/ i Cukrem. LXXV. Mleko krajane.
Weźmij Mleka słodkiego/ żółtków Jajecznych dziesięć/ rozbij/ zmieszaj z mlekiem/ włóż na piękną patellę masła tretowanego/ wlej te materią/ wsadź do pieca/ a gdy upieczesz/ kraj wzdłuż nożem a kładź na pułmisek/ a potrząsnąwszy Cynamonem/ i pocukrowawszy daj. LXXVI. Rosiata.
Weźmij mleka słodkiego kwartę/ Jajec ośm/ rozbij/ a zmieszaj z mlekiem przydwszy Cukru/ Szafranu/ wstaw to w kocieł wody/ tak/ żeby garnuszek po kraje woda zalała/ nakryj a warz tak długo/ aż uwre/ wybieraj łyżką na talerze/ potrząśnij Cynamonem i Cykrem/ a daj na Stół. Rozdział
/ y Cukrem. LXXV. Mleko kráiáne.
Weźmiy Mleka słodkiego/ żołtkow Iáiecznych dźieśięć/ rozbiy/ zmieszay z mlekiem/ włoż ná piękną pátellę másłá tretowánego/ wley te máteryą/ wsadź do piecá/ á gdy vpieczesz/ kráy wzdłuż nożem á kładź ná pułmisek/ á potrząsnąwszy Cynámonem/ y pocukrowawszy day. LXXVI. Rośiátá.
Weźmiy mleká słodkiego kwartę/ Iáiec ośm/ rozbiy/ á zmieszay z mlekiem przydwszy Cukru/ Száfránu/ wstaw to w koćieł wody/ ták/ żeby garnuszek po kráie wodá zálała/ nákryi á warz ták długo/ áż uwre/ wybieray łyszką ná tálerze/ potrząśniy Cynámonem y Cykrem/ á day ná Stoł. Rozdźiał
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 85
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. 63. Ryby macerowane warzone. 64. Ryby smarzone z Serdellami, z Sałatą, 65. Ryby smarzone z Chrzanem, tamże. Ryby smazone z Cebulą, 66. Rybny Potaś. 54. Rybny Bigosek. 56. 65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet na zimno. 58. Rakuskie Ciasto, 79. Rosiata. 85. Rożenkowe Ciasto na post. 86. Z. Spizarnie Memoriał. 3. Mięśne Potrawy: Sardelle z Kapłonem. Sardele z ozorem, 18 Sztufado niezabielany, zabielany. 20. Ślimaki z Potrawą. 22. Suropiecki śpikowane z Potrawą, tamże. REGESTR ALFABETYCZNY.
Spik z Potrawą. 15. Szparagi z
. 63. Ryby mácerowáne wárzone. 64. Ryby smárzone z Serdellámi, z Sáłatą, 65. Ryby smárzone z Chrzanem, támże. Ryby smázone z Cebulą, 66. Rybny Potáś. 54. Rybny Bigosek. 56. 65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet ná źimno. 58. Rákuskie Ciasto, 79. Rosiáta. 85. Rożenkowe Ciásto ná post. 86. S. Spizárnie Memoryał. 3. Mięśne Potráwy: Sárdelle z Kápłonem. Sárdele z ozorem, 18 Sztufado niezabielány, zabielány. 20. Slimaki z Potráwą. 22. Suropiecki śpikowane z Potráwą, támże. REGESTR ALFABETYCZNY.
Spik z Potráwą. 15. Szpárági z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682