Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 15 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ocet dobry. Długo zaś go przy ogniu smażąc i szumując [szumować:pcon:imperf] w miód przechodzi, a wpuł wysmażywszy; nabiera consistentiam ChmielAteny_IV 1756
1 ocet dobry. Długo zaś go przy ogniu smażąc y szumuiąc [szumować:pcon:imperf] w miod przechodzi, a wpuł wysmażywszy; nabiera consistentiam ChmielAteny_IV 1756
2 ile potrzeba/ i tak długo znowu warzą/ miód szymując [szymować:pcon:imperf] / wszytek ocet wywre: którego miody przeciwko pomienionym SyrZiel 1613
2 ile potrzebá/ y ták długo znowu wárzą/ miod szymuiąc [szymować:pcon:imperf] / áż wszytek ocet wywre: ktore^o^ miody przećiwko pomienionym SyrZiel 1613
3 przecedzić. Cukru spotrzeb według upodobania przydać/ znowu warzyć szymując [szymować:pcon:imperf] / do zgęszczenia syropu. Cynamonu także według upodobania SyrZiel 1613
3 przecedźić. Cukru spotrzeb według vpodobánia przydáć/ znowu wárzyć szymuiąc [szymować:pcon:imperf] / áż do zgęszczenia syropu. Cynámonu tákże według vpodobánia SyrZiel 1613
4 połtory kwarty miodu chędogiego/ i znowu warz co napilniej szymując [szymować:pcon:imperf] / a temu co Kancer/ albo Fistułę ma/ SyrZiel 1613
4 połtory kwarty miodu chędogiego/ y znowu warz co napilniey szymuiąc [szymować:pcon:imperf] / á temu co Káncer/ álbo Fistułę ma/ SyrZiel 1613
5 / zwarzyć to wespół/ do zgęszczenia/ chędogo szymując [szymować:pcon:imperf] / i klaryfikując go białkiem od jaja. Tego Syropu SyrZiel 1613
5 / zwárzyć to wespoł/ áż do zgęsczenia/ chędogo szymuiąc [szymować:pcon:imperf] / y kláryfikuiąc go białkiem od iáiá. Tego Syropu SyrZiel 1613
6 warząc go w Moszcie do wywrzenia trzeciej części/ ustawnie szymują [szymować:fin:pl:ter:imperf] : a gdy samo przez się przestygnie/ nazajutrz przez SyrZiel 1613
6 warząc go w Moszćie do wywrzenia trzećiey częśći/ vstáwnie szymuią [szymować:fin:pl:ter:imperf] : á gdy sámo przez śię przestygnie/ názáiutrz przez SyrZiel 1613
7 / (bo miód gwałtownego ognia nie lubi) ustawnie szymując [szymować:pcon:imperf] : A gdy już mało nie do połowice wywre/ SyrZiel 1613
7 / (bo miod gwałtownego ogniá nie lubi) vstáwnie szymuiąc [szymować:pcon:imperf] : A gdy iuż máło nie do połowice wywre/ SyrZiel 1613
8 dwa funty/ i warzyć na wolnym węglistym ogniu/ szymując [szymować:pcon:imperf] / a potym białkiem jaja świeżego rozbitym klaryfikując/ SyrZiel 1613
8 dwá funty/ y wárzyć wolnym węglistym ogniu/ szymuiąc [szymować:pcon:imperf] / á potym białkiem iáiá świeżego rozbitym klárifikuiąc/ áż SyrZiel 1613
9 do warzenia, co w nim 12 kucharzów w czołnach szymując [szymować:pcon:imperf] pływało, a zawarzało się 4009 baranów całkiem, wołów SzemTorBad 1645
9 do warzenia, co w nim 12 kucharzów w czołnach szymując [szymować:pcon:imperf] pływało, a zawarzało sie 4009 baranów całkiem, wołów SzemTorBad 1645
10 , a kiedy wody ubędzie, nalej więcej, a szymuj [szymować:impt:sg:sec:imperf] póty, się ukażą szymowiny szare, gęste i AquaPrax między 1624 a 1639
10 , a kiedy wody ubędzie, nalej więcy, a szymuj [szymować:impt:sg:sec:imperf] póty, się ukażą szymowiny szare, gęste i AquaPrax między 1624 a 1639