wszytko społem/ a z osobna miej takież Ślimaki siekane/ i skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włóż te Ślimaki w rynkę/ wlej rosołu trochę/ gałki/ warz a mieszaj/ a przywarzywszy nalewaj te skorupki/ dawaj tę Potrawę wsypawszy Pieprzu i gałki/ a tymi nalewanemi Ślimakami okładaj. XXXIII. Potrawa z Suropieckami śpikowanemi.
WEźmij Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokraj na Suropiecki/ naśpikuj drobno/ Weźmij Kapłona/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierci/ naspikuj/ włóz to wszytko w rynkę wielką/ wlej Rosołu/ włóż suchego albo świeżego Rozmarynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarż a daj gorąco na Stół. Możesz tez
wszytko społem/ á z osobná miey tákiesz Slimaki śiekáne/ y skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włoż te Slimaki w rynkę/ wley rosołu trochę/ gałki/ warz á mieszay/ a przywarzywszy náleway te skorupki/ dawáy tę Potráwę wsypawszy Pieprzu y gałki/ á tymi nálewánemi Slimakámi okładay. XXXIII. Potrawá z Suropieckámi śpikowánemi.
WEźmiy Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokray ná Suropiecki/ naśpikuy drobno/ Weźmiy Kápłoná/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierći/ náspikuy/ włoz to wszytko w rynkę wielką/ wley Rosołu/ włoż suchego álbo świeżego Rozmárynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywárż a day gorąco ná Stoł. Możesz tez
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ i skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włóż te Ślimaki w rynkę/ wlej rosołu trochę/ gałki/ warz a mieszaj/ a przywarzywszy nalewaj te skorupki/ dawaj tę Potrawę wsypawszy Pieprzu i gałki/ a tymi nalewanemi Ślimakami okładaj. XXXIII. Potrawa z Suropieckami śpikowanemi.
WEźmij Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokraj na Suropiecki/ naśpikuj drobno/ Weźmij Kapłona/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierci/ naspikuj/ włóz to wszytko w rynkę wielką/ wlej Rosołu/ włóż suchego albo świeżego Rozmarynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarż a daj gorąco na Stół. Możesz tez na czas Cytrynę wycisnąć albo Octu winnego/ i kwiatu przywarz
/ y skorupki chędożone/ a gdy dowiera/ włoż te Slimaki w rynkę/ wley rosołu trochę/ gałki/ warz á mieszay/ a przywarzywszy náleway te skorupki/ dawáy tę Potráwę wsypawszy Pieprzu y gałki/ á tymi nálewánemi Slimakámi okładay. XXXIII. Potrawá z Suropieckámi śpikowánemi.
WEźmiy Pieczenią Wołową lubo Cielecą/ pokray ná Suropiecki/ naśpikuy drobno/ Weźmiy Kápłoná/ ochędoż/ rozbierz/ w ćwierći/ náspikuy/ włoz to wszytko w rynkę wielką/ wley Rosołu/ włoż suchego álbo świeżego Rozmárynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywárż a day gorąco ná Stoł. Możesz tez ná czas Cytrynę wyćisnąć albo Octu winnego/ y kwiátu przywarz
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
ochędoż/ rozbierz/ w ćwierci/ naspikuj/ włóz to wszytko w rynkę wielką/ wlej Rosołu/ włóż suchego albo świeżego Rozmarynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarż a daj gorąco na Stół. Możesz tez na czas Cytrynę wycisnąć albo Octu winnego/ i kwiatu przywarz a daj na Stół. XXXIV. Suropiecki śpikowane, i nie śpikowane. tymże sposobem gotuj. Sta Potraw Mięśnych. XXXV. Potrawa z Pirożkami.
