posielili/ jako jest pigwa/ abo jabłko pieczone z mastiksem/ cynamonem/ i koralami przyprawnymi posypawszy/ i trochą małmazji abo wina dobrego polawszy. Zraz też pieczeni przepiekłej z wyższemi prochami/ abo małmazją/ i z winem dobry: abo grząnkę chlebową winem polaną z prochem kwiatu muszkatowego/ cynamonem/ gozdzikami posypaną/ białejgłowy rumiano białej/ ręka namazana/ olejkiem niedoyźrzałej rożej i de styrace/ abo też worek pełen Angeliki/ gozdżyków/ mastiksu/ koralów/ kwiatu muszkatowego/ i tym podobne/ abo maść comitissae, abo z olejku mirthino: masticino: z prochem boli armeni, i koralów co na krzyż i pod pępek przyłożyć plastr z wyższych prochów
pośielili/ iáko iest pigwá/ ábo iábłko pieczone z mástixem/ cynámonem/ y korálámi przypráwnymi posypawszy/ y trochą máłmázyey ábo winá dobrego polawszy. Zraz też pieczeni przepiekłey z wyższemi prochámi/ ábo máłmázyą/ y z winem dobry: ábo grząnkę chlebową winem polaną z prochem kwiátu muszkátowego/ cynámonem/ gozdźikámi posypáną/ białeygłowy rumiáno białey/ ręká námázána/ oleykiem niedoyźrzáłey rożey y de styráce/ ábo też worek pełen Angeliki/ gozdżikow/ mastixu/ koralow/ kwiátu muszkátowego/ y tym podobne/ ábo máść comitissae, ábo z oleyku mirthino: masticino: z prochem boli armeni, y koralow co ná krzyż y pod pępek przyłożyć plastr z wyższych prochow
Skrót tekstu: CiachPrzyp
Strona: H2
Tytuł:
O przypadkach białychgłów brzemiennych
Autor:
Piotr Ciachowski
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki, traktaty
Tematyka:
medycyna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1624
Data wydania (nie wcześniej niż):
1624
Data wydania (nie później niż):
1624
Rosołem i Octem/ warz/ a gdy dowiera/ miej powidła przebite/ rozpuszczone Octem/ przydaj Soku wiśniowego/ słodkości/ Pieprzu/ Imbieru/ Goździków/ Cynamonu; przywarz/ a daj na Stół: a jeżeli chcesz potrząśnij Migdałami wzdłuż krajanemi/ w przód oparzonemi/ i białym Cukrem/ VIII. Zubrowy Cąber tak gotuj rumiano.
WEdług zwyczaju utniej Cąber Zubrowy/ namocz w occie i soli przez godzin dziesięć/ wstaw w inszym Occie/ i zasol dobrze/ warz/ a gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Occie w którymeś ociągał; Weźmij cebule niemało/ nakraj w Talerki/ i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nie mało
Rosołem y Octem/ warz/ á gdy dowiera/ miey powidłá przebite/ rospuszczone Octem/ przyday Soku wiśniowego/ słodkośći/ Pieprzu/ Imbieru/ Gozdźikow/ Cynámonu; przywarz/ á day ná Stoł: á ieżeli chcesz potrząśniy Migdałámi wzdłusz kráiánemi/ w przod opárzonemi/ y białym Cukrem/ VIII. Zubrowy Cąber ták gotuy rumiáno.
