Niemieckich pięć, i dwa krajcary.
Gulden, jedno co Ryński, to jest złoty Niemiecki. Zawiera w sobie Czeskich 20. To jest naszych Szóstaków bitych 10. Waży dwa złote Pruskie.
Talar bity Niemiecki i Francuski mają w sobie Czeskich 40. to jest bitych Szóstaków 20. Albo dwa złote Ryńskie. Zaczym Pół Talarek Niemiecki albo Francuski jest jeden Ryński, to jest naszych Szóstaków 10. Ćwierć Talara jest pół złotego Ryńskiego.
Talar bity Holenderski i inne w Niemczech niepopłacają. Mają w sobie czeskich 32. lub 33. to jest circiter szóstaków bitych 16.
Czerwony złoty dobry i ważny czyni trzy złote Niemieckie i groszy 10. To
Niemieckich pięć, y dwa kraycary.
Gulden, iedno co Ryński, to iest złoty Niemiecki. Zawiera w sobie Czeskich 20. To iest nászych Szostakow bitych 10. Waży dwa złote Pruskie.
Talar bity Niemiecki y Francuski maią w sobie Czeskich 40. to iest bitych Szostakow 20. Albo dwa złote Ryńskie. Záczym Poł Talarek Niemiecki álbo Francuski iest ieden Ryński, to iest nászych Szostakow 10. Cwierc Talara iest poł złotego Ryńskiego.
Talar bity Hollenderski y inne w Niemczech niepopłacaią. Maią w sobie czeskich 32. lub 33. to iest circiter szostakow bitych 16.
Czerwony złoty dobry y ważny czyni trzy złote Niemieckie y groszy 10. To
Skrót tekstu: BystrzInfRóżn
Strona: Aa2
Tytuł:
Informacja różnych ciekawych kwestii
Autor:
Wojciech Bystrzonowski
Drukarnia:
Drukarnia lubelska Societatis Jesu
Miejsce wydania:
Lublin
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
podręczniki
Tematyka:
ekonomia, fizyka, matematyka
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1743
Data wydania (nie wcześniej niż):
1743
Data wydania (nie później niż):
1743
i zasol dobrze/ warz/ a gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Occie w którymeś ociągał; Weźmij cebule niemało/ nakraj w Talerki/ i Pietruszki w kostkę i wzdłuż nie mało/ smaż w maśle aż będzie rumiano/ wyjmij tę sztukęw naczynie insze piękne/ wlij tę Cebule/ Limonij w talarki/ Oliwek nawyłupuj/ Octu/ Wina/ słodkości/ Pieprzu/ Rożenków obojga/ przywarz/ a daj na misę z obsaczką jaką chcesz. Losi Cąber/ albo w sztuki rabany ma być tak gotowany jako Jeleni żółto albo szaro/ z Miodownikiem/ albo czarno albo rumiano/ i wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być różnego
y zásol dobrze/ warz/ á gdy dowre/ odbierz/ wstaw znowu w tym Oććie w ktorymeś oćiągał; Weźmiy cebule niemáło/ nákráy w Tálerki/ y Pietruszki w kostkę y wzdłuż nie máło/ smaż w máśle áż będźie rumiáno/ wyimiy tę sztukęw naczynie insze piękne/ wliy tę Cebule/ Limoniy w talarki/ Oliwek náwyłupuy/ Octu/ Winá/ słodkośći/ Pieprzu/ Rożenkow oboygá/ przywarz/ á day ná misę z obsáczką iáką chcesz. Lośi Cąber/ álbo w sztuki rabány ma bydź ták gotowány iáko Ieleni żołto álbo száro/ z Miodownikiem/ álbo czarno álbo rumiano/ y wszytkie insze zwierzyny/ cokolwiek może być rożnego
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 17
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ daj gorąco na stół. LXVII. Potrawa z młodymi grzybami świeżemi takaż, LXVIII. Potrawa z Smarżami świeżemi takaż, LXIX. Potrawa z Jabkami tretowanemi.
