weźmij Octu winnego/ Jajecznych żółtków kilka rozbij a wmieszaj w Sztufadę/ przywarz a daj gorąco na Stół. XIX. Frykasza zabielana.
WEźmij Kapłona albo kurczę/ albo co czcesz/ ochędoż pięknie/ rozbierz w członki/ niepłocz/ a potłocz; weźmij masła płokanego/ włóż w rynkę/ Cebule i Pietruszki/ drobno ukraj/ a ociągnij to wszytko w Maśle/ wlej trochę Rosołu/ warz/ a gdy dowiera weźmi/ żółtków Jajecznych Octu winnego/ rozbij/ wlej w tę potrawę/ przydawszy Pieprzu i Gałki/ przywarz/ daj gorąco na Stół/ XX. Frykasza nie zabielana.
FRykasa nie zabielana tak też ma być gotowana/ tylko Jajec
weźmiy Octu winnego/ Iaiecznych zołtkow kilká rozbiy á wmieszay w Sztuffadę/ przywarz a day gorąco na Stoł. XIX. Frykászá zábielána.
WEźmiy Kápłona albo kurczę/ albo co czcesz/ ochędoż pieknie/ rozbierz w członki/ niepłocz/ a potłocz; weźmiy másłá płokánego/ włoż w rynkę/ Cebule y Pietruszki/ drobno ukray/ á oćiągniy to wszytko w Maśle/ wley trochę Rosołu/ warz/ á gdy dowiera weźmi/ żołtkow Iaiecznych Octu winnego/ rozbiy/ wley w tę potráwę/ przydawszy Pieprzu y Gałki/ przywarz/ day goraco ná Stoł/ XX. Frykászá nie zábieláná.
FRykássá nie zabielana tak też ma bydź gotowána/ tylko Iáiec
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 20
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
smaku wdzięcznego/ włóż Cukru kawałek. VII. Ryba szaro w Mackowej Jusze.
Zrysuj oczesanego Szczupaka/ albo co chcesz/ nakraj Cebule drobno w kostkę/ i pietruszki w kostkę i wzdłuż/ zasol według smaku/ wstaw/ a warz/ a gdy odwarzysz/ wlej Octu piwnego/ przydaj winnego/ Limoniej usiekaj i ukraj/ oliwek oliwy/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ a daj z polewką. O nakładaniu Głowy, Ogona, i Ksieńca
Wolno każdemu nałożyć Głowę/ Ogon/ Ksieniec/ według swojego upodobania/ którą siekaninę masz tak zrobić/ weźmij dzwono Szczupaka usiekaj drobno/ cebule upiec/ usiekaj/ chleba białęgo trochę utrzyj/ pieprzu/
smáku wdźięcznego/ włoż Cukru káwáłek. VII. Rybá szaro w Máckowey Iusze.
Zrysuy oczesánego Szcżupaká/ álbo co chcesz/ nákray Cebule drobno w kostkę/ y pietruszki w kostkę y wzdłuż/ zásol według smáku/ wstaw/ á warz/ á gdy odwárzysz/ wley Octu piwnego/ przyday winnego/ Limoniey vśiekay y vkray/ oliwek oliwy/ pieprzu/ Imbieru/ przywarz/ á day z polewką. O nákłádániu Głowy, Ogoná, y Xieńcá
Wolno káżdemu náłożyć Głowę/ Ogon/ Xieniec/ według swoiego vpodobánia/ ktorą śiekáninę masz tak zrobić/ weźmiy dzwono Szczupaká vśiekay drobno/ cebule vpiec/ vśiekay/ chleba białęgo trochę vtrzyi/ pieprzu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 48
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
a daj na Stół. Rozdział Drugi. XXVIII. Ryby z Sałatą.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno skraj/ Sałatę uszatkuj/ ułóz/ wlej wody/ soli/ Masła albo Oliwy/ Pieprzu/ Kwiatu/ podsadz a daj na Stół. XXIX. Ryby z Szczawiem także.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno ukraj/ włóż w kociełek albo rynkę/ wkraj Szczawiu/ wlej wody/ soli/ pieprzu/ kwiatu/ przywarz/ a daj na Stół/ przydawszy masła albo Oliwy/ XXX. Ryby z Agrestem.
