Pierwszy, XLVIII. Potrawa z Kardami także, XLIX. Potrawa z Kaulefiorami także. L. Potrawa z Szparagami także. LI. Potrawa z Popimi Jajkami także. LII. Potrawa z Kapustą Włoską także,
I ż inszemi wszytkiemi ogródnemi rzeczami tak masz gotować? z Ogórkami/ których nie odwarzać/ ale ochędożyć skórkę/ poprzekrawać na dwoje/ i siekaniną ponakładać/ tak jako Figatelle/ z Sałatą także/ którą tąż materią możesz nałożyć jeżeli chcesz. LIII. Potrawa z Szczawiem.
Weźmij Kapłona albo Cielęciny/ albo Kurcząt/ albo Gołembie rozbierz surowo; nakraj Szczawiu/ włóż masła i trochę rosołu/ nakraj/ warz/ daj Pieprzu/ Kwiatu
Pierwszy, XLVIII. Potráwá z Kárdámi tákże, XLIX. Potráwa z Kaulefiorámi tákże. L. Potráwá z Szpárágámi tákże. LI. Potráwá z Popimi Iaykámi tákże. LII. Potráwá z Kápustą Włoską tákże,
Y ż inszemi wszytkiemi ogrodnemi rzeczámi ták masz gotowáć? z Ogorkami/ ktorych nie odwarzáć/ ale ochędożyć skorkę/ poprzekrawać na dwoie/ y śiekániną ponákładáć/ tak iáko Figátelle/ z Sałatą także/ ktorą tąż materyą możesz nałożyć ieżeli chcesz. LIII. Potráwá z Szczawiem.
Weźmiy Kápłoná álbo Cielęćiny/ álbo Kurcząt/ álbo Gołembie rozbierz surowo; nákray Szczawiu/ włoż masłá y trochę rosołu/ nakray/ warz/ day Pieprzu/ Kwiatu
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 26
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wstaw w Winie przestrono/ warz/ przebij przez Sito. ukręciwszy w Donicy/ będziesz miał gąszcz dobry. Drugi sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Fig suchych/ wstaw w Winie/ warz/ uwierć/ przebij/ albo utłucz w Moździerzu/ i to będzie nie zly. Trzeci sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Cebule/ nałup/ poprzekrawaj/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebij przez Sito/ będzie gąszcz podlejszy. Czwarty sposób robienia Gąszczu.
Weźmij Bulwów/ ochędoż/ wstaw/ w wodzie w garncu a uwarzywsz i dobrze/ przebij przez Sito. Rozdział Drugi Piąty sposób,
Weźmij Marchwie świeżej/ a tak uczyn jako i z Bulwami A gdy
wstaw w Winie przestrono/ warz/ przebiy przez Sito. vkręćiwszy w Donicy/ będźiesz miał gąszcz dobry. Drugi sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Fig suchych/ wstaw w Winie/ warz/ vwierć/ przebiy/ álbo vtłucz w Mozdźierzu/ y to będźie nie zly. Trzeći sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Cebule/ náłup/ poprzekráway/ wstaw przestrono w garncu/ warz/ przebiy przez Sito/ będźie gąszcz podleyszy. Czwarty sposob robienia Gąszczu.
Weźmiy Bulwow/ ochędoż/ wstaw/ w wodźie w gárncu á vwarzywsz y dobrże/ przebiy przeż Sito. Rozdział Drugi Piąty sposob,
Weźmiy Márchwie świeżey/ á ták vczyn iáko y z Bulwámi A gdy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 45
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
albo rynkę cebule i pietruszki drobno zasol/ odwarz/ a gdy odewre/ włóż Kasztany/ wlej Wina/ Oliwy albo Masła/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Gałki/ przywarz/ a daj na Stół. XXII. Ryby z Figami suchemi także gotuj. XXIII. Z Dachtelami Ryby także gotuj, które w pół poprzekrawaj a Octu do Wina trochę przydaj. XXIV, Ryby z Bronellami także gotuj. XV. Ryby z Kaparami także gotuj, tylko Rożenków drobnych przydaj. XXVI. Ryby z Pinellami.