Weźmij Kapłona albo Cielęciny/ ociągnij/ rozbierz w członki zasoliwszy włóż w rynkę/ zalej rosołem/ masła płokanego/ warz/ nakrywszy/ Jabłek rubo w talarki nakraj/ zrób materią ż mleka/mąki/ jajec, maczaj w niej jabłka/ a puszczaj na gorące masło zsmaż rumiano/ włóż w te potrawę/ przylej trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz/ i daj gorąco na Stół. LXX. Potrawa z Gruszkami tretowanemi także. LXXI.
/ dáy gorąco ná stoł. LXVII. Potráwá z młodymi grzybámi świeżęmi tákaż, LXVIII. Potráwá z Smarżámi świeżemi tákaż, LXIX. Potráwá z Iabkámi tretowánemi.
Weźmiy Kápłoná albo Cielęćiny/ oćiągniy/ rozbierz w członki zásoliwszy włoż w rynkę/ zaley rosołem/ masła płokanego/ warz/ nákrywszy/ Iabłek rubo w talarki nakray/ zrob máteryą ż mleka/mąki/ iáiec, maczay w niey iabłka/ a puszczay ná gorące masło zsmaż rumiáno/ włoż w te potráwę/ przyley trochę octu winnego/ Cukru/ Pieprzu/ Cynámonu/ Szafranu/ przywarz/ y day gorąco ná Stoł. LXX. Potráwá z Gruszkámi tretowánemi tákże. LXXI.
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 30
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
wstaw w kotle zasoliwszy dobrze. a gdy dowiera zdejmij ż ognia/ tę polewkę odlej osobno co łosoś wrzał/ przelej wodą/ żebyś sól spłokał/ a gdy masz dawać/ wlej gąszcz jaki masz/ wlej Wina/ octu winnego trochę/ Cukru według smaku/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ Rożenków wielkich Limonij w talarki/ przywarzaj a kosztuj/ a jeżeli trzeba przydać soli/ tedy onej polewki w której wrzał Losoś: przylewaj według smaku. Tak gotuj Szczukę główną/ Czeczugę/ Jesiotra/ Wyża świeżego/ i co chcesz. O prażeniu Ryb głównych osobliwie Szczuk.
Gdy masz Szczukę jaką Główną/ albo Podgłowną o czeszawszy onę zrysuj/ włóż
wstaw w kotle zasoliwszy dobrze. á gdy dowiera zdeymiy ż ogniá/ tę polewkę odley osobno co łosoś wrzał/ przeley wodą/ żebyś sol spłokał/ á gdy masz dawáć/ wley gąszcz iaki masz/ wley Winá/ octu winnego trochę/ Cukru według smaku/ Pieprzu/ Szafranu/ Cynamonu/ Rożenkow wielkich Limoniy w talarki/ przywarzay á kosztuy/ á ieżeli trzeba przydać soli/ tedy oney polewki w ktorey wrzał Losoś: przyleway według smáku. Ták gotuy Szczukę głowną/ Czeczugę/ Ieśiotrá/ Wyżá świeżego/ y co chcesz. O práżeniu Ryb głownych osobliwie Szczuk.
Gdy masz Szczukę iaką Głowną/ álbo Podgłowną o czeszawszy onę zrysuy/ włoż
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 46
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
krajaną w kostkę i w zdłuż/ a do których Ryb potrzeba/ po odwarzeniu przykładać. Tak Okonie/ Karasie/ Czeczugi/ i co chesz gotuj. Rozdział Drugi VI. Szaro w swej Jusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowawszy odwarż daj gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią usiekaj drobno/ i wkraj w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj/ a jeżeli chcesz/ żeby była Ryba smaku wdzięcznego/ włóż Cukru kawałek. VII. Ryba szaro w Mackowej Jusze.
Zrysuj oczesanego Szczupaka/ albo co chcesz/ nakraj Cebule drobno w kostkę/ i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ zasol według smaku/
kráiáną w kostkę y w zdłuż/ á do ktorych Ryb potrzeba/ po odwárzeniu przykłádać. Ták Okonie/ Káráśie/ Czeczugi/ y co chesz gotuy. Rozdźiał Drugi VI. Száro w swey Iusze.
