kubek i obaczyć jak wiele waży: znowu nalać zarównie tenże kubek drugiej wody i także zważyć. 29. Czemu o potrawie mówią iż się obraca w istotę żyjącego a nie raczej w ciało? Bo nie tylo ciała z jedzy ale i dusze przybywa w tych w których jest materialna. 30. Czemu niektóre potrawy się przyjadają? Takowe pospolicie które są barzo wilgotne, a to, że się przyjadają stąd pochodzi: uście przez które wchodzą do żołądka wilgotnością i klejowatością swoją namazują, a to jest miejsce na którym miejsce swoje ma apetyt: zaczym je mający zepsowanie, albo całe ustaje, albo barzo się mięsza. 31. Czemu bez jedzenia być
kubek y obáczyć iák wiele wáży: znowu nálać zarownie tenże kubek drugiey wody y tákże zwáżyć. 29. Czemu o potrawie mowią iż się obraca w istotę żyiącego á nie ráczey w ćiało? Bo nie tylo ćiáłá z iedzy ale y dusze przybywá w tych w ktorych iest máteryalna. 30. Czemu niektore potrawy się przyiadáią? Tákowe pospolićie ktore są bárzo wilgotne, á to, że się przyiadáią ztąd pochodzi: uśćie przeż ktore wchodzą do żołądká wilgotnośćią i kliiowatośćią swoią námazuią, á to iest mieysce ná ktorym mieysce swoie ma ápetyt: zaczym ie máiący zepsowánie, álbo całe ustaie, álbo bárzo się mięsza. 31. Czemu bez iedzeniá bydź
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 226
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
wody i także zważyć. 29. Czemu o potrawie mówią iż się obraca w istotę żyjącego a nie raczej w ciało? Bo nie tylo ciała z jedzy ale i dusze przybywa w tych w których jest materialna. 30. Czemu niektóre potrawy się przyjadają? Takowe pospolicie które są barzo wilgotne, a to, że się przyjadają stąd pochodzi: uście przez które wchodzą do żołądka wilgotnością i klejowatością swoją namazują, a to jest miejsce na którym miejsce swoje ma apetyt: zaczym je mający zepsowanie, albo całe ustaje, albo barzo się mięsza. 31. Czemu bez jedzenia być nie możemy? Ciepło przyrodzone nie próżnuje, ale ustawicznie trawi i suszy wilgotność
wody y tákże zwáżyć. 29. Czemu o potrawie mowią iż się obraca w istotę żyiącego á nie ráczey w ćiało? Bo nie tylo ćiáłá z iedzy ale y dusze przybywá w tych w ktorych iest máteryalna. 30. Czemu niektore potrawy się przyiadáią? Tákowe pospolićie ktore są bárzo wilgotne, á to, że się przyiadáią ztąd pochodzi: uśćie przeż ktore wchodzą do żołądká wilgotnośćią i kliiowatośćią swoią námazuią, á to iest mieysce ná ktorym mieysce swoie ma ápetyt: zaczym ie máiący zepsowánie, álbo całe ustaie, álbo bárzo się mięsza. 31. Czemu bez iedzeniá bydź nie możemy? Ciepło przyrodzone nie prożnuie, ále ustáwicznie trawi y suszy wilgotność
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 226
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
chyba warżonych, toż mówić o tych których nie godzi się używać surowych. 67. Czemu blielszy chleb nie świeży niż świeży? W chlebie świeżem lubo nie woda ale para z wodą z którą uczyniony zostaje; i ta niejako czerni: w chlebie zaś nie świeżym niemasz nic takowego. 68. Czemu się niektóre potrawy przyjadają a drugie nie? Te się przyjadają prędzej które są wilgotne i klejowate bo do żołądka łacniej lgną i zepsowawszy się brzydkość czynią: czego posuchych się bać niepotrzeba. 69. Czemu ser twardy gdy zagrzeją bywa miękczejszy? Tłustość która w serze jest zagrzawszy się topnieje i ser niejako namacza, a namoczony miękczejszy bywa. 70
