na stół/ albo schowaj. Rozdział Trzeci. Biskokt żółty.
Takimże sposobem Biskokt żółty robić będziesz/ do którego nie białków/ ale żółtków zazyjesz/ przydawszy Anyzu pięknego trochę/ jeżeli chcesz/ który także upiekszy/ pokraj/ i znowu wsadź do wolnego pieca/ a ususzywszy daj na Stół abo schowaj. C. Obermus.
Weźmij ochędożonych Migdałów utłucz dobrze w Moździerzu/ i Curku z potrzebę/ to dobrze zmieszawszy/ rozpuść Winem/ gęsto jako kasza wylej na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem wsadź do pieca wolnego/ a gdy upieczesz/ pocukruj a daj na Stół. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie racz być tego rozumienia/ że w
ná stoł/ álbo schoway. Rozdźiał Trzeći. Biskokt zołty.
Tákimże sposobem Biskokt żołty robić będźiesz/ do ktorego nie białkow/ ale żołtkow zázyiesz/ przydawszy Anyzu pięknego trochę/ ieżeli chcesz/ ktory tákże vpiekszy/ pokráy/ y znowu wsadź do wolnego piecá/ á vsuszywszy day na Stoł ábo schoway. C. Obermus.
Weźmiy ochędożonych Migdałow vtłucz dobrze w Moźdźierzu/ y Curku z potrzebę/ to dobrze zmieszawszy/ rospuść Winem/ gęsto iako kásza wyley ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem wsadź do piecá wolnego/ á gdy vpieczesz/ pocukruy á day na Stoł. NAPOMNIENIE.
Proszę przezacny czytelniku/ nie rácz bydź tego rozumienia/ że w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 92
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682