Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 10 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 utartego zadane w piwie, na raz ćwierć łota, przysłodziwszy [przysłodzić:pant:perf] , jest osobliwym sekretem, pod czas womit uczyni. CompMed 1719
1 utártego zádáne w piwie, raz ćwierć łotá, przysłodźiwszy [przysłodzić:pant:perf] , iest osobliwym sekretem, pod czás womit uczyni. CompMed 1719
2 Wina zaspuntowawszy, trzecia część wywre, przecedź, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] , dawaj choremu po kwaterce. Jeżeliby gorączka była CompMed 1719
2 Winá záspuntowawszy, áż trzećia część wywre, przecedź, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] , daway choremu po kwáterce. Ieżeliby gorączká byłá CompMed 1719
3 uczynić: Warzyć korzenie Dzięgielowe w winie/ a miodem przysłodzić [przysłodzić:inf:perf] odszymowanym/ i po kieliszku nie wielkim/ rano na SyrZiel 1613
3 vczynić: Wárzyć korzenie Dźięgielowe w winie/ á miodem przysłodźić [przysłodzić:inf:perf] odszymowánym/ y po kieliszku nie wielkim/ ráno SyrZiel 1613
4 swego częstuje Polubieńca, każdy kęs słowy przycukruje I różową przysłodzi [przysłodzić:fin:sg:ter:perf] wargą, którą klii Z jego wargami coraz rzepiąc się KorczWiz 1698
4 swego częstuje Polubieńca, kożdy kęs słowy przycukruje I rożową przysłodzi [przysłodzić:fin:sg:ter:perf] wargą, ktorą klii Z jego wargami coraz rzepiąc sie KorczWiz 1698
5 w wodzie Jabłka świeże lubo suche, odlej polewkę, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] sokiem wiśniowym, daj do picia dla ochłodzenia; albo PromMed 1716
5 w wodzie Iábłka świeże lubo suche, odley polewkę, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] sokiem wiśniowym, day do pićia dla ochłodzenia; álbo PromMed 1716
6 picia dla ochłodzenia; albo warz Cytryny w wodzie, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] tymże albo innym sokiem, dawaj do picia. PromMed 1716
6 pićia dla ochłodzenia; álbo warz Cytryny w wodźie, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] tymże álbo innym sokiem, daway do pićia. PromMed 1716
7 dwie szczypty, warz w kwaterce wody, przecedź, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] Cukrem wypij. Item weźmi Bylice, Maruny, Poleju PromMed 1716
7 dwie szczypty, warz w kwáterce wody, przecedź, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] Cukrem wypiy. Item weźmi Bylice, Máruny, Poleiu PromMed 1716
8 tego Wina Cynamonu, i Szafranu, po trosze, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] Cukrem, daj wypić. Item łajno Jastrzębie ususz, PromMed 1716
8 tego Winá Cynámonu, y Száfránu, po trosze, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] Cukrem, day wypić. Item łáyno Jastrzębie ususz, PromMed 1716
9 , wlej octu pół kwarty, warz, przecedź, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] miodem, daj do płokania. Item weźmi Gorczyce utartej PromMed 1716
9 , wley octu puł kwárty, wárz, przecedz, przysłodź [przysłodzić:impt:sg:sec:perf] miodem, day do płokánia. Item weźmi Gorczyce utártey PromMed 1716
10 , choć tylko Imbieru, Pieprzu, i Kminu, przysłodziwszy [przysłodzić:pant:perf] miodem. Sposoby robienia Masa sekretna na wszelkie gorączki. PromMed 1716
10 , choć tylko Imbieru, Pieprzu, y Kminu, przysłodźiwszy [przysłodzić:pant:perf] miodem. Sposoby robienia Mássa sekretná wszelkie gorączki. PromMed 1716