niemosz/ obwin w płótno/ a wstaw w kotle/ żasol dobrze/ a gdy odewre odbierz pięknie/ i włóż pietruszki/ a gdy uwre/ daj na Misę potrząsnąwszy rozmaitemi kwiatkami: możesz to i na zimno podać. Możesz też i Chrzan zrobić uwierciawszy z Migdałami/ albo gęstą śmietaną/ i octem winnym/ a przywarzywszy polij/ a daj na Stół. Tenże Cąber możesz już uwarzony przypiec w piecu upalonym potrżąsnąwszy chlebem białym tartem/ zmieszanym z Pieprzem i Gozdzikami. Rozdział Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem.
TAkowyż Cąber uciąwszy/ namocz w oćecie piwnym i soli/ przez godzin sześć/ a według zwyczaju/ uwarzywszy go w
niemosz/ obwin w płotno/ á wstaw w kotle/ żásol dobrze/ á gdy odewre odbierz pięknie/ y włoż pietruszki/ á gdy vwre/ day ná Misę potrząsnąwszy rozmáitemi kwiatkámi: mozesz to y ná zimno podać. Możesz też y Chrzan zrobić vwierćiawszy z Migdałami/ álbo gęstą śmietáną/ y octem winnym/ á przywárzywszy poliy/ á day ná Stoł. Tenże Cąber możesz iuż vwárzony przypiec w piecu vpalonym potrżąsnąwszy chlebem białym tartem/ zmieszánym z Pieprzem y Gozdźikami. Rozdźiał Pierwszy, II. Cąber z Miodownikiem.
TAkowyż Cąber vćiąwszy/ námocz w oćećie piwnym y soli/ przez godźin sześć/ á według zwyczáiu/ uwárzywszy go w
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 14
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Kapłona albo Cielęciny/ abo ptaki jakie masz/ ochędoż pięknie /rozbierz/ włóż w naczynie piękne gliniane albo srebrne/ wlej trochę wody/ pietruszki i cebule drobno/ soli/ masła dobrego niemało: a gdy zawre pod nakryciem dobrze/ wlej Wina/ Cukru/ Kwiatu/ Kasztany/ odwarzone wyłupione włóż/ całkiem/ a przywarzywszy daj na Stół gorąco. XIV: Potrawa z Grzybową Polewką.
WEźmij Kapłona/ ochędóz pięknie/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włóż w piękne naczynie gliniane/ albo jakie mieć będziesz/ wstaw w garncu Grzybów/ w wodzie przestrono/ i zasoł jako rosół/ warz/ godzinę abo dwie/ a potym odlej tę
Kápłona álbo Cielęćiny/ ábo ptaki iákie masz/ ochędoż pięknie /rozbierz/ włoż w naczynie piękne gliniáne álbo srebrne/ wley trochę wody/ pietruszki y cebule drobno/ soli/ masłá dobrego niemáło: á gdy zawre pod nákryćiem dobrze/ wley Winá/ Cukru/ Kwiátu/ Kásztány/ odwárzone wyłupione włoż/ całkiem/ á przywárzywszy day ná Stoł gorąco. XIV: Potráwá z Grzybową Polewką.
WEźmiy Kapłoná/ ochędoz pięknie/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włoż w piękne naczynie gliniáne/ álbo iákie mieć będźiesz/ wstáw w gárncu Grzybow/ w wodźie przestrono/ y zásoł iako rosoł/ warz/ godźinę ábo dwie/ á potym odley tę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 19
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włóż w piękne naczynie gliniane/ albo jakie mieć będziesz/ wstaw w garncu Grzybów/ w wodzie przestrono/ i zasoł jako rosół/ warz/ godzinę abo dwie/ a potym odlej tę polewkę wlej w tę materią mięśną/ włóż masła dobrego/ soli spotrzebę/ gałki/ a przywarzywszy to wszytko daj gorąco na Stół. XV, Potrawa Mięśna z Grzybami.