WEźmij Kapłona/ albo cieleciny/ albo co chcesz/ lubo całkiem/ lubo w stuczki rozbierz lubo też w ćwierci, wymocz/ ociągnij/ ułóż w garnću/ nacedz rosołem/ włóż pietruszki/ siekanego Szczawiu albo
ochędoż/ rozbierz/ w ćwierći/ náspikuy/ włoz to wszytko w rynkę wielką/ wley Rosołu/ włoż suchego álbo świeżego Rozmárynu/ soli/ Pieprzu/ Imbieru/ przywárż a day gorąco ná Stoł. Możesz tez ná czas Cytrynę wyćisnąć albo Octu winnego/ y kwiátu przywarz á day ná Stoł. XXXIV. Suropiecki śpikowáne, y nie śpikowáne. tymże sposobem gotuy. Stá Potraw Mięśnych. XXXV. Potráwá z Pirożkámi.
WEźmiy Kapłoná/ albo cielećiny/ álbo co chcesz/ lubo całkiem/ lubo w stuczki rozbierz lubo też w ćwierći, wymocz/ oćiągniy/ vłoż w garnću/ nácedz rosołem/ włoż pietruszki/ śiekánego Szczáwiu álbo
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 22
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Rakowym. XL. Raki z Botwiną.
WEźmij Raki/ wstaw w piwie/ przewarz/ usiekanej Botwiny/ wloż Śmietanej gęstej/ Masła płokanego/ Pieprzu/ Kwiatu/ przywarz/ a wysadz dobrze/ a daz na Stół. Raki także mogą być same z śmietaną bez Botwiny. XLI. Potrawa z Rakami tretowanemi z Suropieckami szpikowanemi.
WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Golembi/ ociągnij/ rozbierz w ćwierci/ naszpikuj drobno/ Weźmij pieczenią cielęcą albo wołową/ pokraj Suropiecki/ naszpikuj drobno/ ociągnij Raków/ odbierz skórkę z szyjek i nóżek/ zrób materią z Jajec i mąki/ ubij/ maczaj Raki w tej materii/ puszczaj na gorące
Rákowym. XL. Ráki z Botwiną.
WEźmiy Ráki/ wstaw w piwie/ przewarz/ vśiekáney Botwiny/ wloż Smietáney gęstey/ Másłá płokánego/ Pieprzu/ Kwiátu/ przywarz/ á wysadz dobrze/ á daz ná Stoł. Ráki tákże mogą bydź sáme z śmietáną bez Botwiny. XLI. Potráwá z Rákámi tretowánemi z Suropieckámi szpikowánemi.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cielęciny/ álbo Golęmbi/ oćiągniy/ rozbierz w ćwierći/ nászpikuy drobno/ Weźmiy pieczenią ćielęcą álbo wołową/ pokráy Suropiecki/ nászpikuy drobno/ oćiągniy Rakow/ odbierz skorkę z szyiek y nożek/ zrob máteryą z Iáiec y mąki/ ubiy/ maczay Ráki w tey máteryey/ puszczay ná gorące
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 24
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ Kwiatu/ przywarz/ a wysadz dobrze/ a daz na Stół. Raki także mogą być same z śmietaną bez Botwiny. XLI. Potrawa z Rakami tretowanemi z Suropieckami szpikowanemi.
WEźmij Kapłona/ albo Cielęciny/ albo Golembi/ ociągnij/ rozbierz w ćwierci/ naszpikuj drobno/ Weźmij pieczenią cielęcą albo wołową/ pokraj Suropiecki/ naszpikuj drobno/ ociągnij Raków/ odbierz skórkę z szyjek i nóżek/ zrób materią z Jajec i mąki/ ubij/ maczaj Raki w tej materii/ puszczaj na gorące masło/ i smasz/ a gdy to wszytko zgotujesz/ włóż w naczynie piekne/ te trzy rzeczy/ włóż na spód Sadła świeżego/ albo masła
/ Kwiátu/ przywarz/ á wysadz dobrze/ á daz ná Stoł. Ráki tákże mogą bydź sáme z śmietáną bez Botwiny. XLI. Potráwá z Rákámi tretowánemi z Suropieckámi szpikowánemi.