WEdług zwyczáiu vtniey Cąber Zubrowy/ námocz w oććie y soli przez godźin dźieśięć/ wstaw w inszym Oććie/ y zásol dobrze/ warz/ á gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Oććie w ktorymeś oćiągał; Weźmiy cebule niemáło/ nákráy w Tálerki/ y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nie máło
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ namocz w occie i soli przez godzin dziesięć/ wstaw w inszym Occie/ i zasol dobrze/ warz/ a gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Occie w którymeś ociągał; Weźmij cebule niemało/ nakraj w Talerki/ i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nie mało/ smaż w maśle aż będzie rumiano/ wyjmij tę sztukęw naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem
/ námocz w oććie y soli przez godźin dźieśięć/ wstaw w inszym Oććie/ y zásol dobrze/ warz/ á gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Oććie w ktorymeś oćiągał; Weźmiy cebule niemáło/ nákráy w Tálerki/ y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nie máło/ smaż w máśle áż będźie rumiáno/ wyimiy tę sztukęw naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem/ albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być różnego rodzaju/ Zwierzyn/ tak mają być gotowane/ także i Bawoły/ i Domowe rzeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęsi/ etc. IX. Potrawa tretowana. Rozdział Pierwszy,
WEźmij materii mieśniej jakiejkolwiek/ jeżeli ptaki/ odpiecz/ a jeżeli quadrupedum odwarz/ zrób
naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem/ álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być rożnego rodzáiu/ Zwierzyn/ ták máią bydź gotowane/ tákże y Báwoły/ y Domowe rżeczy/ Wieprze/ Skopy/ Gęśi/ etc. IX. Potráwá tretowána. Rozdźiał Pierwszy,
WEźmiy máteryey mieśniey iakieykolwiek/ ieżeli ptaki/ odpiecz/ á ieżeli quadrupedum odwarz/ zrob
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
ż, LXIX. Potrawa z Jabkami tretowanemi.
Weźmij Kapłona albo Cielęciny/ ociągnij/ rozbierz w członki zasoliwszy włóż w rynkę/ zalej rosołem/ masła płokanego/ warz/ nakrywszy/ Jabłek rubo w talarki nakraj/ zrób materią ż mleka/mąki/ jajec, maczaj w niej jabłka/ a puszczaj na gorące masło zsmaż rumiano/ włóż w te potrawę/ przylej trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ i daj gorąco na Stół. LXX. Potrawa z Gruszkami tretowanemi także. LXXI. Zwierzyny w Sztuflacie, albo duszone.
Najosobliwszy to jest sposób gotowania Zwierzyn różnych, około których polność zalecam wielką. Weźmij świeżego
ż, LXIX. Potráwá z Iabkámi tretowánemi.
Weźmiy Kápłoná albo Cielęćiny/ oćiągniy/ rozbierz w członki zásoliwszy włoż w rynkę/ zaley rosołem/ masła płokanego/ warz/ nákrywszy/ Iabłek rubo w talarki nakray/ zrob máteryą ż mleka/mąki/ iáiec, maczay w niey iabłka/ a puszczay ná gorące masło zsmaż rumiáno/ włoż w te potráwę/ przyley trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz/ y day gorąco ná Stoł. LXX. Potráwá z Gruszkámi tretowánemi tákże. LXXI. Zwierzyny w Sztuflácie, álbo duszone.
Nayosobliwszy to iest sposob gotowánia Zwierzyn roznych, około ktorych polność zálecam wielką. Weźmiy świeżego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ a uwarzywszy/ daj na stół. III. Kiszki Jelenie, albo Daniele.
Weźmij świeżego Jelenia/ albo Daniela kiszkę od Cąbru/ najgrubszą/ weźmij Ryżu plokanego/ Mleka/ Cukru/ Rożenków obojga/ a zmieszaj to społem gęsto/ soli przydawszy/ nałoż kiszki/ pozawięzuj/ odwarz; agdy dobrze uwarzysz/ przypiecz rumiano na Roście/ a daj na Stół. IV. Inaczej.
Mleka weźmij trochę Jajec więcej ubij z Mlekiem/ przydaj Cukru/ Cynamonu/ Pieprzu Rożenków drobnych/ zmieszaj to wszytko/ nalej tym kiszkę/ zawiąż/ odwarz dobrze/ a odwarzywszy przypiecz pięknie na roście. Addytament Trzeci. V. Kiełbasy Sarnie.
Weźmij Polędwicę
/ á vwárzywszy/ day ná stoł. III. Kiszki Ielenie, álbo Dániele.
