. w Addytamencie. ADDyTAMENT. ALBO PRZYSTAWKA
ŻEbyś się zacny Czytelniku nie gorszył/ żem w przód położył Polskich potraw różne smaki/ chciałem w tym dogodzić twojemu geniuszowi, żebyś w przód pokosztowawszy Polskich Potraw/ a w nich swojego nieznalazszy ukontentowania do francuskich potajziów obrócił apetyt/ których masz taką deskrypcją. Potas Rumiany.
Weźmij Rurę Wołową/ Cielęciny łopatkę/ kurę/ albo Kapłona ochędożonego/ Skopowiny łopatkę/ grzbietu Wieprzowego nie mocz tego wszytkiego/ wstaw w garnek przestrono/ włóz pietruszki wiązkę/ zasol jako Kapłoni rosół/ nakryj a warz dobrze. Materią na Misę.
Weźmij Kurpatw/ albo Jastrząbków: albo Gołembi/ albo
. w Additamencie. ADDITAMENT. ALBO PRZYSTAWKA
ZEbyś się zacny Czytelniku nie gorszył/ żem w przod położył Polskich potraw rożne smaki/ chćiałem w tym dogodzić twoiemu geniuszowi, zebyś w przod pokosztowawszy Polskich Potraw/ á w nich swoiego nieznalazszy vkontentowánia do francuskich potayziow obroćił appetyt/ ktorych masz taką deskrypcyą. Potás Rumiány.
Weźmiy Rurę Wołową/ Cielęćiny łopatkę/ kurę/ álbo Kápłoná ochędożonego/ Skopowiny łopátkę/ grzbietu Wieprzowego nie mocz tego wszytkiego/ wstáw w gárnek przestrono/ włoz pietruszki wiązkę/ zasol iáko Kápłoni rosoł/ nakryi á warz dobrze. Máteryą ná Misę.
Weźmiy Kurpatw/ álbo Iástrząbkow: álbo Gołęmbi/ álbo
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 37
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
co masz Jarząbki/ Kurpatwy/ albo Gołembie/ albo Kapłona/ a na wierzch włożysz mleczka Cielęce/ i Figatelle drobne odtretowane/ ptaszki/ tak żeby ozdobnie misa/ ułożona była/ żalej tą rumianą polewką gorącą/ a Cytrynę albo Limonia miej wykrawaną/ która pokrajawszy obsadz pięknie/ a daj gorąco na Stół. II. Potas zabielany.
Takimże sposobem/ na rosół powybieraj/ i wstaw/ Materią też na misę także weźmij co chcesz/ Golembi/ Kurcząt/ Kapłona/ etc. i także wstaw zasoliwszy/ na którą taką zrób polewkę/ Weźmij on rosół któryś wstawił/ przecedź/ weźmij Cytryn/ wyciśnij tyle ile smak potrzebuje/ a
co masz Iárząbki/ Kurpátwy/ albo Gołembie/ albo Kápłoná/ á ná wierzch włożysz mleczká Cielęce/ y Figatelle drobne odtretowáne/ ptaszki/ ták żeby ozdobnie misá/ vłożona byłá/ żaley tą rumianą polewką gorącą/ a Cytrynę albo Limonia miey wykráwaną/ ktora pokraiáwszy obsadz pięknie/ á day gorąco na Stoł. II. Potás zábielany.
Tákimże sposobem/ ná rosoł powybieray/ y wstaw/ Máteryą też ná misę także weźmiy co chcesz/ Golęmbi/ Kurcząt/ Kapłona/ etc. y także wstaw zásoliwszy/ ná ktorą táką zrob polewkę/ Weźmiy on rosoł ktoryś wstawił/ przecedz/ weźmiy Cytryn/ wyćiśniy tyle ile smak potrzebuie/ á
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 38
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Pieprzu/ Goździków, Gałki/ przywarz/ a zalej gorąco. ADDyTAMENT Trzeci sposób zabielanego Saporu.
Weźmij rosołu/ Octu winnego/ Cukru/ masła płokanego/ Rożenków obojga/ Pieprzu/ Goździków/ Cynamonu/ Limonij/ Żółtków Jajecznych rożbij/ zmieszaj to społem/ przywarz/ zalej/ a daj gorące na Stół. III. Potas tretowany ze wszytkich najlepszy.
Mateja na rosół; weźmij Rurę wołową/ łopatkę Baranio i Cielęco/ Kapłona/ grzbietu wieprzowego świeżego/ nie płocz/ ani mocz włóż w garniec/ przydawszy Grzybów suchych pieknych/ Pietruszki wiążkę/ zasol jako rosół kapłoni/ nakryj/ a warz/ aż mięso od kości odpadnie. Weźmij Bazanta
Pieprzu/ Gozdźikow, Gałki/ przywarz/ á zaley gorąco. ADDITAMENT Trzeći sposob zábielánego Saporu.
Weźmiy rosołu/ Octu winnego/ Cukru/ másła płokanego/ Rożenkow oboygá/ Pieprzu/ Gozdźikow/ Cynámonu/ Limoniy/ Zołtkow Iáiecznych rożbiy/ zmieszay to społem/ przywarz/ záley/ á day gorące ná Stoł. III. Potás tretowány ze wszytkich naylepszy.