Oczesaną Rybę zrysuj/ Cebule drobno wkraj/ wlej wody/ Masła/ albo Oliwy/ Rozenków drobnych/ Agrestu/ Cynamonu/
á day ná Stoł. Rozdźiał Drugi. XXVIII. Ryby z Sáłatą.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno zkráy/ Sáłatę vszátkuy/ vłoz/ wley wody/ soli/ Másłá albo Oliwy/ Pieprzu/ Kwiátu/ podsadz á day ná Stoł. XXIX. Ryby z Szczawiem tákże.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno vkráy/ włoż w kociełek albo rynkę/ wkray Szczawiu/ wley wody/ soli/ pieprzu/ kwiátu/ przywarz/ á day ná Stoł/ przydawszy másłá albo Oliwy/ XXX. Ryby z Agrestem.
Oczesáną Rybę zrysuy/ Cebule drobno wkráy/ wley wody/ Másłá/ albo Oliwy/ Rozenkow drobnych/ Agrestu/ Cynámonu/
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 52
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
/ Rożenków drobnych/ jeżeli chcesz i wielkich/ i słodkości/ przywarz a polej smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Utłuczony na klocu Stokwisz/ namoczysz wługu/ z popiołu a wody zrobionym/ a potym w wodzie zimnej az do drugiego dnia które wymoczywszy/ wstaw w wodzie zimnej a gdy odewre/ odbierz pięknie/ ukraj Cebule w kostkę/ i pietruszki z potrzebę włóż w rynkę albo kociołek/ warz/ a gdy dowiera/ włóż masła płokanego/ albo Oleju lnianego/ Oliwa do Stokwiszu nie dobra/ pieprzu/ i kwiatu przywarz/ a daj na Stół. Inaczej. Moczony Stokwisz całkiem oskrób z łuszczki/ a włóż z skorą w kocieł
/ Rożenkow drobnych/ ieżeli chcesz y wielkich/ y słodkośći/ przywarz á poley smażone Ryby. XCVII. Stokfisz.
Vtłuczony ná klocu Stokwisz/ námoczysz wługu/ z popiołu á wody zrobionym/ á potym w wodźie źimney az do drugiego dnia ktore wymoczywszy/ wstaw w wodźie źimney á gdy odewre/ odbierz pięknie/ vkray Cebule w kostkę/ y pietruszki z potrzebę włoż w rynkę albo kociołek/ warz/ á gdy dowiera/ włoż másłá płokanego/ albo Oleiu lniánego/ Oliwa do Stokwiszu nie dobra/ pieprzu/ y kwiatu przywarz/ á day na Stoł. Ináczey. Moczony Stokwisz całkiem oskrob z łuszczki/ á włoż z skorą w koćieł
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 66
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682
. Rozbij Jajec z Śmietaną słodką/ wlej na gorące masło/ smaż/ a mieszaj/ a daj z rynką na Stół/ dodawszy soli z potrzebę. XX. Jajecznica prosta.
Rozbij Jajec/ wlej na masło w Rynkę/ a usmażywszy daj z Rynką na Stół/ możesz też Cebulki młodej zielonej/ albo pietruszki drobno ukrajać. Sta Potraw Mlecznych. XXI. Grzybek.
Rozbij Jajec z Mlekiem/ a jeżeli chcesz możesz przydać mąki trochę/ jednak lepiej bez mąki/ przydaj Rożenków drobnych Cynamonu/ wlej w rynkę na masło gorące/ a smaż/ i przewroć/ usmażywszy pocukruj/ a daj na Stół. XXII. Naleśnik.
Rozbij Jajec z
. Rozbiy Iáiec z Smietaną słodką/ wley ná gorące másło/ smaż/ á mieszay/ á day z rynką ná Stoł/ dodawszy soli z potrzebę. XX. Iáiecznicá prosta.
Rozbiy Iáiec/ wley ná másło w Rynkę/ á vsmáżywszy day z Rynką ná Stoł/ możesz też Cebulki młodey źieloney/ álbo pietruszki drobno vkráiáć. Stá Potráw Mlecznych. XXI. Grzybek.
Rozbiy Iáiec z Mlekiem/ á ieżeli chcesz możesz przydáć mąki trochę/ iednák lepiey bez mąki/ przyday Rożenkow drobnych Cynámonu/ wley w rynkę ná masło gorące/ á smaż/ y przewroć/ vsmáżywszy pocukruy/ á day ná Stoł. XXII. Naleśnik.
Rozbiy Iáiec z
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: 74
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682