XII. Polewka z Mleczów Karpiowych.
Weźmij Mleczów Karpiowych/ odwarz/ a drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz warzony/ rozpuść wodą/ wlej Oliwy/ abo masła/ grząnek z chleba białego ususz/ daj z grząnkami na Stół/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewka Grzybowa.
Suche Grzyby/ upłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Garncu/ przydawszy wiązankę Pietruszki/ zasol według smaku/ ususz grząnek z chleba białęgo/ odlej polewkę/ daj oliwy pieprzu/ Grzybów też kilka usmażysz w mące obwalawszy/ w oliwie albo maśle/ i te grzyby z grząnkami pospołu włożysz. XIV. Polewka z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w garncu
XII. Polewká z Mleczow Kárpiowych.
Weźmiy Mleczow Kárpiowych/ odwarz/ á drugą część odsmasz w kostkę/ mąką potrząsnąwszy/ rozwierć ten mlecz wárzony/ rospuść wodą/ wley Oliwy/ ábo másłá/ grząnek z chlebá białego vsusz/ day z grząnkámi ná Stoł/ potrząsnąwszy Pieprzem. XIII. Polewká Grzybowa.
Suche Grzyby/ vpłokawszy pięknie wstaw w przestronnym Gárncu/ przydawszy wiązánkę Pietruszki/ zásol według smáku/ vsusz grząnek z chlebá białęg^o^/ odley polewkę/ day oliwy pieprzu/ Grzybow też kilká vsmáżysz w mące obwalawszy/ w oliwie álbo máśle/ y te grzyby z grząnkámi pospołu włożysz. XIV. Polewká z Soczowicze.
Soczowicę piękną wstaw w gárncu
Skrót tekstu: CzerComp
Strona: K
Tytuł:
Compendium ferculorum albo zebranie potraw
Autor:
Stanisław Czerniecki
Drukarnia:
Jerzy i Mikołaj Schedlowie
Miejsce wydania:
Kraków
Region:
Małopolska
Typ tekstu:
proza
Rodzaj:
teksty naukowo-dydaktyczne lub informacyjno-poradnikowe
Gatunek:
poradniki
Tematyka:
kulinaria
Poetyka żartu:
nie
Data wydania:
1682
Data wydania (nie wcześniej niż):
1682
Data wydania (nie później niż):
1682