołową/ álbo Báránią/ nakray/ Suropieczkow/ weźmiy Słoniny dobrey tłustey/ nákray także Suropieczkow cienko á szeroko/ albo Sadłá świeżego/ á ná ostátek másła/ wstaw ná ogień pospołu z Suropieczkami/ smaż áż się usmaży y przyrumieni/ potrząśniey potym trochę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 37
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
na małe dźwona włóż w naczynie śrebrne/ albo gliniane albo drzewiane/ żalej Octem winnym dobrym/ i soli dostatek/ niech moknie przez godzinę. Wyjmij potym/ osusz/ weźmij mąki pszennej potrząśnij; a smaż w maśle albo Oliwie a gdy się ociągnie/ wybieraj. Przybierz do tego z inszych Ryb Ksieńców i wątrobek/ ponakładaj i po ociągaj w przód w wodzie/ a potym w Oliwie albo maśle. Weźmij potym chleba białego nakraj grzanek cienko a ułóż tymi grząnkami Misę srebrną abo Cynową/ kładz na grząnki Szczupaka ociągnionego; na wierzch Ksienie i wątrobki/ weźmij pietruszkę która wrzała w Grzybach rozłoż powierzchu/ a tą polewką w której Grzyby wrzały
na máłe dźwoná włoż w naczynie śrebrne/ álbo gliniáne álbo drzewiáne/ żáley Octem winnym dobrym/ y soli dostatek/ niech moknie przez godźinę. Wyimiy potym/ osusz/ weźmiy mąki pszenney potrząśniy; á smaż w máśle álbo Oliwie á gdy sie oćiągnie/ wybieráy. Przybierz do tego z inszych Ryb Xieńcow y wątrobek/ ponákłáday y po oćiągay w przod w wodźie/ á potym w Oliwie albo máśle. Weźmiy potym chlebá białego nákray grzanek ćienko á vłoż tymi grząnkami Misę srebrną abo Cynową/ kładz na grząnki Szczupaka oćiągnionego; na wierzch Xieńie y wątrobki/ weźmiy pietruszkę ktora wrzała w Grzybach rozłoż powierzchu/ á tą polewką w ktorey Grzyby wrzáły
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 55
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
gdy dowiera/ wlej śmietanej gęstej Masła Pieprzu/ kwiatu/ przywarz/ a daj/ albo lnianego oleju. Inaczej. Odwarzony Stokfisz pięknie odbierż/ Cebule i pietruszki drobno nakraj/ a na wysadzeniu wlej oleju lnianego/ przywarz dobrze/ dawszy kwiatu i pieprzu/ XCVIII. Cynadry albo wnętrzności Rybie.
Ksieńce z Szczupaków jeżeli wielkie ponakładaj/ a jeżeli małe pokraj w szatki/ wprzód odwarzywszy / i ociągnąwszy w wodzie i wątrobki także ociągnij/ włóż w rynkę/ usiekaj Cebule pieczonej/ i Limonią drobno/ wlej Wina/ Octu dobrego Oliwy albo Masła/ Soli/ Rożenków drobnych/ słodkości Pieprzu/ Cynamonu/ przywarz/ a daj na Stół. Sta Potraw
gdy dowiera/ wley śmietaney gęstey Masła Pieprzu/ kwiatu/ przywarz/ á day/ albo lnianego oleiu. Ináczey. Odwarzony Stokfisz pieknie odbierż/ Cebule y pietruszki drobno nakray/ a na wysádzeniu wley oleiu lnianego/ przywarz dobrze/ dawszy kwiatu y pieprzu/ XCVIII. Cynádry álbo wnętrznośći Rybie.
Xieńce z Szczupakow ieżeli wielkie ponakładay/ á ieżeli máłe pokray w szatki/ wprzod odwarzywszy / y oćiągnąwszy w wodźie y wątrobki także oćiągniy/ włoż w rynkę/ vśiekay Cebule pieczoney/ y Limonią drobno/ wley Wina/ Octu dobrego Oliwy albo Masła/ Soli/ Rożenkow drobnych/ słodkośći Pieprzu/ Cynámonu/ przywarz/ a day na Stoł. Stá Potraw
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 66
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ warż to społem/ a kosztuj/ soli według smaku dodawszy/ daj na misę/ będzie dobrze. II. Drugi sposób prostego Barszczu.