WEźmij Grzybów/ opłocz pięknie /wstaw w garncu/ warz zasoliwszy/ a jako uwreją grzyby usiekaj/ albo skraj w szatki. Weźmij Kapłona albo Gęś/ ochędożoną odpiecz/ rozbierz. włóż w naczynie jakie chcesz/ wkraj pietruszki/ cebule/ wlej
/ rozbierz w członki/ nie płocz/ włoż w piękne naczynie gliniáne/ álbo iákie mieć będźiesz/ wstáw w gárncu Grzybow/ w wodźie przestrono/ y zásoł iako rosoł/ warz/ godźinę ábo dwie/ á potym odley tę polewkę wley w tę máteryą mięśną/ włoż másłá dobrego/ soli zpotrzebę/ gałki/ á przywarzywszy to wszytko day gorąco ná Stoł. XV, Potráwá Mięśna z Grzybámi.
WEźmiy Grzybow/ opłocz pięknie /wstaw w garncu/ warz zásoliwszy/ á iako vwreią grzyby vśiekay/ álbo skray w szatki. Weźmiy Kápłoná albo Gęś/ ochędożoną odpiecz/ rozbierz. włoż w naczynie iakie chcesz/ wkray pietruszki/ cebule/ wley
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 19
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Słoniną,
WEźmij Kapłona/ albo ptaka inszego niepłocz/ ochędoż/ rozbierz w członki/ potłucz/ Słoniny nakraj drobno w kosteczkę/ i cebule z pietruszką drobno nakraj/ smaż toż społem/ potym przylej rosołu/ warz/ a gdy się podsadzi wyciśniej soku z Cytryny/ i kwiatu włóż/ albo Octu winnego/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, XVII. Sztufado, abo Duszona Potrawa.
WEźmij Kapłona/ albo Cieleciny rozbierz w drobne sztuczki/ nie płocz/ nakraj pietruszki i Cebule drobno/ włóż w naczynie gliniane/ masła włóż dobrego i trochę rosołu a nakrywszy warz/ a gdy zewre/ daj pieprzu i Kwiatu/ octu
Słoniną,
WEźmiy Kápłoná/ álbo ptaká inszego niepłocz/ ochędoż/ rozbierz w członki/ potłucz/ Słoniny nakray drobno w kosteczkę/ y cebule z pietruszką drobno nákray/ smaż toż społem/ potym przyley rosołu/ warz/ á gdy sie podsadźi wyćiśniey soku z Cytryny/ y kwiátu włoż/ albo Octu winnego/ a przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Rozdźiał Pierwszy, XVII. Sztuffádo, abo Duszoná Potráwá.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cieleciny rozbierz w drobne sztuczki/ nie płocz/ nakray pietruszki i Cebule drobno/ włoż w naczynie gliniáne/ masła włoż dobrego y trochę rosołu a nakrywszy warz/ á gdy zewre/ day pieprzu y Kwiatu/ octu
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 19
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Rozdział Pierwszy, XVII. Sztufado, abo Duszona Potrawa.
WEźmij Kapłona/ albo Cieleciny rozbierz w drobne sztuczki/ nie płocz/ nakraj pietruszki i Cebule drobno/ włóż w naczynie gliniane/ masła włóż dobrego i trochę rosołu a nakrywszy warz/ a gdy zewre/ daj pieprzu i Kwiatu/ octu winnego albo Cytryne/ przywarzywszy daj ciepło na Stół. XVII. Sztufada zabielana.
ZAbielana Sztufadę także robić będziesz/ a hna przywarzaniu weźmij Octu winnego/ Jajecznych żółtków kilka rozbij a wmieszaj w Sztufadę/ przywarz a daj gorąco na Stół. XIX. Frykasza zabielana.
WEźmij Kapłona albo kurczę/ albo co czcesz/ ochędoż pięknie/ rozbierz w członki/
. Rozdźiał Pierwszy, XVII. Sztuffádo, abo Duszoná Potráwá.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cieleciny rozbierz w drobne sztuczki/ nie płocz/ nakray pietruszki i Cebule drobno/ włoż w naczynie gliniáne/ masła włoż dobrego y trochę rosołu a nakrywszy warz/ á gdy zewre/ day pieprzu y Kwiatu/ octu winnego albo Cytryne/ przywarzywszy day ćiepło na Stoł. XVII. Sztuffádá zábielána.