Weźmiy świeżego Ieleniá/ álbo Dánielá kiszkę od Cąbru/ naygrubszą/ weźmiy Ryżu plokáneg^o^/ Mleká/ Cukru/ Rożenkow oboygá/ á zmieszay to społem gęsto/ soli przydawszy/ náłoż kiszki/ pozáwięzuy/ odwarz; ágdy dobrze vwárzysz/ przypiecz rumiáno ná Rośćie/ á day ná Stoł. IV. Ináczey.
Mleká weźmiy trochę Iáiec więcey vbiy z Mlekiem/ przyday Cukru/ Cynámonu/ Pieprzu Rożenkow drobnych/ zmieszay to wszytko/ náley tym kiszkę/ záwiąż/ odwarz dobrze/ á odwárzywszy przypiecz pięknie ná rośćie. Additáment Trzeći. V. Kiełbásy Sárnie.
Weźmiy Polędwicę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 93
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
, 82. Brzoskwiniowy Tort, tamże. Bianka na Post. 87. Bianka z Mlekiem, 88.
Blamas, tamże. Biszkot biały, 91. Biszkot żółty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wycięcie, tamże. Cąber z Miodownikiem, 14. Szaro gotowany. tamże. Zubrowy rumiano, 17. Jeleni, 41. Czarno potrawa z Juszycą, 16. Czarno potrawa z powiatami, 17. Kondymenta X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczuga żółto po Węgiersku, 61. Cynadry abo wnętrzności rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulana Polewka, 73. Ciast różnych Maślnych robienia sposób. 78.
, 82. Brzoskwiniowy Tort, támże. Biánká ná Post. 87. Biánká z Mlekiem, 88.
Blámas, támże. Biszkot biały, 91. Biszkot żołty, 92. C. Mięsne Potrawy. Cąber, 13. Cąbru wyćięćie, támże. Cąber z Miodownikiem, 14. Száro gotowány. támże. Zubrowy rumiano, 17. Ieleni, 41. Czarno potráwá z Iuszycą, 16. Czarno potráwa z powiátámi, 17. Condimentá X, do Pieczystego, 42. Rybne Potrawy Czeczugá zołto po Węgiersku, 61. Cynádry ábo wnętrznośći rybie, 66 Mleczne Potrawy. Cebulána Polewká, 73. Ciast roznych Máślnych robienia sposob. 78.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 98
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Mleczne Potrawy. Winna Polewka 72. Winna Polewka na post, tamże. Włoskiego Ciasta robienia sposób. 79. z Wiśniami Tort. 82. X. Ksienca nakładanie. 48. Ksience nakładane smażone. 61. Z. Mięsne Potrawy. Zwierzyny Memoriał. 1. Żółto Potrawa po Królewsku, 15. Zubrowy Cąber rumiano. 17. Zwierzyny w Sztufadzie, albo duszone. 30. Rybne Potrawy. Żółto po Węgiersku Potrawa. 46. Zawijanki po Francusku. 54. Żółwie jako gotować. 70.
KONIEC.
. Mleczne Potráwy. Winna Polewká 72. Winna Polewka ná post, támże. Włoskiego Ciasta robienia sposob. 79. z Wiśniámi Tort. 82. X. Xiencá nakłádánie. 48. Xience nákłádáne smażone. 61. Z. Mięsne Potráwy. Zwierzyny Memoryał. 1. Zołto Potráwá po Krolewsku, 15. Zubrowy Cąber rumiano. 17. Zwierzyny w Sztufadźie, álbo duszone. 30. Rybne Potrawy. Zołto po Węgiersku Potráwá. 46. Záwiianki po Fráncusku. 54. Zołwie iako gotowáć. 70.