WEźmiy Kápłoná/ álbo Cielęciny/ álbo Golęmbi/ oćiągniy/ rozbierz w ćwierći/ nászpikuy drobno/ Weźmiy pieczenią ćielęcą álbo wołową/ pokráy Suropiecki/ nászpikuy drobno/ oćiągniy Rakow/ odbierz skorkę z szyiek y nożek/ zrob máteryą z Iáiec y mąki/ ubiy/ maczay Ráki w tey máteryey/ puszczay ná gorące masło/ y smasz/ a gdy to wszytko zgotuiesz/ włoż w naczynie piekne/ te trzy rzeczy/ włoż ná spod Sádłá świeżego/ albo masłá
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 24
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
trzy rzeczy/ włóż na spód Sadła świeżego/ albo masła/ albo kruchego siekanego łoju drobno/ wlej rosołu/ warz nakrajawszy drobno Cebule i Pietruszki/ daj Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ możesz i Cytrynę wycisnąć jeżeli chcesz/ albo Octu winnego przydaj/ a przywarzywszy daj gorąco na Stół. Możesz też Kapłona z Rakami bez Suropiecków tak gotować. Sta Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek z Spikiem.
Odwarz i odbierz Raki/ na bigosek/ włóż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włóż pospołu/ wlej rosołu/ daj pieprzu/ kwiatu/ masła płokanego; przywarz a daj na stół: Możesz i Cytrynę wycisnąć/ albo Octu winnego dobrego wlać
trzy rzeczy/ włoż ná spod Sádłá świeżego/ albo masłá/ álbo kruchego śiekánego łoiu drobno/ wley rosołu/ warz nákráiáwszy drobno Cebule y Pietruszki/ day Pieprzu/ Imbieru/ Kwiátu/ możesz y Cytrynę wyćisnąć ieżeli chcesz/ álbo Octu winnego przyday/ á przywárzywszy day gorąco ná Stoł. Możesz też Kápłoná z Rákámi bez Suropieckow ták gotowáć. Stá Potraw Mięśnych. XLII. Bigosek z Spikiem.
Odwarz y odbierz Ráki/ ná bigosek/ włoż w rynkę/ wybierz śpik wołowy/ włoż pospołu/ wley rosołu/ day pieprzu/ kwiátu/ másłá płokánego; przywarz á dáy ná stoł: Możesz y Cytrynę wyćisnąć/ álbo Octu winnego dobrego wlać
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 25
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet na zimno. 58. Rakuskie Ciasto, 79. Rosiata. 85. Rożenkowe Ciasto na post. 86. Z. Spizarnie Memoriał. 3. Mięśne Potrawy: Sardelle z Kapłonem. Sardele z ozorem, 18 Sztufado niezabielany, zabielany. 20. Ślimaki z Potrawą. 22. Suropiecki śpikowane z Potrawą, tamże. REGESTR ALFABETYCZNY.
Spik z Potrawą. 15. Szparagi z Potrawą Szczaw z Potr: 26. Sałata krajana z Potrawą, tamże. Smarze świeze z Potrawą, 30. Sekret, Kapłon w Flasie. 40 Salsessonów robienia sposób. 94. Rybne Potrawy. Szczuka żółto po Królewsku. 46
65. Mleczne Potrawy. Rybny Pasztet ná źimno. 58. Rákuskie Ciasto, 79. Rosiáta. 85. Rożenkowe Ciásto ná post. 86. S. Spizárnie Memoryał. 3. Mięśne Potráwy: Sárdelle z Kápłonem. Sárdele z ozorem, 18 Sztufado niezabielány, zabielány. 20. Slimaki z Potráwą. 22. Suropiecki śpikowane z Potráwą, támże. REGESTR ALFABETYCZNY.
Spik z Potráwą. 15. Szpárági z Potráwą Szczaw z Potr: 26. Sáłatá kraiána z Potráwą, tamże. Smarze świeze z Potrawą, 30. Sekret, Kapłon w Flaśie. 40 Sálsessonow robienia sposob. 94. Rybne Potráwy. Szczuká zołto po Krolewsku. 46
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 103
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682