ZAbielána Sztuffadę tákże robić będźiesz/ á hná przywárzániu weźmiy Octu winnego/ Iaiecznych zołtkow kilká rozbiy á wmieszay w Sztuffadę/ przywarz a day gorąco na Stoł. XIX. Frykászá zábielána.
WEźmiy Kápłona albo kurczę/ albo co czcesz/ ochędoż pieknie/ rozbierz w członki/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 20
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ włóż w tę potrawę/ przydaj Pieprzu i Kwiatu/ warz nakrywszy/ a gdy dowiera daj gorąco na Stół. Sta Potraw Mięśnych. XXII. Potrawa z Pinellami.
Z Pinellami tak też gotować będziesz/ jako z Pistaciami. A jeżeli odmienić będziesz chciał/ weźmij Rożenków drobnych/ Octu winnego/ i słodkości/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXIII. Potrawa z Brunellami.
WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny albo Gołembi/ ochędoż rozbierz w członki/ nakraj Cebule i Pietruszki drobno/ to wszytko włóż w rynkę/ i masła dobrego/ Soli/ warz; a gdy dowiera: włóż Brunelli i Cukru/ przywarz/ przydawszy Pieprzu/ i Gałki
/ włoż w tę potrawę/ przyday Pieprzu y Kwiátu/ warz nakrywszy/ á gdy dowiera dáy gorąco ná Stoł. Stá Potraw Mięśnych. XXII. Potráwá z Pinellámi.
Z Pinellámi tak też gotowáć będziesz/ iáko z Pistáćiámi. A iezeli odmienić będźiesz chćiał/ weźmiy Rożenkow drobnych/ Octu winnego/ y słodkośći/ á przywarzywszy day gorąco ná Stoł. XXIII. Potráwa z Brunellámi.
WEźmiy Kapłoná/ álbo Cielęćiny albo Gołęmbi/ ochędoż rozbierz w członki/ nakray Cebule y Pietruszki drobno/ to wszytko włoż w rynkę/ y masła dobrego/ Soli/ warz; á gdy dowierá: włoż Brunelli y Cukru/ przywarz/ przydawszy Pieprzu/ y Gałki
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 21
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ rozbierz lepiej surowo/ aniżeli ociągając/ włóż w rynkę/ a oraz drobno Cebule i Pietruszki wkraj/ zrób Figatelle drobne/ w jaką chcesz formą/ usiekaj bardzo drobno łoju kruchego/ a wsyp na spód/ i soli/ wlej trochę rosołu/ a warz nakrywszy/ a gdy dowiera daj Kwiatu i Pieprzu/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, XXIX. Inaczej.
MOżesz przydać Octu winnego/ Limonij w talerki/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXX. Inaczej.
MOżesz przydać Rożenków których chcesz/ albo jednych których chcesz/ Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Limonij/ przywarzywszy daj na Stół. XXI.
/ rozbierz lepiey surowo/ aniżeli oćiągaiąc/ włoż w rynkę/ a oraz drobno Cebule y Pietruszki wkray/ zrob Figátelle drobne/ w iáką chcesz formą/ uśiekay bardzo drobno łoiu kruchego/ á wsyp ná spod/ y soli/ wley trochę rosołu/ á warz nakrywszy/ a gdy dowiera day Kwiátu y Pieprzu/ á przywárzywszy day gorąco na Stoł. Rozdźiał Pierwszy, XXIX. Ináczey.
MOżesz przydáć Octu winnego/ Limoniy w talerki/ á przywarzywszy day gorąco ná Stoł. XXX. Ináczey.
MOżesz przydáć Rożenkow ktorych chcesz/ álbo iednych ktorych chcesz/ Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Limoniy/ przywárzywszy day ná Stoł. XXI.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 21
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ w jaką chcesz formą/ usiekaj bardzo drobno łoju kruchego/ a wsyp na spód/ i soli/ wlej trochę rosołu/ a warz nakrywszy/ a gdy dowiera daj Kwiatu i Pieprzu/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, XXIX. Inaczej.
MOżesz przydać Octu winnego/ Limonij w talerki/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXX. Inaczej.
MOżesz przydać Rożenków których chcesz/ albo jednych których chcesz/ Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Limonij/ przywarzywszy daj na Stół. XXI. Inaczej.