KONIEC.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 104
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
strach taki, Jakiegom doznał. A ty, o wysokie Słońce, co świecisz i wody głębokie Swym torem mijasz, niech z tobą zapadnę Tego dnia i gdzie w ciemności upadnę, Którego bym miał mienić sławę moję I chciał na morzu rozpiąć żagle swoje! Wolę, że szpetnym trupem mię zastanie Śliczna jutrzenka, gdy rumiano wstanie, Niż li mię kiedy znowu, straszne wody, Tak macie trwożyć i lać me jagody!” Marynarz w ciemnej nocy prosto okręt przez kompas kieruje. Nazajutrz Roztok o południu obaczymy. Przeszłą trwogę sobie wspominamy. Roztok mijamy, zatym wiatr ustał, a zaś po południu srogie burze nastąpiły. Pioruny strzelały, z
strach taki, Jakiegom doznał. A ty, o wysokie Słońce, co świecisz i wody głębokie Swym torem mijasz, niech z tobą zapadnę Tego dnia i gdzie w ciemności upadnę, Którego bym miał mienić sławę moję I chciał na morzu rozpiąć żagle swoje! Wolę, że szpetnym trupem mię zastanie Śliczna jutrzenka, gdy rumiano wstanie, Niż li mię kiedy znowu, straszne wody, Tak macie trwożyć i lać me jagody!” Marynarz w ciemnej nocy prosto okręt przez kompas kieruje. Nazajutrz Roztok o południu obaczymy. Przeszłą trwogę sobie wspominamy. Roztok mijamy, zatym wiatr ustał, a zaś po południu srogie burze nastąpiły. Pioruny strzelały, z
Skrót tekstu: BorzNaw
Strona: 144
Tytuł:
Morska nawigacyja do Lubeka
Autor:
Marcin Borzymowski
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
wiersz
Rodzaj:
literatura faktograficzna
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1662
Data wydania (nie wcześniej niż):
1662
Data wydania (nie później niż):
1662
Tekst uwspółcześniony:
tak
Redaktor wersji uwspółcześnionej:
Roman Pollak
Miejsce wydania wersji uwspółcześnionej:
Gdańsk
Wydawca wersji uwspółcześnionej:
Wydawnictwo Morskie
Data wydania wersji uwspółcześnionej:
1971
i słońcem będzie na Piłatowej sali/ gdzie mu ten kolos wystawią/ i gdzie przez gęste rany na wszytek naród ludzki puści promienie krwawe/ skoro się obłok ciała popuka od srogich biczowania. Tam się przez rosę krwawą abo raczej przez deszcz krwi wielkij obfity promienie przebijając/ powloką farbą krwawą/ aby zachodząc potym do dusz ludzkich rumiano one oświecały/ i światłem je szarłatnym pokrywały/ aby tym prędzej uznawały cenę swoje/ im się te krwawe promienie bliżej przed rozum dusz stawiają/ mękę przy słupie/ i biczowanie obficie krwawe wyrażając. Co duszo rzeczesz Bogu twojemu? czym się wymówisz dobry twojemu? co ty odpowiedz Namilszemu JEZUSOWI, gdy cię zopyta/ dla
y słońcem będźie ná Piłatowey sali/ gdźie mu ten kolos wystáwią/ y gdźie przez gęste rány ná wszytek narod ludzki puśći promienie krwáwe/ skoro się obłok ćiáłá popuka od srogich biczowánia. Tám się przez rosę krwáwą abo ráczey przez deszcz krwi wielkiy obfity promienie przebiiáiąc/ powloką fárbą krwáwą/ áby záchodząc potym do dusz ludzkich rumiáno one oświecáły/ y świátłem je szárłatnym pokrywáły/ áby tym prędzey vznawáły cenę swoie/ im się te krwawe promienie bliżey przed rozum dusz stáwiaią/ mękę przy słupie/ y biczowánie obfićie krwáwe wyrażáiąc. Co duszo rzeczesz Bogu twoiemu? czym się wymowisz dobry twoiemu? co ty odpowiedz Namilszemu IEZUSOWI, gdy ćię zopyta/ dla
Skrót tekstu: HinPlęsy
Strona: 229
Tytuł:
Plęsy Jezusa z aniołami
Autor:
Marcin Hińcza
Drukarnia:
Franciszek Cezary
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty perswazyjne
Tematyka:
religia
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1636
Data wydania (nie wcześniej niż):
1636
Data wydania (nie później niż):
1636