Oczesane Ryby zrysuj/ a na dzwona pokraj/ cebule/ pietruszki drobno nakraj/ włóz w kociołek albo Rynkę/ żasul według smaku/
albo rynkę cebule y pietruszki drobno zásol/ odwarz/ á gdy odewre/ włoż Kásztány/ wley Winá/ Oliwy álbo Másłá/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Gałki/ przywarz/ á day ná Stoł. XXII. Ryby z Figámi suchemi tákże gotuy. XXIII. Z Dáchtelámi Ryby tákże gotuy, ktore w puł poprzekráwáy á Octu do Winá trochę przyday. XXIV, Ryby z Bronellámi tákże gotuy. XV. Ryby z Kapárámi tákże gotuy, tylko Rożenkow drobnych przyday. XXVI. Ryby z Pinellámi.
Oczesáne Ryby zrysuy/ á ná dzwoná pokray/ cebule/ pietruszki drobno nákray/ włoz w koćiołek álbo Rynkę/ żásul według smáku/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 51
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Wstaw Grzybów tak jako na Potaś/ urób rosół/ oczesaną Rybę zrysuj/ i na dzwona pokraj/ włóż w naczynie piekne/ wkraj Cebule i pietruszki drobno/ wlej ten rosół/ włóż Masła płokanego albo Oliwy/ daj pieprzu/ Kwiatu/ przywarz/ a daj na stół LVI. Ryby z Jabkami tretowanemi.
Ochędożone Jabka poprzekrawaj na dwoje/ zrób materią z mąki/ Jajec i mleka/ a w post z mąki/ a wody maczaj Jabka/ a odśmież w Oliwie/ albo maśle/ Oczesaną Rybę zrysuj/ na dzwona skraj Cebule i pietruszki drobno/ włóż w kociełek albo rynkę/ zasol według smaku/ warz a gdy odewre/ włóż
Wstaw Grzybow ták iako ná Potáś/ vrob rosoł/ oczesáną Rybę zrysuy/ y na dzwona pokray/ włoż w naczynie piekne/ wkray Cebule y pietruszki drobno/ wley ten rosoł/ włoż Masła płokánego albo Oliwy/ day pieprzu/ Kwiátu/ przywarz/ a day ná stoł LVI. Ryby z Iábkámi tretowánemi.
Ochędożone Iábká poprzekraway ná dwoie/ zrob máteryą z mąki/ Iaiec y mleká/ á w post z mąki/ á wody máczay Iabka/ á odsmież w Oliwie/ albo máśle/ Oczesaną Rybę zrysuy/ ná dzwoná zkray Cebule y pietruszki drobno/ włoż w koćiełek álbo rynkę/ zasol według smáku/ warz á gdy odewre/ włoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 58
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
zasol/ odwarz/ pokraj w talerki Rybę oczesaną pokraj we dzwona/ Cebule drobno/ nakraj i Pietruszki w kostkę/ włóż w kociełek wszytko. wlej trochę wody masła albo oliwy/ Pieprzu/ przywarz/ a daj na stół. LIX. Z Kapustą Włoską Ryby.
Odwarz Kapustę Włoską całkiem/ a odwarzywszy na czworo poprzekrawaj/ Rybę oczesaną pokraj we dzwona/ włóż w kociełek/ zasol/ odwarz/ włóż potym Kapustę/ masła albo oliwy/ Pieprzu/ Kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Sta Potraw Rybnych LX. Z kaulefiorami Ryby,
Ochędożone Kaulefiory odwarz zasoliwszy rybę oczesaną zrysuj we dzwona/ odwarz zasoliwszy/ włóż
zásol/ odwarz/ pokráy w tálerki Rybę oczesáną pokray we dzwoná/ Cebule drobno/ nakray y Pietruszki w kostkę/ włoż w koćiełek wszytko. wley trochę wody masłá albo oliwy/ Pieprzu/ przywarz/ á day na stoł. LIX. Z Kápustą Włoską Ryby.