MOżesz te wszytkie Kondymenta przydać/ i zabielić tak jako Frykase albo Sztufade/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół.
/ w iáką chcesz formą/ uśiekay bardzo drobno łoiu kruchego/ á wsyp ná spod/ y soli/ wley trochę rosołu/ á warz nakrywszy/ a gdy dowiera day Kwiátu y Pieprzu/ á przywárzywszy day gorąco na Stoł. Rozdźiał Pierwszy, XXIX. Ináczey.
MOżesz przydáć Octu winnego/ Limoniy w talerki/ á przywarzywszy day gorąco ná Stoł. XXX. Ináczey.
MOżesz przydáć Rożenkow ktorych chcesz/ álbo iednych ktorych chcesz/ Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Limoniy/ przywárzywszy day ná Stoł. XXI. Ináczey.
MOżesz te wszytkie Kondymentá przydáć/ y zábielić ták iáko Frykasse álbo Sztuffáde/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
daj Kwiatu i Pieprzu/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Rozdział Pierwszy, XXIX. Inaczej.
MOżesz przydać Octu winnego/ Limonij w talerki/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXX. Inaczej.
MOżesz przydać Rożenków których chcesz/ albo jednych których chcesz/ Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Limonij/ przywarzywszy daj na Stół. XXI. Inaczej.
MOżesz te wszytkie Kondymenta przydać/ i zabielić tak jako Frykase albo Sztufade/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXII. Potrawa z Ślimakami.
WEźmij Kapłona albo Golembi/ albo Cielęciny/ rozbierz pięknie/ nie mocz Ślimaków/ odwarz/ ochędoż/ usiekaj drobno/ włóż to wszytko
day Kwiátu y Pieprzu/ á przywárzywszy day gorąco na Stoł. Rozdźiał Pierwszy, XXIX. Ináczey.
MOżesz przydáć Octu winnego/ Limoniy w talerki/ á przywarzywszy day gorąco ná Stoł. XXX. Ináczey.
MOżesz przydáć Rożenkow ktorych chcesz/ álbo iednych ktorych chcesz/ Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Limoniy/ przywárzywszy day ná Stoł. XXI. Ináczey.
MOżesz te wszytkie Kondymentá przydáć/ y zábielić ták iáko Frykasse álbo Sztuffáde/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. XXII. Potráwá z Slimákámi.
WEźmiy Kápłoná álbo Golęmbi/ albo Cielęćiny/ rozbierz pieknie/ nie mocz Slimakow/ odwarz/ ochędoż/ vśiekay drobno/ włoż to wszytko
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Limonij w talerki/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXX. Inaczej.
MOżesz przydać Rożenków których chcesz/ albo jednych których chcesz/ Octu/ słodkości/ Pieprzu/ Cynamonu/ Limonij/ przywarzywszy daj na Stół. XXI. Inaczej.
MOżesz te wszytkie Kondymenta przydać/ i zabielić tak jako Frykase albo Sztufade/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. XXII. Potrawa z Ślimakami.
WEźmij Kapłona albo Golembi/ albo Cielęciny/ rozbierz pięknie/ nie mocz Ślimaków/ odwarz/ ochędoż/ usiekaj drobno/ włóż to wszytko w naczynie gliniane/ Pietruszki i cebule drobno/ masła dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ a z osobna miej takie
Limoniy w talerki/ á przywarzywszy day gorąco ná Stoł. XXX. Ináczey.
MOżesz przydáć Rożenkow ktorych chcesz/ álbo iednych ktorych chcesz/ Octu/ słodkośći/ Pieprzu/ Cynámonu/ Limoniy/ przywárzywszy day ná Stoł. XXI. Ináczey.
MOżesz te wszytkie Kondymentá przydáć/ y zábielić ták iáko Frykasse álbo Sztuffáde/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. XXII. Potráwá z Slimákámi.
WEźmiy Kápłoná álbo Golęmbi/ albo Cielęćiny/ rozbierz pieknie/ nie mocz Slimakow/ odwarz/ ochędoż/ vśiekay drobno/ włoż to wszytko w naczynie gliniáne/ Pietruszki y cebule drobno/ másłá dobrego/ rosołu trochę/ warz wszytko społem/ á z osobná miey tákie
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682