Podobnym sposobem Rybę zrysowáwszy odwarż day gąszczu/ octu dobrego/ Oliwy trochę/ Limonią vśiekay drobno/ y wkray w talarki/ Oliwek/ Pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day/ á ieżeli chcesz/ żeby byłá Rybá smáku wdźięcznego/ włoż Cukru káwáłek. VII. Rybá szaro w Máckowey Iusze.
Zrysuy oczesánego Szcżupaká/ álbo co chcesz/ nákray Cebule drobno w kostkę/ y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ zásol według smáku/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ tak zapraw; wlej Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenków drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynamonu/ Szafranu/ przywarz a daj na Stół. X. Ryby sadzone, albo po Czesku.
Zrysuj Rybę/ jaką masz/ albo chcesz/ z łuszczką/ włóz w kocieł/ Cebule niemało wtalarki nakraj. i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ wlej piwa/ zasol/ a warz/ a gdy się Ryba wysadzać będzie/ wlej Octu dobrego/ Oliwy/ albo masła/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ jeżeli chcesz i kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz a daj na Stół. XI. Ryba czarno.
Weźmij
/ ták zápráw; wley Gąszczu niewiele/ Octu/ Limonią/ Rożenkow drobnych/ Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Cynámonu/ Száfránu/ przywarz á day ná Stoł. X. Ryby sádzone, álbo po Czesku.
Zrysuy Rybę/ iáką mász/ álbo chcesz/ z łuszczką/ włoz w koćieł/ Cebule niemało wtálárki nakray. y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ wley piwa/ zasol/ a warz/ á gdy się Rybá wysadzać będźie/ wley Octu dobrego/ Oliwy/ albo masłá/ Pieprzu/ Imbieru/ Kminu/ ieżeli chcesz y kwiatu/ prżywarz dobrze/ wysadz á day ná Stoł. XI. Rybá czarno.
Weźmiy
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 49
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
Śledzia surowego/ Cebule i Pietruszki drobno/ włóż to wszytko w rynkę/ wlej wina/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ daj na stół. XXXVII. Z Tertusolami Ryby.
Tertusole jeżeli chcesz. możesz w przód uwarzyć/ albo upiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokraj/ w talarki/ Szczupaka oczesanego zrysuj/ a we dzwona skraj/ włóż w rynkę i Tertusole włóż/ wlej wina/ Oliwy/ albo masła/ PIeprżu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkami Ryby,
Pieczarki trochę odwarz/ osusz/ włóż na szpilki posol/ potrząśnij mąką
Sledźia surowego/ Cebule y Pietruszki drobno/ włoż to wszytko w rynkę/ wley winá/ masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Imbieru/ Kwiatu/ przywarz/ day ná stoł. XXXVII. Z Tertusolámi Ryby.
Tertusole iezeli chcesz. możesz w przod vwárzyć/ álbo vpiec całkiem/ albo też surowo/ ochędożywszy pokray/ w tálarki/ Szczupaká oczesánego zrysuy/ á we dzwoná zkray/ włoż w rynkę y Tertusole włoż/ wley winá/ Oliwy/ albo másła/ PIeprżu/ kwiátu/ przywarz/ á dáy ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXXVIII. Z Pieczarkámi Ryby,
Pieczárki trochę odwarz/ osusz/ włoż ná szpilki posol/ potrząśniy mąką
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 53
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
; także go ociągniesz w maśle; włóż to w rynkę/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; a daj na Stół. XXXIX. Z Grzybami świeżemi młodemi także uczynisz. XL. Zawijanki po Francusku.
Weźmij Ższupaków małych nieczesz/ zrób obłączki/ Cebule w talarki niemało/ i pietruszki wzdłuż nakraj/ włóż w kocieł wlej wody i soli/ odwarz/ daj wina/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynamonv. Rozenków obojga/ słodkości. Limoniej Oliwek/ przywarz/ a daj na Stół XLI. Karpie. albo Liny albo insze Ryby także gotuj jednak na dźwona porąb, a nie
; tákże go oćiągniesz w máśle; włoż to w rynkę/ Cebule drobno wkray/ wley wody/ soli/ masła dobrego/ Pieprzu/ gałki przywarz; á day ná Stoł. XXXIX. Z Grzybámi świeżemi młodemi tákże vczynisz. XL. Záwiiánki po Fráncusku.