chybá warżonych, toż mowić o tych ktorych nie godźi się używać surowych. 67. Czemu blielszy chleb nie swieży niż świeży? W chlebie swieżem lubo nie wodá ale para z wodą z ktorą uczyniony zostaie; y ta nieiako czerni: w chlebie záś nie świeżym niemász nic takowego. 68. Czemu się niektore potrawy przyiadáią á drugie nie? Te się przyiádáią prędzey ktore są wilgotne y kliiowate bo do żołądka łácniey lgną y zepsowawszy sie brzydkość czynią: czego posuchych się bać niepotrzeba. 69. Czemu ser twardy gdy zagrzeią bywa miękczeyszy? Tłustość ktorá w serze iest zágrzawszy się topnieie y ser nieiako namáczá, á namoczony miękczeyszy bywa. 70
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 232
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
których nie godzi się używać surowych. 67. Czemu blielszy chleb nie świeży niż świeży? W chlebie świeżem lubo nie woda ale para z wodą z którą uczyniony zostaje; i ta niejako czerni: w chlebie zaś nie świeżym niemasz nic takowego. 68. Czemu się niektóre potrawy przyjadają a drugie nie? Te się przyjadają prędzej które są wilgotne i klejowate bo do żołądka łacniej lgną i zepsowawszy się brzydkość czynią: czego posuchych się bać niepotrzeba. 69. Czemu ser twardy gdy zagrzeją bywa miękczejszy? Tłustość która w serze jest zagrzawszy się topnieje i ser niejako namacza, a namoczony miękczejszy bywa. 70. Czemu Kasztany pieką? Doskonale kasztanów
ktorych nie godźi się używać surowych. 67. Czemu blielszy chleb nie swieży niż świeży? W chlebie swieżem lubo nie wodá ale para z wodą z ktorą uczyniony zostaie; y ta nieiako czerni: w chlebie záś nie świeżym niemász nic takowego. 68. Czemu się niektore potrawy przyiadáią á drugie nie? Te się przyiádáią prędzey ktore są wilgotne y kliiowate bo do żołądka łácniey lgną y zepsowawszy sie brzydkość czynią: czego posuchych się bać niepotrzeba. 69. Czemu ser twardy gdy zagrzeią bywa miękczeyszy? Tłustość ktorá w serze iest zágrzawszy się topnieie y ser nieiako namáczá, á namoczony miękczeyszy bywa. 70. Czemu Kasztány pieką? Doskonale kasztánow
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 232
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692
się upiją niż drudzy? Dzieci się prędzej upić mogą niż starzy biąległowy niż mężczyżna, bo mózg mają wiglotniejszy a zatym miekczejszy w który łacniej wchodzą dymy znapoju, które pijaństwo czynią. 90. Czemu sól łacno się topi? Bo jest na kształt lodu z wody. 81. Czemu się chleb nie przyje? Nieprzyjadają się rzeczy twarde ale miekkie i klejowate, iż uście żołądkowe swoją klejowatością nacierają która gdy się zepsuje, brzydkość czyni: a gdy na taką potrawę pojrzem, imaginacyją wzbudza apetit a ten zaś ów humor wzrusza, i tak brzydkość powstaje. 82. Czemu napój czasem gasi pragnienie a czasem nie? Pragnienie które z suchości
się upiią niż drudzy? Dźieci się prędzey upić mogą niż starzy biąległowy niż męsczyżná, bo mozg maią wiglotnieyszy á zatym miekczeyszy w ktory łácniey wchodzą dymy znápoiu, ktore piiáństwo czynią. 90. Czemu sol łacno się topi? Bo iest ná ksztáłt lodu z wody. 81. Czemu się chleb nie przyie? Nieprzyiádaią się rzeczy twarde ale miekkie y kleiowate, iż vśćie żołądkowe swoią kleiowatośćią náćieraią ktora gdy się zepsuie, brzydkość czyni: á gdy ná taką potrawę poyrzem, imaginacyią wzbudzá áppetit á ten zás ow humor wzruszá, y tak brzydkość powstaie. 82. Czemu napoy czásem gaśi prágnienie á czasem nie? Prágnienie ktore z suchośći
Skrót tekstu: TylkRoz
Strona: 233
Tytuł:
Uczone rozmowy
Autor:
Wojciech Tylkowski
Miejsce wydania:
Warszawa
Region:
Mazowsze
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
encyklopedie, kompendia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1692
Data wydania (nie wcześniej niż):
1692
Data wydania (nie później niż):
1692