Wstaw Barszczu prostego/ Jajecznych żółtków rozbij ż masłem/ żabiel ten Barszcz/ Jajec uwarz twardo/ porozkrawaj na dwoi[...] / usiekaj żółtki/ przydaj Jaje świeże/ pieprzu/ soli ponakładaj usiekawszy te białki/ puszczaj na masło gorące/ a usmażywszy dawaj z barszczem. Rozdział Trzeci Sta Potraw. III. Barszcz z Śledziem.
Barszczu wstaw/ Śledzia moczonego włóż kminu przywarz a daj. Możesz Migdałów oparzonych uwierciec/ a zabielić/ żeby był bielszy. IV. barszcz Cytrynowy.
Weźmij wody przewarzonej z Pietruszką i
/ wárż to społem/ á kosztuy/ soli według smaku dodawszy/ day ná misę/ będźie dobrże. II. Drugi sposob prostego Barszczu.
Wstaw Barszczu prostego/ Iáiecznych żołtkow rozbiy ż másłem/ żabiel ten Barszcz/ Iáiec vwarz twárdo/ porozkraway ná dwoi[...] / vsiekáy żołtki/ przyday Iáie świeże/ pieprzu/ soli ponákładay vśiekáwszy te białki/ puszczay ná masło gorące/ á vsmażywszy daway z barszczem. Rozdźiał Trzeći Stá Potraw. III. Barszcz z Sledźiem.
Barszczu wstaw/ Sledźiá moczonego włoż kminu przywarz á day. Możesz Migdałow oparzonych vwierćiec/ á zabielić/ żeby był bielszy. IV. barszcz Cytrynowy.
Weźmiy wody przewárzoney z Pietruszką y
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 71
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
powyrabiać tabulaty. Na nich daj pierwsze lineamenta czyli charakterów czyli jakich chcesz figur według należytej wielkości i od siebie odległości: aby lubo w ogniu mogły być dostatecznie rozeznane. Te lineamenta dłotem stolarzowi każ wybrać w głąb na grubość palca. Wszystkie ich brzegi gęsto ponabijai cienkiemi cwioczkami. Wydrożone litery lub figury inne, cienko rozciągnioną bawełną ponakładaj. Siarką utartą ponatrząsai, i prochem tartym spiritu vini rozprawnym powiedź. Znowu siarką posyp i tartym prochem odwilżonym w tragakancie i spiritu vini. Tę materią przytwierdź drocikami powodząc w kratkę od cwioczka do cwioczka. Powtóre natrzei też figury prochem tartym zmacerowanym spiritu vini. Te litery i figury zapalone, płomieniem błękitnym wolno góreć będą
powyrabiać tábulaty. Ná nich dai pierwsze lineamenta czyli charakterow czyli iákich chcesz figur według należytey wielkości y od siebie odległości: áby lubo w ogniu mogły być dostatecznie rozeznane. Te lineamenta dłotem stolarzowi każ wybrać w głąb ná grubość palca. Wszystkie ich brzegi gęsto ponábiiai cienkiemi cwioczkámi. Wydrożone litery lub figury inne, cienko rozciągnioną bawełną ponakłádai. Siarką utartą ponátrząsai, y prochem tartym spiritu vini rozprawnym powiedź. Znowu siarką posyp y tartym prochem odwilżonym w tragakancie y spiritu vini. Tę máteryą przytwierdź drocikámi powodząc w kratkę od cwioczka do cwioczka. Powtore nátrzei też figury prochem tartym zmacerowanym spiritu vini. Te litery y figury zápalone, płomieniem błękitnym wolno goreć będą
Skrót tekstu: BystrzInfArtyl
Strona: Q2
Tytuł:
Informacja artyleryjna o amunicji i ogniach wojennych
Autor:
Wojciech Bystrzonowski
Drukarnia:
Drukarnia lubelska Societatis Jesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
wojskowość
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743