przesij/ zarób Jajcy także i Mlekiem/ żeby się za łyżką ciągnęło/ a wyrób dobrze/ wlej masła tretowanego w Patelle/ włóż to Ciasto/ a wsadz z Patellą do pieca/ a gdy upieczesz/ pokraj wzdłuż/ puszczaj na gorące masło/ a usmażywszy pocukruj/ a daj. XL. Sposób robienia Ciasta Puszkowego. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę na to zgotowaną/ a puszczaj na gorące masło. XLI. Sposób robienia Ciasta Bielskiego.
Na Ciasto Bielskie tak jako i na Puszkowe zarobisz/ które
prześiy/ zárob Iáycy tákże y Mlekiem/ żeby się zá łyżką ćiągnęło/ a wyrob dobrze/ wley masłá tretowánego w Pátelle/ włoż to Ciásto/ á wsadz z Pátellą do piecá/ á gdy vpieczesz/ pokray wzdłuż/ puszczay ná gorące másło/ á vsmażywszy pocukruy/ á day. XL. Sposob robienia Ciástá Puszkowego. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę ná to zgotowáną/ á puszczay ná gorące masło. XLI. Sposob robienia Ciástá Bielskiego.
Ná Ciásto Bielskie ták iáko y ná Puszkowe zárobisz/ ktore
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 79
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Sposób robienia Ciasta Puszkowego. Rozdział Trzeci.
Weźmij Mąki pięknej Pszennej przesianej/ zwarz mleko/ a zaparz mąkę/ a mocno ubij przydaj Jajec kilka/ a znowu ubij mocno/ nakładaj w puszkę na to zgotowaną/ a puszczaj na gorące masło. XLI. Sposób robienia Ciasta Bielskiego.
Na Ciasto Bielskie tak jako i na Puszkowe zarobisz/ które obłączkiem nie wielkim jako ucho u klucza/ na masło gorące puszczać będziesz/ żeby okrągłe jako jabłuszka było Ciasto. XLII. Sposób robienia Ciasta Formianego różnego.
Wezmij Mąki Pszennej pięknej/ rozrób Mlekiem a przydaj Jajec/ a tak ubij żeby namniejszej okruszyny mąki nie było/ tak rzadko jako na opłatki
Sposob robienia Ciástá Puszkowego. Rozdźiał Trzeći.
Weźmiy Mąki piękney Pszenney prześianey/ zwarz mleko/ á zaparz mąkę/ á mocno vbiy przyday Iáiec kilká/ á znowu vbiy mocno/ nákłáday w puszkę ná to zgotowáną/ á puszczay ná gorące masło. XLI. Sposob robienia Ciástá Bielskiego.
Ná Ciásto Bielskie ták iáko y ná Puszkowe zárobisz/ ktore obłączkiem nie wielkim iáko vcho v kluczá/ ná másło gorące puszczáć będźiesz/ żeby okrągłe iako iabłuszká było Ciásto. XLII. Sposob robienia Ciástá Formiánego rożnego.
Wezmiy Mąki Pszenney piękney/ rozrob Mlekiem á przyday Iáiec/ á tak vbiy żeby namnieyszey okruszyny mąki nie było/ ták rzádko iáko ná opłátki
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 80
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
63. Pstrągów rosołowych przechowanie 69. Mleczne Potrawy. Polewki różne 72. 73. 74. Pasztet Francuski gorący. 75. Pasztet Francuski na zimno: 76. Pasztet Niemiecki na zimno, tamże. Pasztet Allaputrydowy, tamże. Pasztetki drobne, 77. Pasztet Angielski, tamże. Pasztet Rybny na zimno, 78. Puszkowe Ciasto, 79. z Poziomkami Tort, 82. Porzeczkowy Tort, 83. ALFABETYCZNY.
Pigwowy Tort, z Pistaci Tort, tamże. Pieczona Kasza, 84. Pirozki smażone z Konfektem Rozanym, 86. Pirozki z konfektem Bzowym, 87. Paski z Ciasta na post. tamże. Piana. 90. R.
63. Pstrągow rosołowych przechowánie 69. Mleczne Potrawy. Polewki rożne 72. 73. 74. Pasztet Francuski gorący. 75. Pasztet Francuski na źimno: 76. Pasztet Niemiecki ná źimno, tamże. Pásztet Alláputrydowy, támże. Pásztetki drobne, 77. Pasztet Angielski, támże. Pasztet Rybny ná zimno, 78. Puszkowe Ciasto, 79. z Poziomkami Tort, 82. Porzeczkowy Tort, 83. ALFABETYCZNY.
Pigwowy Tort, z Pistáci Tort, támże. Pieczona Kasza, 84. Pirozki smáżone z Konfektem Rozánym, 86. Pirozki z konfektem Bzowym, 87. Paski z Ciástá ná post. támże. Piána. 90. R.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 102
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682