Weźmiy Szszupakow máłych nieczesz/ zrob obłączki/ Cebule w talarki niemało/ y pietruszki wzdłuż nákray/ włoż w koćieł wley wody y soli/ odwarz/ day winá/ Octu dobrego/ pieprzu/ Imbieru Cynámonv. Rozenkow oboygá/ słodkośći. Limoniey Oliwek/ przywarz/ á day ná Stoł XLI. Kárpie. álbo Liny álbo insze Ryby tákże gotuy iednák ná dźwoná porąb, á nie
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 54
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
dzwona/ włóż w kociełek albo rynkę/ Cebule i Pietruszki drobno wkraj/ zasoliwszy odwarz/ włóż Karczochy Masła albo Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz a daj na Stół. LXII. Z Bulwami Ryby także zrobisz. LXIII. Z Kauleropą także zrobisz.
Którą osobno odwarzywszy/ pokrajesz jako będziesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Jajkami także zrobisz. LXV. Z Sparagami także zrobisz.
I z Kardami zrobisz/ które ochędozone w przód odwarzysz pokrajane w członki. LXVI. Szczupak z kwaśną kapustą.
Kapustę kwaśną dobrą usiekasz drobno/ Szczupaka zrysowanego z łuszczką pokraj we dzwona/ odwarz w rosole/ i Kapustę
dzwoná/ włoż w koćiełek albo rynkę/ Cebule y Pietruszki drobno wkráy/ zásoliwszy odwarz/ włoż Karczochy Masła albo Oliwy/ pieprzu/ gałki/ przywarz á day ná Stoł. LXII. Z Bulwámi Ryby tákże zrobisz. LXIII. Z Kauleropą tákże zrobisz.
Ktorą osobno odwarzywszy/ pokráiesz iako będźiesz rozumiał/ lubo w talarki lubo w kostkę. LXIV, Z popiemi Iaykámi tákże zrobisz. LXV. Z Spárágámi tákże zrobisz.
I z Kárdámi zrobisz/ ktore ochędozone w przod odwárzysz pokraiane w członki. LXVI. Szczupák z kwáśną kápustą.
Kápustę kwáśną dobrą vśiekasz drobno/ Szczupaká zrysowánego z łuszczką pokray we dzwona/ odwarz w rosole/ y Kápustę
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 59
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Morawskie.
Oczesz Karpie; zrysuj; porąb we dzwona/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkości; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Goździków; przywarz; a daj na stół. LXXVII Ksieńce smażone.
Weźmij Ksieńce z Szczupaków ponakłakaj/ odwarz; pokraj w talarki Szczupaczka oczesanego małego skraj; we dzwonka; złoż to społem wlej oliwy/ masła/ Cebule drobno i Pietruszki drobno; smaż przylawszy/ trochę rosołu/ daj Pieprzu i Gałki/ przywarz: a daj na Stół. Rozdział Drugi LXXVIII. Bobrowe Ogony.
Odwarzywszy Ogon Bobrowy/ który jeżeli chćesz/ możesz w sztuki porąbać
kiedy zrobisz tak zapraw. LXXVI. Karpie Moráwskie.
Oczesz Kárpie; zrysuy; porąb we dzwoná/ wsyp Miodowniku tartego Soku trochę wiśniowego/ octu piwnego; słodkośći; Pieprzu; Imbieru; Cynamonu; Gozdźikow; przywarz; a day ná stoł. LXXVII Xieńce smáżone.
Weźmiy Xieńce z Szczupakow ponákłákay/ odwarz; pokráy w tálárki Szczupaczká oczesanego małego zkray; we dzwonka; złoż to społem wley oliwy/ másłá/ Cebule drobno y Pietruszki drobno; smaż przylawszy/ trochę rosołu/ day Pieprzu y Gałki/ przywarz: á day ná Stoł. Rozdźiał Drugi LXXVIII. Bobrowe Ogony.
Odwárzywszy Ogon Bobrowy/ ktory ieżeli chćesz/ możesz w sztuki porąbáć
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 61
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682