Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 113 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ust naszych/ aby ten smak kąkolowy być a nie pszenny [pszenny:adj:sg:nom:m:pos] poczuwszy/ nauseam do niego nam uczynił/ i już SmotApol 1628
1 vst nászych/ aby ten smák kąkolowy bydź á nie pszenny [pszenny:adj:sg:nom:m:pos] poczuwszy/ nauseam do niego nam vczynił/ y iuż SmotApol 1628
2 się tak boją winnice Morsztyna Jak kwiatki mrozu, śnieci pszenne [pszenny:adj:sg:nom:n:pos] pole I czajek naszych w cesarskim Stambole. Siekł MorszAUtwKuk 1654
2 się tak boją winnice Morsztyna Jak kwiatki mrozu, śnieci pszenne [pszenny:adj:sg:nom:n:pos] pole I czajek naszych w cesarskim Stambole. Siekł MorszAUtwKuk 1654
3 , jako ma Tiguryna versio. Bo z garści mąki pszennej [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] / urobi chleb do poświęcania Naświętszego Sakramentu/ który będzie StarKaz 1649
3 , iako ma Tigurina versio. Bo z gárśći mąki pszenney [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] / vrobi chleb do poświącánia Naświętszego Sákrámentu/ ktory będźie StarKaz 1649
4 w których beczkach mąki po kłodzie żyta pytlowanej. Mąki pszennej [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] pytlowanej półmiarków cztery. Maku maca jedna. Beczka dębowa InwŻółkGęb 1671
4 w których beczkach mąki po kłodzie żyta pytlowanej. Mąki pszennej [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] pytlowanej półmiarków cztery. Maku maca jedna. Beczka dębowa InwŻółkGęb 1671
5 Wina czerwone, polewkę tłustą, podbitą mąką, przednią pszenną [pszenny:adj:sg:inst:f:pos] : Ova recentia. Vina rubentia, pingvia Iura, ChmielAteny_I 1755
5 Wina cżerwone, polewkę tłustą, podbitą mąką, przednią psżenną [pszenny:adj:sg:inst:f:pos] : Ova recentia. Vina rubentia, pingvia Iura, ChmielAteny_I 1755
6 środku, daj z siemienia kilkunastu ziarnkami, lub chlebem pszennym [pszenny:adj:sg:inst:m:pos] przynetę nad owym miejscem przeciętym, po która przybieży ChmielAteny_III 1754
6 środku, day z siemienia kilkunastu ziarnkami, lub chlebem pszennym [pszenny:adj:sg:inst:m:pos] przynetę nad owym mieyscem przeciętym, po ktora przybieży ChmielAteny_III 1754
7 pięknego nie z starego żyta jest zdrowy na pół z pszenną [pszenny:adj:sg:inst:f:pos] mąką rozczyniony, w bochnach nie wielkich pieczony, ani ChmielAteny_III 1754
7 pięknego nie z starego żyta iest zdrowy na puł z pszenną [pszenny:adj:sg:inst:f:pos] mąką rozczyniony, w bochnach nie wielkich pieczony, ani ChmielAteny_III 1754
8 swej pszenicy najlepszy, osobliwie z czoła samego, mąki pszennej [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] , królewskim chlebem zwany. Taki chleb bardziej niżli inne ChmielAteny_III 1754
8 swey pszenicy naylepszy, osobliwie z czoła samego, mąki pszenney [pszenny:adj:sg:gen:f:pos] , krolewskim chlebem zwany. Taki chleb bárdziey niżli inne ChmielAteny_III 1754
9 dobre piwo z słodu nie przerosłego, czystego, czyto pszennego [pszenny:adj:sg:gen:n:pos] , czy jęczmiennego, byle woda była taka, w ChmielAteny_III 1754
9 dobre piwo z słodu nie przerosłego, czystego, czyto pszennego [pszenny:adj:sg:gen:n:pos] , czy ięczmiennego, byle woda była taka, w ChmielAteny_III 1754
10 rybom dają lekarstwo, kanforę puszczając w wodę, chleb pszenny [pszenny:adj:sg:acc:mnanim:pos] wgorzałce maczany: inni puszczają na wodę grochowiny, ChmielAteny_III 1754
10 rybom daią lekarstwo, kanforę puszczaiąc w wodę, chleb pszenny [pszenny:adj:sg:acc:mnanim:pos] wgorzałce maczany: inni puszczaią na wodę grochowiny, ChmielAteny_III 1754