Elektroniczny korpus tekstów polskich z XVII i XVIII w.


arrow_drop_down
arrow_drop_down




arrow_drop_down
arrow_drop_down
Znaleziono 14 wyników.
Lp Lewy kontekst Rezultat Prawy kontekst Skrót tekstu Data
1 ktoby w kapustę warzącą wlał trochę wina, nie ugotuje [ugotować:fin:sg:ter:perf] się. Sadzona na miejscach gliniastych nie uda się; ChmielAteny_III 1754
1 ktoby w kapustę warzącą wlał trochę wina, nie ugotuie [ugotować:fin:sg:ter:perf] się. Sadzona na mieyscach gliniastych nie uda się; ChmielAteny_III 1754
2 albo cytrynę, lub pomarańcze szpikowaną gwoździkami. Albo bobków ugotuj [ugotować:impt:sg:sec:perf] z winem, wpuść w beczkę. Wino ordynaryjne wyśmienite ChmielAteny_III 1754
2 albo cytrynę, lub pomarańcze szpikowaną gwozdzikami. Albo bobkow ugotuy [ugotować:impt:sg:sec:perf] z winem, wpuść w beczkę. Wino ordynaryine wysmienite ChmielAteny_III 1754
3 pęcherz trzymał tak warzyć; az owe białki twarde się ugotują [ugotować:fin:pl:ter:perf] , ugotowawszy, wym spęcherża, daj święcić na Wielkanoć ChmielAteny_III 1754
3 pęcherz trzymał ták warzyć; az owe białki twarde się ugotuią [ugotować:fin:pl:ter:perf] , ugotowawszy, wym zpęcherża, day swięcić na Wielkanoć ChmielAteny_III 1754
4 tak warzyć; az owe białki twarde się ugotują, ugotowawszy [ugotować:pant:perf] , wym spęcherża, daj święcić na Wielkanoć, wielką ChmielAteny_III 1754
4 ták warzyć; az owe białki twarde się ugotuią, ugotowawszy [ugotować:pant:perf] , wym zpęcherża, day swięcić na Wielkanoć, wielką ChmielAteny_III 1754
5 kwas na dni 3 albo 4. potym wysusz, ugotuj [ugotować:impt:sg:sec:perf] , z skorupy obierż, tedy na jaja białku, ChmielAteny_III 1754
5 kwas na dni 3 albo 4. potym wysusz, ugotuy [ugotować:impt:sg:sec:perf] , z skorupy obierż, tedy na iaiá białku, ChmielAteny_III 1754
6 , gdy gorące stawiasz na stole. Aby się mięso ugotować [ugotować:inf:perf] niemogło Gdy mięso w garku przystawisz do ognia, ChmielAteny_III 1754
6 , gdy gorące stawiasz na stole. Aby się mięso ugotować [ugotować:inf:perf] niemogło Gdy mięso w garku przystawisz do ognia, ChmielAteny_III 1754
7 ma wody mineralne, wrzące, w których się mięso ugotuje [ugotować:fin:sg:ter:perf] , zdrowe na Choroby. Kompostela tu jest, ChmielAteny_IV 1756
7 ma wody mineralne, wrzące, w ktorych się mięso ugotuie [ugotować:fin:sg:ter:perf] , zdrowe na Choroby. Kompostella tu iest, ChmielAteny_IV 1756
8 i mówię nie będę ja z Masłem jadł ponieważ wigilia Ugotowali [ugotować:praet:pl:manim1:perf] mi jakis Garmatki Garnuszek mały na ząb mi to nie PasPam między 1656 a 1688
8 y mowię nie będę ia z Masłem iadł poniewasz wigilia Ugotowali [ugotować:praet:pl:manim1:perf] mi iakis Garmatki Garnuszek mały na ząb mi to nie PasPam między 1656 a 1688
9 isc do sadzu z kancerzem wziąć szczupaka i kwasno szaro ugotować [ugotować:inf:perf] go. Jak tedy Obaczyli ze Jem smaczno i piję PasPam między 1656 a 1688
9 isc do sadzu z kancerzem wziąć szczupaka y kwasno szaro ugotować [ugotować:inf:perf] go. Iak tedy Obaczyli ze Ięm smaczno y piię PasPam między 1656 a 1688
10 mi dał też za to, że mu się czasem ugotowało [ugotować:praet:sg:n:perf] jeść i posłało mu się, drugi raz w KsKrowUl_4 między 1758 a 1771
10 mi dał też za to, że mu się czasem ugotowało [ugotować:praet:sg:n:perf] ieść y posłało mu się, drugi raz w KsKrowUl_4 między 1758 a 1771