Máteya ná rosoł; weźmiy Rurę wołową/ łopatkę Báránio y Cielęco/ Kapłona/ grzbietu wieprzowego świeżego/ nie płocz/ áni mocz włoż w gárniec/ przydawszy Grzybow suchych pieknych/ Pietruszki wiążkę/ zásol iako rosoł kapłoni/ nakryi/ a wárz/ aż mięso od kośći odpádnie. Weźmiy Bázántá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 39
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
na misę/ połóż powierzchu one członki/ z kuropatwy; albo Bażanta/ albo Kapłona/ a gdy pocznie wrżeć a masz dawać/ wlej one substancją z pieczystych rzeczy/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. kosztuj jednak smaku/ dla soli/ bardzo jest rzecz posilająca chorym/ ale niemniej zdrowym. ADDyTAMENT V. Potas ociągana w Maśle.
Weźmij kapłona/ Cieleciny pieknej/ ptaszków jakich chcesz jeżeli chcesz/ całkiem/ a jeżeli chcesz rozbierz w sztuczki/ nie mocz włóż to wszytko w rynkę/ albo w piekną Panew/ albo Misę srebrną/ masła dobrego nietretowanego/ płokanego/ smaż to aż siętrochęociągnie/ jednak żeby biało było pięknie/ ułóż
ná misę/ położ powierzchu one członki/ z kuropátwy; albo Báżántá/ álbo Kapłoná/ á gdy pocznie wrżeć á masz dáwać/ wley one substancyą z pieczystych rzeczy/ á przywarzywszy day gorąco na Stoł. kosztuy iednák smaku/ dla soli/ bardzo iest rzecz pośiláiąca chorym/ ále niemniey zdrowym. ADDITAMENT V. Potas oćiągána w Maśle.
Weźmiy kápłoná/ Cieleciny piekney/ ptaszkow iákich chcesz ieżeli chcesz/ całkiem/ á ieżeli chcesz rozbierz w sztuczki/ nie mocz włoż to wszytko w rynkę/ albo w piekną Panew/ álbo Misę srebrną/ másłá dobrego nietretowánego/ płokánego/ smaż to áż siętrochęoćiągnie/ iednák żeby biało było pięknie/ vłoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 40
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kości. XLII. Potaś Rybny.
Weźmij Grzybów suchych/ spłocz pięknie/ wstaw w przestronym garncu/ włóż Pietruszki wiążankę zasol tak jako Kapłoni rosół; warz/ a nakryj dobrze/ będziesz miał polewkę na zalani[...] ryb na Potas. Weźmij Szczupaka oczesz zrysuj/ pokraj na małe dźwona włóż w naczynie śrebrne/ albo gliniane albo drzewiane/ żalej Octem winnym dobrym/ i soli dostatek/ niech moknie przez godzinę. Wyjmij potym/ osusz/ weźmij mąki pszennej potrząśnij; a smaż w maśle albo Oliwie a gdy się ociągnie/ wybieraj. Przybierz do tego
Rybny. II. Karp z polewką Spinakową. III Karp z luszycą. IV. Karp bez kośći. XLII. Potáś Rybny.
Weźmiy Grzybow suchych/ zpłocz pieknie/ wstaw w przestronym garncu/ włoż Pietruszki wiążánkę zásol ták iáko Kápłoni rosoł; warz/ á nákryi dobrze/ będźiesz miał polewkę ná zaláni[...] ryb ná Potás. Weźmiy Szczupaká oczesz zrysuy/ pokray na máłe dźwoná włoż w naczynie śrebrne/ álbo gliniáne álbo drzewiáne/ żáley Octem winnym dobrym/ y soli dostatek/ niech moknie przez godźinę. Wyimiy potym/ osusz/ weźmiy mąki pszenney potrząśniy; á smaż w máśle álbo Oliwie á gdy sie oćiągnie/ wybieráy. Przybierz do tego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Potrawa z Kaparami, 32. z Jajcami śpikowanemi, tamże. z Perdutą, 34. z Animellami, 35. Włoska, tamże. na zimno. 41. 42. Ptaszki duszone, 31. Ptaszki różne, 33. Pryski Jelenie albo Wołowe, 36. Na zimno, tamże. Potaś rumiany, 37. Potas zabielany, 38. tretowany, 39. tłuczony, tamże. ociągnany w maśle, 40. Rybne Potrawy. Prażenie Ryb Głównych, 46. Potaś Rybny, 54. Pomuchle, 57. Piskorze z Jagłami, 60. Ptaki różne z Ryb słonych. 63. Pstrągów rosołowych przechowanie 69. Mleczne Potrawy. Polewki różne
Potrawá z Kápárámi, 32. z Iáycámi śpikowánemi, támże. z Perdutą, 34. z Animellámi, 35. Włoska, támże. ná źimno. 41. 42. Ptaszki duszone, 31. Ptaszki rożne, 33. Pryski Ielenie álbo Wołowe, 36. Ná źimno, támże. Potáś rumiány, 37. Potás zábielány, 38. tretowány, 39. tłuczony, támże. oćiągnány w máśle, 40. Rybne Potráwy. Práżenie Ryb Głownych, 46. Potaś Rybny, 54. Pomuchle, 57. Piskorze z Iágłámi, 60. Ptaki rożne z Ryb słonych. 63. Pstrągow rosołowych przechowánie 69. Mleczne Potrawy. Polewki rożne
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682