Odwarz Kápustę Włoską całkiem/ á odwárzywszy ná czworo poprzekraway/ Rybę oczesáną pokráy we dzwoná/ włoż w koćiełek/ zásol/ odwarz/ włoż potym Kápustę/ másłá álbo oliwy/ Pieprzu/ Kwiátu/ przywarz/ á day ná Stoł. Stá Potraw Rybnych LX. Z káulefiorámi Ryby,
Ochędożone Kaulefiory odwarz zásoliwszy rybę oczesáną zrysuy we dzwoná/ odwarz zásoliwszy/ włoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 58
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
poślednią; Kapłona skubionego niepłokanego; Kurpoatw cztery skubionych niepłokanych; Jelenią pieczenią/ świeżą/ mięsistą/ niepłokaną; Wołową pieczenią średnia/ świeżą/ niepłokaną; niesol tego wszytkiego nic/ pozatykaj na różny u wolnego Ognia/ piecz powoli nie polewając a gdy się już dobrze dopieką/ pozdejmuj na misy; pokol nożem/ abo poprzekrawaj prędko/ a polewkę wypuść/ i wyciśnij; wlej wsklane naczynie/ które bez sroby być ma/ włóż pereł sznurek/ i Czerwony złoty włóz/ zawiąż bardzo dobrze Macherzyną w kilkoro złożywszy/ i obwin w płótno/ włóz w wodę zimną w kocieł/ a wstaw na ogień/ warz mocno przez godzin cztery
poślednią; Kápłoná skubionego niepłokánego; Kurpoatw cztery skubionych niepłokanych; Ielenią pieczenią/ świeżą/ mięśistą/ niepłokáną; Wołową pieczenią srzednia/ świeżą/ niepłokáną; niesol tego wszytkiego nic/ pozatykay na rożny v wolnego Ognia/ piecz powoli nie polewáiąc a gdy się iuż dobrze dopieką/ pozdeymuy na misy; pokol nożem/ abo poprzekraway prędko/ á polewkę wypuść/ y wyćiśniy; wley wsklane naczynie/ ktore bez sroby bydź ma/ włoż pereł sznurek/ y Czerwony złoty włoz/ zawiąż bárdzo dobrze Macherzyną w kilkoro złożywszy/ y obwin w płotno/ włoz w wodę źimną w koćieł/ a wstaw na ogień/ warz mocno przez godźin cztery
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 96
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
arabicum, Roży suchej każdego zarówno, utrzyj na subtelny proszek, którym zęby często wycieraj, i wypłokuj Rożą uwarzywszy w wodzie z pod brusa od kowala.
Item weźmi wodki Babczany, rosołu z Limoniny, obojga zarówno, przylej octu mocnego trochę, przydaj troszkę Hałunu, zmieszaj, i usta tym często wypłokuj przytrzymując.
Item poprzekrawaj na poły Galas, albo Dębianki, namocz je w occie mocnym, wysusz, utrzyj na proszek, do którego przydaj Miry, Hałunu, Rogu Jeleniego palonego, Roży suchej, każdego ileć się zda, utrzyj na subtelny proszek, którym wycieraj dziąsła i zęby, często wypłokując wodką babczaną, albo wodą z babką, lubo
arabicum, Roży suchey káżdego zárowno, utrzyi ná subtelny proszek, ktorym zęby często wyćieray, y wypłokuy Rożą uwárzywszy w wodźie z pod brusa od kowalá.
Item weźmi wodki Bábczány, rosołu z Limoniny, oboygá zárowno, przyley octu mocnego trochę, przyday troszkę Háłunu, zmieszay, y ustá tym często wypłokuy przytrzymuiąc.
Item poprzekraway ná poły Gálás, álbo Dębianki, námocz ie w octćie mocnym, wysusz, utrzyi ná proszek, do ktorego przyday Miry, Háłunu, Rogu Jeleniego palonego, Roży suchey, káżdego ileć się zda, utrzyi ná subtelny proszek, ktorym wyćieray dźiąsłá y zęby, często wypłokuiąc wodką bábczáną, álbo wodą z bábką, lubo
Skrót tekstu: PromMed
Strona: 26
Tytuł:
Promptuarium medicum
Autor:
Anonim
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1716
Data wydania (nie wcześniej niż):
1716
Data wydania (nie później niż):
1716